(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Žij zdravě

Stokoruna na oběd nestačí. Polední menu podražila nejméně o 5 korun

  • 18
Obědy v restauracích podražily meziročně o více než pět korun. Zatímco loni v září byla průměrná útrata 103,70 koruny, letos to bylo 109,20 koruny. Vyplývá to z reálných útrat se stravenkovou kartou Ticket Restaurant. Podle společnosti Edenred, která stravenky vydává, stojí za zdražením elektronická evidence tržeb a růst cen másla i mléčných výrobků.

Společnost očekává výraznější růst cen obědů i v říjnu. „Během posledních 12 měsíců tu máme druhou výraznou vlnu růstu cen v restauracích,“ uvedl manažer Ticket Restaurant Jiří Brych. Poprvé to bylo koncem loňského roku, kdy stravovací zařízení zdražovala zejména kvůli zavádění elektronické evidence tržeb. Nyní je podle Brycha hlavním důvodem výrazný růst cen některých surovin - zejména másla a mléčných výrobků.

Útraty za obědy ve třetím čtvrtletí rostly nejvíce v září. „Nárůst cen másla a mléčných výrobků totiž v prázdninových měsících do určité míry v létě kompenzovala levnější zelenina,“ poznamenal Brych.

Nejlevněji je v Olomouci

Nejvíce za oběd zaplatili v září Pražané, a to v průměru 121,60 korun. Za metropoli se dále řadí Brno, kde útrata za oběd dosáhla 115,30 korun. Výrazněji, přes sto korun zaplatili v průměru za oběd lidé ještě v dalších třech krajských městech - v Českých Budějovicích (110,40 korun), Liberci a Plzni (shodně 108 korun). Naopak nejméně, 99,90 koruny zaplatili v září za oběd lidé v Olomouci.

Průměrné ceny obědů v Kč:
Krajská městazáří 2016leden 2017srpen 2017září 2017Průměr Q1 2017Průměr Q2 2017PrůměrQ3 2017
Praha114,60117,20120,40121,60119,00120,00120,80
České Budějovice105,40107,00109,90110,40108,60109,40110,00
Plzeň104,10104,70107,20108,00106,10106,90107,50
Karlovy Vary99,90101,30103,50104,50102,40102,90103,80
Ústí nad Labem97,9099,50101,80102,40100,50101,30101,90
Liberec104,20105,30107,40108,00106,40107,10107,50
Hradec Králové102,30104,20105,90106,40105,10105,50106,10
Pardubice101,50102,90104,60105,30103,70104,30104,70
Jihlava95,3097,20100,00100,4098,4099,50100,10
Brno109,30111,30114,40115,30113,00113,80114,60
Zlín100,00102,00104,40104,80103,30103,90104,50
Olomouc95,0097,0099,8099,9098,3099,4099,80
Ostrava95,2097,20100,70101,1098,70100,00100,80
Česká republika103,70105,00108,50109,20106,40108,10108,70

*Zdroj: Edenred, u údajů za celou Českou republiku jde o vážený průměr

Údaje společnost sbírá od 70 000 českých zaměstnanců, kteří kartu k platbě obědů používají. Měsíčně jde o více než milion transakcí.

Z výsledků ankety na portálu Profesia.cz pak vyplývá, že čeští zaměstnanci si nejčastěji k obědu nosí jídlo z domova. Tento trend se stále větší oblibou ‚domácího vaření‘ spíše narůstá. Oběd z domova do práce si nosí 38 procent respondentů. 

Následují ti, kteří chodí na oběd do restaurací v okolí práce nebo si jídlo kupují v okolních obchodech (31 procent). Z toho větší část lidí dostává právě stravenky. Pro 27 procent jídlo zajišťuje zaměstnavatel, mají tedy vlastní jídelnu, nebo soukromníka, který se o obědy postará. Dovážkovou službu podle ankety využívají zatím pouze čtyři procenta respondentů, ale jejich podíl je na vzestupu.