Ptejte se prezidentky sdružení Horeka

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 28. ledna 2004 do 13:50

OTÁZKA: Přeji pěkný den. Bez otázky. Osobně jsem v roce 2000 částečně zlevnil a hlavně zvětšil porce. V květnu pro změnu zdražím a zavedu "SocDem" ceny. Snad to hosté pochopí? Dělat jakýkoliv business plán když Nám vláda mění pravidla uprostřed hry a vymlouvá se na EU je opravdu skvělé. Kdyby aspoň příjmy rozpočtu z toho zvýšení dali na podporu cestovního ruchu. Držim palce! Vladimír Novák, Classic Lány
OTÁZKA: Zajímala by mě jedna věc, která mi vrtá hlavou už spoustu let. Proč neexistuje nějaký český řetězec s fast foodem. Něco jako český McDonald. nemusel by být ani moc velký třeba tři čtyři restaurace v Praze, něco v Plzni, Brně, Ostravě. Mohl by prodávat nějaké české hambzrgery, bramboráky apod. - jen by to neplavalo v tuku a špíně jako ve stáncích na václaváku a zároveň by to nebylo drahé jako u McD. Proč podle vás zatím nic takového neexistuje? Křovínek
OTÁZKA: Dá se v nějakém masovějším měřítku čekat, že by od května některé retsaurace přestaly vařit a staly by se z nich spíš klasické výčepy, kde se prodává více méně jen alkohol, zatížený 22 % už dlouho? Troll
OTÁZKA: Máte nějaký propočet, co se stane s cenami v květnu ,pokud bude DPH 22%? Myslím něco jako "čekáme ,že v průměru vzrostou ceny za jídlo a nealko nápoje o 8-10 procent"? J.K.
OTÁZKA: Stále se ozývají argumenty, že v roce 2000 museli majitelé restaurací investovat. To je snad naprosto v pořádku, rozhodně nejsou jediným oborem, kdo musel investovat z důvodu nařízení "vyšší moci" - zákony, nařízení, konkurence, EU, ... Podnikám v jiném oboru, přesto musím mít investice zakalkulované do podnikatelského plánu. Pro restauraci investice v řádech desítek až stovek tisíc rozložená do několika let vyjde po přepočtu na několik tisíc měsíčně (např. 5.000 měsíčně = za čtyři roky 240.000Kč). Navíc je to uznatelné jako náklady, takže dojde ke snížení daňového základu, ... Tento argument se mi tedy jeví jako naprosto lichý. Pokud majitelé restaurací nevědí, jaký jiný argument použít k plošnému zdražení, tak ať nedělají chudáčky, ale přiznají to na rovinu - chceme si zachovat stávající zisk a DPH přeneseme na zákazníky. Stejně jako jiná zdražení (pravidelně cca 10% ročně) se to promítne na počtu zákazníků v restauracích naprosto minimálně a jen krátkodobě. Martin Z.
OTÁZKA: Myslíte, že se nějak masově rozmůže obcházení zákona typu - chlebíček si odneste a máte ho levnější, než když ho sníte u stolečku? Jsou ještě nějaké podobné finty? Malina
OTÁZKA: Dobrý den, já si myslím,, že ani tak nejde o problém DPH, jako spíše o snahu likvidovat nejen restaurace na vesnicích, ale o celkovou snahu likvidace podnikání jako celku u nás. Co se týče rest. mám názor, že jakýkoliv nařízení, či zákaz je kontraproduktivní. Nejvíce mi např. vadí i jako nekuřákovi, že někdo z nějaké pozice bude nakazovat majiteli podniku, aby ON dovolil či se u něho smí nebo nesmí kouřit. Raději by se mělo zakázat kouření VŠUDE nas veřejnosti, neboť tam to taky pokud jdu za huličem musim čuchat, a navíc to venku nikdo neuklidí, kdežto do tý kouřácký reštiky jít nemusim a majitel si to tam uklidí! Tož tak Luk9
OTÁZKA: Néní ještě nějaká možnost úpravy DPH, samozřejmě směrem dolů? Roman
OTