odpovědi odborníků

Je pravda, že se plesnivé části ovoce musí vyhodit a nahnilé stačí jen vykrojit?

Ovoce a zeleninu napadenou plísní či hnilobou rozhodně nestačí jen vykrojit, ale je nutné celý plod vyhodit.
Je pravda, že se plesnivé části ovoce musí vyhodit a nahnilé stačí jen vykrojit?

Ovoce a zeleninu napadenou plísní či hnilobou rozhodně nestačí jen vykrojit, ale je nutné celý plod vyhodit. Plíseň, která je vidět, totiž produkuje zdraví nebezpečné toxiny do celého plodu. Nebezpečná je i konzumace staršího pečiva, tedy takového, které máme doma déle než dva dny. Na rozdíl od ovoce či zeleniny na jeho povrchu nic nevidíme. Testy však prokazují, že více než dva dny staré pečivo obsahuje rizikové množství aflatoxinu a je nutné je bez milosti vyhodit.

Snažím se omezovat cukry, a proto kupuji výrobky slazené umělými sladidly, sladidla používám také místo cukru. Nehrozí mi nějaké zdravotní nebezpečí?

Bezpečnost umělých sladidel je stále sledována a testována. Pro každé sladidlo je stanoveno nejvyšší přípustné množství (tzv. ADI). Za jedno z nejvhodnějších umělých sladidel je považován aspartam, nejčastěji prodávaný a označovaný jako Nutrasweet. Určitá opatrnost je nutná v případě sacharinu, jehož ADI je nižší. Přestože umělá sladidla jsou bezpečná, je i v jejich případě dobré znát míru. Vyplatí se též zkusit, zda čaj nebo káva bez oslazení čímkoli nemá lepší chuť než sladká.

Zajímal by mne názor odborníků na dělenou stravu?

Dělená strava může nejvíce pomoci lidem, jejichž stravovací návyky byly velmi špatné. Nutí je více přemýšlet o jídelníčku a mnoho z nich díky dělené stravě sníží i spotřebu tuku. Ti, kteří se stravují vyváženě, si nemusí dělat vrásky s tím, že nejedí děleně. Naopak, systém musíš-nesmíš může řadu lidí psychicky terorizovat a jejich zdravotní stav spíše zhoršit.

Je vhodnou alternativou sladkostí dia-čokoláda a diasušenky?

Nikoli. Dia-oplatky a diasušenky jsou skutečně určeny jen diabetikům - a i v jejich případě je nutná opatrnost. Cukr je totiž nahrazen kalorickými druhy sladidel, která nezvyšují diabetikovi jeho hladinu glykemie tak prudce jako cukr. Navíc má většina těchto sušenek vysoký obsah tuku. Jejich energetická hodnota je vyšší než u ostatních srovnatelných výrobků slazených cukrem. Platí to i pro čokoládu.

Je výživa podle krevních skupin bez rizika?

Je to systém, který bez náznaku logického vysvětlení nutí část lidí být vegetariány, část lidí naopak nabádá ke konzumaci masa. Taková doporučení mohou vést ke zvýšení pravděpodobnosti vzniku srdečně-cévních a nádorových onemocnění, zvláště u rizikových skupin.