Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

O smluvní ceny se nesmlouvá

aktualizováno  27. srpna 8:54
V restauraci si dokážete poradit se zkaženým obědem i pivem pod míru. Co však dělat, pokud rozbijete při jídle talíř? Musíte jej platit? A může vám číšník naúčtovat oříšky, které před vámi ležely volně na stole? Smluvní cena neznamená, že se můžete o cenách za zkonzumované jídlo a pití s personálem dohadovat.

Smluvní ceny si určuje restaurace, a to na základě součtu přirážky a skutečných nákladů na suroviny. Přirážka v restauraci je svobodnou volbou majitele či provozovatele. Je určena podle atraktivity lokality, zavedenosti značky a nákladů provozovny. Přirážku může majitel či provozovatel restaurace stanovit v jakékoli výši, a to například i šest set procent, záleží na typu a kvalitě provozovny.

Jídelní lístek se smluvními cenami musí být vyvěšen před vstupem do restaurace. Zákon na ochranu spotřebitele říká, že ceny za jídlo a pití, které jsou ve vitríně nebo na tabuli před vchodem, se musí shodovat jak s cenami, které jsou na jídelním lístku uvnitř podniku, tak s cenami, které vám na závěr za útratu naúčtuje číšník.

Smluvní cena se může během roku měnit, například v závislosti na ceně surovin. Vždy však musí být jídelní lístek aktualizován. Cena na lístku se nesmí přeškrtávat a přepisovat.

Cenové skupiny
Cenové skupiny v dnešní době neexistují, zmizely s novým živnostenským zákonem. Neměly by se tudíž ani nikde v restauracích uvádět. Žádná jiná kategorizace restaurací není k dispozici.

Couvert
Jde o finanční částku, kterou vám může restaurace naúčtovat například za pečivo, kečup nebo jiné dochucovací prostředky. A to bez ohledu na to, jestli jste pečivo skutečně snědli, či nikoli. Podle odborníků z vysoké školy hotelové je však couvert více záležitostí slavnostních hostin. V běžných restauracích se většinou pečivo a dresingy buď počítají zvlášť, nebo jsou už zakalkulovány v ceně jídel.

Pokud vám restaurace donese bez vyžádání například pečivo s máslem, toasty, preclíky, oříšky a neupozorní vás na to, že je vše za poplatek, podle vysoké školy hotelové máte právo tyto nevyžádané pochoutky neplatit.

Co s rozbitým nádobím?
Pokud cokoli v restauraci omylem rozbijete, měli byste se podle České obchodní inspekce nejdříve dohodnout s personálem. Běžné sklo či talíře byste však platit neměli. Restaurace si takové nádobí může odepisovat. Avšak záleží především na výši škody a také na tom, zda jste vy nebo restaurace pro takový případ pojištěni.

Solidní restaurace vám nebude účtovat poplatky za snědené pečivo či vypotřebované dresingy. Naopak dostanete nějakou pozornost navíc zdarma. Také neúmyslně rozbité nádobí platit většinou nebudete. Ve špatné restauraci se vás budou snažit co nejvíce obrat. Zaplatíte za každý rohlík, za kečup ke špagetám i za rozbitý talíř, který vám náhodou vypadl z ruky, když vám jej číšník podával.

Jak se bránit
- pokud vám číšník přinese nevyžádané jídlo či pití, zeptejte se raději nejdříve na cenu; bude­li se vám snažit naúčtovat něco, co jste si neobjednali, nebo o čem tvrdil, že je „v ceně“ služeb, neplaťte to
- rozbijete­li v restauraci nádobí, snažte se nejprve dohodnout o finančním vyrovnání s personálem; levné sklo či talíře byste však platit neměli

 

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Všemi smysly. Nové kino 4DX v obchodním centru Chodov přináší do kinosálu déšť,...
Nový král mezi chrámy konzumu. Centrum Chodov láká na kino, kde sněží

V Praze se ve středu otevírá „nové“ - a do počtu prodejen největší - obchodní centrum v Česku. Zmodernizované Centrum Chodov se rozrostlo o třetinu na 300...  celý článek

Ilustrační snímek
Místo deseti druhů másel dvě, zato rakouská. Jak se liší obchody u sousedů

Velký supermarket v Dolních Rakousích je v pátek dopoledne plný penzistů úplně stejně jako o pár kilometrů dál za českou hranicí. A ani nabídka v regálech se...  celý článek

Premiér Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci po jednání tripartity 17....
Řešení dvojí kvality potravin si žádá revizi směrnice EU, prohlásil Sobotka

Řešení problému dvojí kvality zboží v zemích evropské osmadvacítky podle českého premiéra Bohuslava Sobotky vyžaduje revizi unijní směrnice o nekalých...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.