Obědváte dráž než lidé v sousedství? Nejvíce platí za menu Jihočeši

  14:30aktualizováno  14:30
V Jihočeském kraji, kde lidé berou čtvrtou nejnižší průměrnou mzdu, mají třetí nejdražší obědy v republice. Naopak nejlépe je na tom při srovnání výdělku a ceny poledního menu Vysočina. Ukázal to TRC index, který mapuje útraty Čechů za obědy v jednotlivých krajských městech.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Václav Šlauf, MAFRA

V Jihočeském kraji je průměrná mzda 28 780 korun. Za oběd tam lidé dají v průměru 111,60 koruny. Naopak lidé na Vysočině, kteří ze srovnání mezd a obědových cen vycházejí nejlépe, mají průměrnou mzdu 29 140 korun a za polední menu podle Ticket Restaurant Card indexu v průměru utratí o deset korun méně. Na Vysočině mají skoro nejlevnější obědy v Česku. Levnější jsou už jen v Olomouci. 

Naopak druhé nejhorší místo v žebříčku si vysloužil Zlínský kraj, kde lidé za oběd vydají v průměru 106,40 koruny. Na třetím místě se umístil Karlovarský kraj, kde polední menu stojí 105,80 koruny.  To je přibližně o pět korun více než v krajích s nejlevnějšími „meníčky“. Oba žebříčky vede Praha, za ní následuje jižní Morava.

Jaký je poměr průměrné mzdy a cen obědů v jednotlivých krajích ČR

Pokud bychom čistě hypoteticky srovnali, kolik si lidé v jednotlivých krajích mohou za průměrnou mzdu koupit obědových menu, příliš dobře by nevyšli ani obyvatelé v Jihomoravském kraji. Mají sice druhou nejvyšší průměrnou mzdu, zároveň však druhé nejdražší polední menu. Kdyby celou průměrnou mzdu utratili jen za obědy, koupili by si 264 obědů. Méně obědů by si mohli dovolit už jen Jihočeši a lidé z Karlovarského kraje.

Srovnání průměrné ceny a průměrné ceny menu
KrajPrůměrná mzdaPrůměrná cena poledního menuKolik menu si koupí za mzdu
Jihočeský28 780 Kč111,60 Kč257
Karlovarský27 810 Kč105,80 Kč262
Jihomoravský30 875 Kč116,70 Kč264
Zlínský28 406 Kč106,40 Kč266
Liberecký29 528 Kč109,30 Kč270
Královehradecký
29 153 Kč107,50 Kč271
Pardubický29 029 Kč106,90 Kč271
Ústecký29 158 Kč103,70 Kč281
Plzeňský30 827 Kč109,50 Kč281
Olomoucký28 614 Kč101,50 Kč281
Moravskoslezský28 843 Kč102,20 Kč282
Vysočina29 140 Kč101,70 Kč286
Praha/Středočeský39 173 Kč1)123,30 Kč317
Pozn.: 1) Průměrná mzda v Praze ve 4. čtvrtletí 2017
Zdroj: ČSÚ, Edenred


Uvedená data je podle hlavního ekonoma společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy třeba brát s rezervou. Žebříček totiž porovnává cenu oběda v krajském městě s průměrnou mzdou platnou pro celý kraj. 

„Mezi stavem trhu práce v krajském městě a kraji jako celku však mohou panovat poměrně značné rozdíly, které pak zkreslují výsledek. Pokud je krajské město jakousi ‚výkladní skříní‘ kraje, je zřejmé, že mzdy a tím pádem i ceny oběda v něm mohou být relativně znatelně vyšší než v ostatních částech kraje,“ vysvětluje Kovanda a dodává, že cena oběda v krajském městě je pak vzhledem k mzdové situaci v celém kraji nadprůměrně vysoká, ačkoli strávníci v jiných částech kraje mohou obědvat za nižší ceny.

Stravenku nad 100 korun poskytuje jen 27 procent firem

TRC Index je sestavený z plateb více než 100 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů. 

Stokoruna na oběd nestačí. Polední menu podražila nejméně o 5 korun

„V restauracích sledujeme poměrně dynamický růst plateb za obědy už déle než rok. Například za poslední loňské čtvrtletí jsme v celorepublikovém průměru zaznamenali růst hned o 2 koruny a 30 haléřů. Souvislost to má právě s nízkou nezaměstnaností a s ní spojeným zvyšováním mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Restaurace pak také promítají do ceny jídel zvýšené náklady zdražených surovin,“ vysvětluje Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred.

„Aktuální celorepublikový průměr ceny jednoho oběda je 111,90 koruny, tolik jsme v průměru zaplatili za oběd v prosinci 2017. Hodnotu stravenky vyšší než 100 korun přitom poskytuje svým zaměstnancům jen 27 procent firem, myslíme tu papírovou. Ostatní zaměstnanci si tak za obědy musí výrazně připlácet ze své kapsy,“ dodává Brych.

Autor:

Nejčtenější

V Praze otevírá nevěstinec se silikonovými pannami, inspiruje se cizinou

Realistická silikonová panna Rebeca podniku Naughty Harbor.

Nezávazný sex, který není nevěra. To svým zákazníkům slibuje podnik Naughty Harbor, který ve středu otevřel v Praze....

TEST DNES: V jedné lahvi ochucené vody vypijeme až osmnáct kostek cukru

Ilustrační snímek

Regály v supermarketech se prohýbají pod řadami ochucených vod v PET lahvích. Lidé je kupují ve velkém – lahev denně...

Dráhy nevědí, co s historickými vlaky. Prodělávají jim 40 milionů ročně

Lokomotiva řady 750.356 přezdívaná Brejlovec je jednou z těch, kterou chtějí...

Na ministerstvech dopravy a kultury vzniká plán na záchranu parních lokomotiv a dalších historických vozidel, o které...

Cigarety bez dýmu. Firma láká Čechy na zahřívaný tabák, lékařka varuje

Americká společnost Philip Morris představila novou generaci zahřívaných...

Společnost Philip Morris ČR v úterý představila novou generaci zahřívaných cigaret bez kouře iQOS 3. Vedle ní přišla i...

Zaměstnanci Ryanair tvrdí, že museli spát na zemi. Podle firmy to jen hráli

Ryanair

Irská nízkonákladová letecká společnost Ryanair dala výpověď šesti zaměstnancům, kteří minulý měsíc zveřejnili...

Další z rubriky

Praha má jednu z nejdražších ulic světa, Na Příkopě je v první dvacítce

Ulice Na Příkopě v Praze

Česká republika se poprvé dostala do první dvacítky nejdražších nákupních ulic světa. Pražská ulice Na Příkopě...

Pošta měří, jak se její zaměstnanci při práci „zapotí“

Měření fyzické zátěže zaměstnanců České pošty

Pošťáci se baví. Česká pošta svým zaměstnancům měří, jak se za směnu fyzicky namáhají. Letos za to utratila téměř půl...

Potraviny bez adresy skončí, ministerstvo chce přísnější značení

Ilustrační snímek

Mouka značky Value, pivo Argus a tvaroh Clever tří konkurenčních řetězců mají jedno společné. Zákazníci z etiket...

Najdete na iDNES.cz