Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Václav Pancer, MF DNES

Obchodníci: Označovat rozmrazené a rozpékané pečivo je nesmysl

  • 104
Části obchodníků vadí chystaná vyhláška ministerstva zemědělství, která nařizuje prodejcům pečiva, aby odlišovali rozpékané a rozmrazované výrobky od čerstvých. Svaz obchodu a cestovního ruchu namítá, že nový předpis zkomplikuje orientaci spotřebitelů i život obchodníků.

Podle vyhlášky by mělo být pečivo, které je v obchodech dopékáno, povinně označováno údajem "rozpečeno". Balené i nebalené cukrářské výrobky, které byly v hotovém stavu výrobcem zmrazeny a po rozmrazení jsou prodávány, mají podle návrhu být v místě prodeje či na obalu označovány údajem "rozmraženo".

Pojmem "čerstvý" budou označeny jen chléb a pečivo, jejichž výroba nebyla před dokončením přerušena zmrazením nebo jinou technologickou úpravou vedoucí k prodloužení trvanlivosti a které je nabízeno k prodeji nejpozději do 24 hodin po upečení.

Svaz obchodu a cestovního ruchu namítá, že vyhláška zkomplikuje orientaci spotřebitelů i život obchodníků a poškodí hlavně tuzemské výrobce, kteří dodávají obchodům zhruba tři čtvrtiny rozpékaného pečiva prodávaného v Česku.

Obchodníci: Kvalitu zaručí hlavně způsob pečení a kynutí

Podle SOCR návrh není založen na řádné analýze srovnávající kvalitu rozpékaného a čerstvého pečiva. O kvalitě pečiva podle obchodníků rozhodují jiné parametry, jako například doba kynutí, pečení a složení výrobku.

"Zjednodušit proto kvalitu na čerstvost pečiva a nabádat spotřebitele k názoru, že by předpečené, následně hluboce zmražené a nakonec v maloobchodu dopečené pečivo bylo méně kvalitní, je matoucí," uvedli.

Podnikatelský svaz pekařů a cukrářů ale dříve pro MF DNES uvedl, že kvalita pečiva ze zmrazených polotovarů je mnohonásobně nižší a už pár hodin po dopečení "gumovatí", proto je podle pekařů označení "čerstvé" v takovém případě klamáním spotřebitele. (čtěte zde)

Jedním z argumentů iniciátorů vyhlášky byly rostoucí dovozy pečiva k rozpékání ze zahraničí, hlavně z Polska a Francie. Obchodníci však tvrdí, že tento stav se v posledních letech změnil a zhruba 75 procent polotovarů nyní dodávají maloobchodu domácí výrobci, například firmy ProFrost, Nowaco, Vamix, či největší pekárenská skupina v zemi United Bakeries.

Návrh vyhlášky MZe připravilo ve spolupráci s Potravinářskou komorou a Podnikatelským svazem pekařů a cukrářů. "Jde o eliminaci různých způsobů přerušení technologie výroby vedoucích k prodloužení trvanlivosti, které nelze považovat za aspekt čerstvosti pekařských nebo cukrářských výrobků," řekla ČTK již dříve mluvčí MZe Tereza Dvořáčková.

,