Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

Ptejte se prezidentky sdružení Horeka

velikost textu:
vydáno 28.1.2004 13:00

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 28. ledna 2004 do 13:50

OTÁZKA: Vážená paní. Vyvraťte mé tvrzení. Když před několika lety padlo DPH z 22% na 5% nikdo nezlevnil. Dnes všichni zdražují. České hospody a restaurace jsou již dnes velmi předražené a marže jsou 50-200%. Jsem majitelem poměrně velké účetní kanceláře. Mezi mé klienty patří kolem 35 restaurací, barů, hospod. Všechny bez výjimky předloží výdajové doklady za nákup zboží a řeknou že chtějí do účetnictví zanést jen určitou část skutečných nákupů ( například čtvrtinu atd. ). Teprve podle nákupů dodělají výpis tržeb ( jak jinak s přirážkou 25% ačkoliv to ve skutečnosti je mnohem více). V tomto odvětví podnikání totiž nikdo nic nekontroluje a prakticky ani kontrolovat nemůže. Já proto říkám, možná ne všechny, ale drtivá většina podniků zkresluje své výsledky, okrádá stát na daních. Je mi to celkem fuk. Klidně zdražte, ale plakat, že vás zvýšení daně položí je opravdu nechutné. T. T.
ODPOVĚĎ: Kdyz 1. dubnu 2000 DPH klesla, zlevnilo cca 30% restauraci, pricemz prumerne zlevneni bylo neco kolem 5 procent. Ano, neni to onech 17 procent, kolik cinil rozdil, ale bylo to zpusobeno tim, ze podnikatele mohli komecne vydechnout a zacit plnit dalsi ukoly, kter na ne EU valila - hygienicke vyhlasky, predpisy a narizeni apod. To, ze nektere restaurace delaji ucetnictvi tak, jak vy rikate, je smutne, je to ale problem Financnich uradů. Luprichova 28.1.2004 13:11
OTÁZKA: Které je Vaše oblíbené jídlo k pivu? Xavon
ODPOVĚĎ: Je mi lito, pivo neni mym oblibenym napojem, davam prednost vinu nebo tvrdsimu alkoholu. Jidlo mam rada jakekoli, ktere je pripraveno s laskou. Luprichova 28.1.2004 13:12
OTÁZKA: Dobrý den. Zajímalo by mě, proč se říká, že po zvýšení DPH budou mít potíže retsurace v pohraničí? Němcům nebo Rakušákům bude asi jedno, jestli svíčková stojí 80 nebo 90 korun (2,80 nebo tři eura). Nebo je to jinak? Pantomas
ODPOVĚĎ: Pripadne "zdrazeni" vinou rustu DPH se dotkne vsech restauraci na celem uzemi republiky bez rozdilu. To, ze je mozna predstava, ze v pohranici je konzumace vyssi, vymysleli nekteri novinari. Nemyslim si, ze cilem gastronomie je poskytovani stravovani v prihrnicnich oblastech tem, kteri se jen prijedou levne najist, natankovat a domu si odvezt krabici dortu. Mirka Luprichova 28.1.2004 13:14
OTÁZKA: Zdravím Vás. Dneska je v novinách článek o tm, že prý budete ještě lobovat a talčit na politiky? Je to pravda? Vidíte ještě nějakou naději, že by se s daněmi do května ještě něco udělalo, nebo je to definitivní? Longr
ODPOVĚĎ: Ano, mate pravdi. V Bruselu se stalo neco jineho, nez jak to bylo v nasich mediich interpretovano. Ma se za to, ze situace jeste neni nefinitivni, ze by pri dobre vuli nase vladni spicky mohly jeste neco udelat. Nadeje umira posledni, nevzdavame se, budeme bojovat do posledniho dechu, pak je jeste pojistka v nasi poslanecke snemovne. Moc bych si prala, aby o nas rozhodovali skutecni odbornici, kteri vedi, o cem je rec, usuzuji z faktickych udaju a nemaji nas jen za skupinu lumpu a podvodniku. Luprichova- prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:18
OTÁZKA: Dobrý den? Jaká je situace v hotelech? Bude se i tam zdražovat ubytování o 17 %? Koles
ODPOVĚĎ: Ne, opet musim vyvratit zpravy v nekterych mediich - ubytovani zustave ve snizene sazbe DPH - v soucasnosti 5%, budou-li se nuzky mene rozsirovat, muze to byt treba 7%, ale v kazdem pripade zustava ve snizene sazbe.Luprichova- prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:20
OTÁZKA: Víte už vy co ve svém podniku provedete s cenami od 1. května? Mátě nějakou restauraci, nebo v čem podnikáte? Dík. Počta
