Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Oči chrání už sám materiál brýlí

  12:00aktualizováno  12:00
O tom, že si máme chránit oči slunečními brýlemi před sluncem a ultrafialovým zářením, slýcháme před letní sezonou takřka denně. Málokdy se však dočkáme vysvětlení, čím vlastně UV záření oku škodí. Nejvíc o tom vědí odborní lékaři, oftalmologové.
Sluneční záření může zavinit onemocnění spojivky nebo vznik očních nádorů

Sluneční záření může zavinit onemocnění spojivky nebo vznik očních nádorů | foto: Profimedia.cz

"Sluneční brýle jsou užitečné dvojím způsobem: jednak vytvářejí zrakovou pohodu, protože se oko nemusí přizpůsobovat intenzivnímu slunečnímu záření, jednak do určité míry chrání před UV zářením, které může přispívat ke vzniku některých očních chorob," říká Josef Hycl, renomovaný oční chirurg, který nyní působí na pražské oční klinice Lexum.

* Může oku uškodit dlouhotrvající sluneční svit, pokud nemá žádnou ochranu?
Záleží hlavně na nadmořské výšce a intenzitě slunečního záření. Nejnebezpečnější je pobyt vysoko v horách, zvlášť v zimě za jasného slunečného dne, kdy se ultrafialových paprsků do oka dostává mnohem více, protože se ještě odrážejí od sněhu a ledu.

V našem zeměpisném pásmu a nadmořských výškách obvyklých v České republice žádné akutní poškození očí nehrozí, ale nelze vyloučit, že dlouhodobý pobyt na sluníčku - v řádu let či desetiletí - může přispívat ke vzniku změn oční sítnice ve stáří.

* Takže existují defekty nebo choroby, které přímo souvisí s působením slunečního záření na oči?
Odpověď není tak úplně jednoduchá. Dříve předpokládaný vliv slunečního záření na vznik šedého zákalu nebyl prokázán. Zdá se však, že častý pobyt na slunci bez ochrany očí slunečními brýlemi může přispět ke vzniku degenerativních onemocnění spojivky. A pravděpodobně má vliv i na častější výskyt některých povrchových očních nádorů.

* Platí rovnice - čím tmavší skla, tím lepší ochrana očí?
Co se týče ochrany před UV zářením, tak neplatí. Ale příliš tmavá skla mohou být nebezpečná při prudkém přechodu ze světla do stínu, například u řidičů nebo při jízdě na kole.

Vhodnější jsou spíše skla se střední intenzitou zatmavení, protože zdravé oko má poměrně vysokou schopnost přizpůsobení intenzitě osvětlení.

* Mají na oči vliv brýle módních barev - růžové, zelené, žluté? Mohou třeba zkreslovat barvy nebo unavovat?
Hodně by to vadilo, jen kdybychom v takových brýlích dělali činnosti, u nichž je důležité precizní rozeznávání barev, třeba u práce grafika. Jinak platí, že lidský mozek je obdařen vysokou mírou schopnosti se přizpůsobit barevnému zkreslení vyvolanému barevnými brýlemi.

Po několika minutách už většinou nepřirozené zabarvení našeho okolí přestaneme vnímat.

* Spousta lidí nosí dioptrické brýle, jak si oni mohou chránit oči před sluncem?
Už brýle samé chrání před UV zářením docela dobře díky materiálu, z něhož jsou vyrobeny - všichni víme, že přes okno se člověk neopálí. Pokud se někdo chce chránit více, může si pořídit speciální skla s posílenou UV ochranou.

Co se týče obrany před viditelným slunečním zářením, to je možné regulovat skly, která se sama zatmavují podle intenzity světla. Tahle fotocitlivá skla jsou dostupná pro všechny dioptrické hodnoty.

* Co nasazovací klipsy na brýle?
Jsou určitě dobré, protože tlumí světlo. A vzhledem k tomu, že pod nimi jsou ještě skleněné brýle, nemusí mít ani nijak zvlášť účinný UV filtr.

* A kontaktní čočky? Jak je to u nich s ochranou proti ultrafialovému záření?
Někteří výrobci v propagačních materiálech sice tvrdí, že jejich čočky UV filtr obsahují, ale v odborné literatuře se uvádí, že takové filtry mají jen krátkou životnost. Takže jestli chcete mít jistotu, bude lepší, když přes kontaktní čočky budete ještě nosit kvalitní sluneční brýle s UV filtrem.

* Podle čeho byste osobně vybíral sluneční brýle? Má vliv jejich tvar, velikost? Platí, že čím větší zakrytá plocha, tím lépe?
Myslím, že každý si vybírá sluneční brýle hlavně podle toho, jestli mu sluší, nebo ne. Při běžném použití to asi bude hlavní kritérium. V případě, že plánuji pobyt třeba vysoko v horách, volil bych brýle, které kryjí i postranní část obličeje - tedy mají obloukovitá skla nebo široké stranice - tak aby bylo UV záření blokováno, i když se odráží ze stran.

Autoři: ,


Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....



Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Další z rubriky

TEST DNES: Úplné výsledky testu ledových čajů

Ilustrační snímek

MF DNES testovala ledové čaje z obchodu. Nakoupili jsme dvanáct vzorků slazených černých a zelených čajů, jež jsou...

TEST DNES: V ledovém čaji většinou pijete hlavně přeslazenou vodu

Ilustrační snímek

Co byste čekali, že obsahuje ledový čaj s citronem? Aby osvěžil, měl by v něm být hlavně kvalitní čaj – ovšem žádný...

Vegety jsou umělé. Mají až sedmdesát procent soli, zeleniny minimum

Ochucovadla obsahují v průměru 58 procent soli, ukázal test.

Žlutý prášek, kterým domácí kuchařky a někdy bohužel i profesionální kuchaři dochucují polévky, omáčky i masa, je...

Najdete na iDNES.cz