Společnost očekává výraznější růst cen obědů i v říjnu. „Během posledních 12 měsíců tu máme druhou výraznou vlnu růstu cen v restauracích,“ uvedl manažer Ticket Restaurant Jiří Brych. Poprvé to bylo koncem loňského roku, kdy stravovací zařízení zdražovala zejména kvůli zavádění elektronické evidence tržeb. Nyní je podle Brycha hlavním důvodem výrazný růst cen některých surovin - zejména másla a mléčných výrobků.
Útraty za obědy ve třetím čtvrtletí rostly nejvíce v září. „Nárůst cen másla a mléčných výrobků totiž v prázdninových měsících do určité míry v létě kompenzovala levnější zelenina,“ poznamenal Brych.
Nejlevněji je v Olomouci
Nejvíce za oběd zaplatili v září Pražané, a to v průměru 121,60 korun. Za metropoli se dále řadí Brno, kde útrata za oběd dosáhla 115,30 korun. Výrazněji, přes sto korun zaplatili v průměru za oběd lidé ještě v dalších třech krajských městech - v Českých Budějovicích (110,40 korun), Liberci a Plzni (shodně 108 korun). Naopak nejméně, 99,90 koruny zaplatili v září za oběd lidé v Olomouci.
Krajská města | září 2016 | leden 2017 | srpen 2017 | září 2017 | Průměr Q1 2017 | Průměr Q2 2017 | PrůměrQ3 2017 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
Praha | 114,60 | 117,20 | 120,40 | 121,60 | 119,00 | 120,00 | 120,80 |
České Budějovice | 105,40 | 107,00 | 109,90 | 110,40 | 108,60 | 109,40 | 110,00 |
Plzeň | 104,10 | 104,70 | 107,20 | 108,00 | 106,10 | 106,90 | 107,50 |
Karlovy Vary | 99,90 | 101,30 | 103,50 | 104,50 | 102,40 | 102,90 | 103,80 |
Ústí nad Labem | 97,90 | 99,50 | 101,80 | 102,40 | 100,50 | 101,30 | 101,90 |
Liberec | 104,20 | 105,30 | 107,40 | 108,00 | 106,40 | 107,10 | 107,50 |
Hradec Králové | 102,30 | 104,20 | 105,90 | 106,40 | 105,10 | 105,50 | 106,10 |
Pardubice | 101,50 | 102,90 | 104,60 | 105,30 | 103,70 | 104,30 | 104,70 |
Jihlava | 95,30 | 97,20 | 100,00 | 100,40 | 98,40 | 99,50 | 100,10 |
Brno | 109,30 | 111,30 | 114,40 | 115,30 | 113,00 | 113,80 | 114,60 |
Zlín | 100,00 | 102,00 | 104,40 | 104,80 | 103,30 | 103,90 | 104,50 |
Olomouc | 95,00 | 97,00 | 99,80 | 99,90 | 98,30 | 99,40 | 99,80 |
Ostrava | 95,20 | 97,20 | 100,70 | 101,10 | 98,70 | 100,00 | 100,80 |
Česká republika | 103,70 | 105,00 | 108,50 | 109,20 | 106,40 | 108,10 | 108,70 |
*Zdroj: Edenred, u údajů za celou Českou republiku jde o vážený průměr
Údaje společnost sbírá od 70 000 českých zaměstnanců, kteří kartu k platbě obědů používají. Měsíčně jde o více než milion transakcí.
Z výsledků ankety na portálu Profesia.cz pak vyplývá, že čeští zaměstnanci si nejčastěji k obědu nosí jídlo z domova. Tento trend se stále větší oblibou ‚domácího vaření‘ spíše narůstá. Oběd z domova do práce si nosí 38 procent respondentů.
Následují ti, kteří chodí na oběd do restaurací v okolí práce nebo si jídlo kupují v okolních obchodech (31 procent). Z toho větší část lidí dostává právě stravenky. Pro 27 procent jídlo zajišťuje zaměstnavatel, mají tedy vlastní jídelnu, nebo soukromníka, který se o obědy postará. Dovážkovou službu podle ankety využívají zatím pouze čtyři procenta respondentů, ale jejich podíl je na vzestupu.