ODPOVĚĎ: Provozuji maly rodinny pension Lucie*** v Praze 8 (www.pensionlucie.cz). Nemam zde restauraci, zajistujeme pouze snidane v cene ubytovani. I tam bude dochazet ke zmenam s ohledem na DPH. To ale nic nemeni na tom, ze za vsechny restauratery bojuji - citim s nimi a vim, co znamena mit restauraci. 28.1.2004 13:22
OTÁZKA: Zajímalo by mě následující - proč by měla čtvrtina nebo kolik hospdo zaniknoutm jak se uvádí v tisku? Že by lidi přestali tolik chodit na pivo? že by si vařili obědy doma a nosili si je v kastrůlku do práce? Nebo proč? Restauratér
ODPOVĚĎ: Zvlaste v oblastech s vysokou nezamestnanosti a nizsi kupni silou nebudou restaurace schopny prezit a stanou se z nich jakesi "nalevny", tak jak i vy uvadite ve sve otazce. Pridana hodnota na alkoholickych i nealkoholickych napojem se da dodahnout snaze nez pri vareni jidel, kde jsou vysoke prime i neprime naklady (predevsim mzdove, vcetne vsech odvodu, najemne, energie apod).Myslim, ze lide neprestanou chodit na pivo, ale nas cil, kam vest nasi gastronomii je trosku jiny.Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:25
OTÁZKA: Máte představu, kolik podnikatelů v pohostinství má ten obrat ročně nějak do toho milionu, aby nemusela platit DPH a ty změny se jich nedotkly? Hansi
ODPOVĚĎ: Tyto podnikatele bychoznacila jako "podnikatele". Mit obrat do milionu Kc rocne znamena 83.333 Kc za mesic, coz je zhruba 51 jidel po 66,- Kc prodejni ceny denne. Pritom rentabilita pro hranici existence restaurace je min. 80 jidel denne. Mensi pocet nema sanci na prezite. Prot se domnivam, ze timto umelym rozdelovanim se z restauraci stanou skutecne pouze "nalevny" a s gastronomii to nebude mit nich spolecneho. Nevim, kolik je restauraci dnes a kolik by jich mohlo vzniknout, na to by vam mozna odpovedely finacni urady, ktere by se dle me mely prave na tato zarizeni zamerit.Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:28
OTÁZKA: Dobrý den. Myslíte si, že v Česku je stran pohostinství skutečná konkurence? Když srovnám úroveň a nabídku služeb v Praze se zbytkem republiky, tak mi to příjde naprosto tristní. V některých i krajských městech se opravdu stydím pozvat obchodní partnery k pracovímu obědu. Pepa
ODPOVĚĎ: Ano, myslim si totez, na vysoke skole nas vzdy ucili,ze konkurence vytribi trh. Bohuzel je stale mnoho takovych, ktere nejsou cleny jakychkoli profesnich sdruzeni, nemame moznost je jakkoli ovlivnovat a pusobit na ne. Mozna, ze je chyba i v Zivnostenskych uradech - vzdyt podivejte se, jake potrebujete znalosti a praxi, abyste dostal zivnostensky list na provozovani restauraci. Jedina moznost - nechodit do techto restauraci. kazdy provozovatel dnes musi dodrzovat pomerne tvrde normy - predevsim v oblasti hygieny, proto by se to jiz nemelo stavat, ale mate pravdu, opak je pravdou. I ja pri svych cestach nejradeji jim v tzv. "lidovkach", mnohdy je mi lito, ze nemam jakoukoli moznost jejich provoz ovlivnit.Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:31
OTÁZKA: Dobrý den. V kterých regionech se růst DPH v restauracích projeví nejhůř? Je fakt, že třeba v Ostravě mají asi lidi míň peněz, ale zase si tam asi tu hospodu jen tak neodepřou... Jak to vidíte Vy? Děkuji. Kasal
ODPOVĚĎ: Obecne v oblastech s nizsi kupni silou, vyssi nezamestnanosti. Je ale nutne rici si, co rozumite pod pojmem hospoda - jestli skutecne varene jidlo nebo jen pivo a burty s cibuli.Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:32
