OTÁZKA:
Hodně se mluví o zdražení vepřového masa. Co vše má vliv na cenu a nezlobte se, jsem z Prahy a moc toho o zemědělství nevím, kolik má taková svině malých prasátek a jak denně tloustnou, o kolik. Nevím v čem je problém?
Jana Kasinová
ODPOVĚĎ:
O zdražení vepřového masa se sice mluví, ale zatím nehrozí. V současné době je totiž cena vepřového masa, kterou dostávají zemědělci (jak JUT, tak ž.hm. - to pro odborníky)v ČR, nejvyšší ze všech okolních zemí (Polsko, Slovensko, Maďarsko, Německo). Těch vlivů na ceny je celá řada, kromě těch cen krmných směsí jako všude ceny energií, ale také třeba to, zdali je podnik chovající prasata specilizován jen na živočišnou výrobu, a tedy v područí dodavatelů krmných směsí. Jinak si je může vyrobit sám. Taky jde o spotřebitelskou poptávku či stravovací návyky. Řada mých kolegů a řada dietologů napsala řadu článků o tom, že bychom vepřové maso neměli moc konzumovat. Výsledkem je změna stravovacích návyků ve prospěch drůbežího a v neprospěch vepřového, což mimo jiné i limituje možnou cenu vepřového v obchodech.
24.10.2007 11:30