Loni v prosinci se průměrná cena za oběd vyšplhala na rekordních 119,90 korun. Během jednoho roku tak jídla zdražila o osm korun. Vůbec nejvíce zaplatí lidé za jídlo v Praze. Hlavní město je jediné místo v Česku, kde průměrná útrata činí přes 130 korun. Zároveň zde útraty také nejvíce rostou. Během tří let skoro o 19 procent.
Naopak nejpomaleji rostou ceny obědů na severu Čech. Během tří let se útraty v Ústeckém a Libereckém kraji zvýšily přibližně jen o 15 procent. V Ústí nad Labem zaplatili návštěvníci restaurací 111,30 korun, v Liberci o sedm korun a 20 haléřů více. Nejméně pak stojí obědy v Jihlavě, v prosinci cena dosáhla hranice 110,10 koruny.
První výrazná vlna růstu cen i útrat v restauracích nastala již před dvěma lety. Tehdy se do cen promítly náklady spojené s legislativními změnami v čele se zavedením EET. „Po cenovém skoku se na několik měsíců tempo útrat zpomalilo,“ uvádí Jiří Brych, manažer Ticket Restaurant, která sleduje platby za obědy u více jak 150 tisíců zaměstnanců.
Díky zvyšujícím se příjmům a ochotě Čechů utrácet však šlo jen o přechodný útlum. V roce 2018 se ceny i útraty opět zvýšily. „Češi zkrátka chtějí kvalitu a restaurace jim vycházejí vstříc,“ uvádí Brych.
Vyšší hodnota stravenek
Na růst cen a útrat reagují i firmy. Svůj příspěvek na stravování v loňském roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota nejčastější stravenky se tak zvýšila z původně dominantních osmdesáti korun na sto korun. Stále častější jsou ale i 110 a 120korunové stravenky. „Souvisí to se snahou firem nabízet v době nízké nezaměstnanosti atraktivní a přitom daňově výhodné benefity,“ dodává Brych.
Svůj příspěvek na stravování v loňském roce zvýšilo 35 procent českých společností a úřadů. Hodnota „nejčastější“ stravenky se díky tomu zvýšila na 100 korun. Dnes ji zaměstnancům nabízí plných 25 procent firem. Několik předchozích let přitom dominovaly stravenky osmdesátikorunové.
Ministerstvo práce a sociálních věcí zvýšilo s nástupem letošního roku denní sazbu „nejvýhodnější“ stravenky ze 118 korun na 123 korun.
Krajská města | Prosinec 2015 (v Kč) | Prosinec 2016 (v Kč) | Prosinec 2017 (v Kč) | Prosinec 2018 (v Kč) | Index 2018/2017 |
---|---|---|---|---|---|
Praha | 112,90 | 119,60 | 125,00 | 134,40 | 7,5 % |
České Budějovice | 103,30 | 109,70 | 113,00 | 120,00 | 6,2 % |
Plzeň | 102,80 | 106,80 | 110,70 | 119,60 | 8,0 % |
Karlovy Vary | 98,60 | 102,90 | 107,20 | 114,50 | 6,8 % |
Ústí nad Labem | 96,80 | 100,80 | 104,80 | 111,30 | 6,2 % |
Liberec | 102,80 | 107,10 | 110,40 | 118,50 | 7,3 % |
Hradec Králové | 100,10 | 105,40 | 108,90 | 117,00 | 7,4 % |
Pardubice | 99,50 | 103,90 | 108,10 | 116,60 | 7,9 % |
Jihlava | 93,90 | 98,30 | 102,70 | 110,10 | 7,2 % |
Brno | 107,40 | 113,30 | 117,90 | 126,60 | 7,4 % |
Zlín | 98,60 | 103,50 | 107,30 | 114,60 | 6,8 % |
Olomouc | 93,90 | 98,20 | 102,60 | 110,80 | 8,0 % |
Ostrava | 94,60 | 98,70 | 103,50 | 111,00 | 7,2 % |
Česká republika | 101,70 | 107,70 | 111,90 | 119,80 | 7,0 % |
(zdroj: Ticket Restaurant Card Index)