OTÁZKA: 30% zlevnilo místo o 17% o 5% chápete co jste řekla? Jen jste potvrdila, že nikdo nezlevnil. Hospodaření restaurací je problémem úřadů? Spíš problémem těch samotných lidí, ale vy to evidentně schvalujete. Zemědělci taky krachují už 13 let. Co místo křiku radši něco dělat? Postarat se o to aby se host nebál že se zamaže když si sedne do vašich podniků, že ho okradou a přinesou mu nechutné jídlo a naředěné pití. Pokud tyhle zařízení zkrachují, bude to jedině dobře. Protože těch slušných je velmi málo a aspoň se to vytřídí. T.X
ODPOVĚĎ: Ano, vim, co jsem rekla. V te dobe mnoho restauraci podnikalo na hrane, snizeni DPH pro ne bylo moznosti, jak investovat do rozvoje provozoven. Rada bych pripomnela, ze jsem prezidentkou obcanskeho sdruzeni, nasim hlavnim cilem je pomahat podnikatelum. Kontrolu maji v rukou skutecne jine organy. Za vetsinu nasich clenů - at jiz hotelieru nebo restaurateru bych dala ruku do ohne - problem je asi ten, ze vy mluvite prave o tech, kteri nejsou nasimi cleny, podari-li se nam neco udelat, je to vyhodne i pro ne, nepodari-li se nam neco prosadit, jen kritizuji.Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:35
OTÁZKA: Sledujete nějak v rámci tíé vaší asociace úroveň personálu v českých restauracích a ubytovacích zařízeních? Zlepšuje se to nějak? Já mám pocit, že je to pořád dost velká slabina... Josef
ODPOVĚĎ: Moc byste se divil - drive jsme poradali kursy, byl o ne velky zajem, ted mame dokonce lektory ze zahranici, kteri by u nas prednaseli, ale zajem podnikatelu - majitelu je dosti mizivy. Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:37
OTÁZKA: Zdravím a chtěl bych se zeptat na kolik procent je to podle vášeho názoru jisté že to bude na 22 %.Dík. miki
ODPOVĚĎ: Nevim, moc bych si prala, aby se to v Bruselu jeste podarilo, ale nejsem v pozici, ze bych toto jednani mohla jakkoli ovlivnit. Napiste mi, prosim, na mou soukromou E-mailovou adresu (viz nize) a poslu vam preklad jednani, ktere bylo v Bruselu a z ktereho to vyplyva. My oba sledujeme, s jakym nasazenim a vuli vlada a poslanci vse prosazuji. Na zhruba stejny pocet procent se to podari. Nevzdavame se tedy jeste, musime byt optimisty!Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:40
OTÁZKA: Částečně souhlasím s příspěvkem týkajícím se nezlevnění po snížení sazby DPH. Ovšem ony vysoké marže dle mého názoru mají pouze restaurace v centrech velkých měst. Naopka na některých vesnicích i dnes koupíte pivo pod patnáct korun a dobře se najíte okolo padesátikoruny. Zajímolo by mne tedy jaký je poměr počtu těchto povětšinou menších restaurací a hospod(nejen na vesnicích) orientujících se především na chudší klientelu a těch restauračních zařízení, která jsou poněkud dražší. Te to právě zhruba ta čtvrtina, či třetina, která by mohla zaniknout? Předpokládáte, že dojde ke zdražení převážně u levnějších zařízení a dražší restaurace kvůli konkurenci zaplatí vyšší DPH(alespoň částečně) ze "svého"? Předpokládáte zdražení o hodnotu navýšení DPH, nebo spíše nižší? Tomas
ODPOVĚĎ: Restaurateri maji tri moznosti. 1/ Bud jsou jiz dnes na sve financni hranici, musi zdrazit o onech 17%, prestanou byt konkurenceschopnymi a zaniknou. 2/ Zdrazi pouze o tolik, kolik jim to umozni konkurence a zbytek pokryji za svych zisku 3/Nebudou chtit zdrazovat z ruznych duvodu (treba, ze maji jiz uzavrene smlouvy s CK na tuto sezonu), budou muset ceny zachovat, a usetrit jinde - treba na redukci personalu.Prala bych vsem, abych se se svymi odhady mylila a aby prezili vsichni!Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:43
OTÁZKA: Néní ještě nějaká možnost úpravy DPH, samozřejmě směrem dolů? Roman
ODPOVĚĎ: Odpovidala jsem jiz v predchozi otazce, nevzdavame se, nadeje umira posledni, ale bohuzel jiz nezalezi na nas, ale na zastupcich neasi zeme.Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:44

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.





Najdete na iDNES.cz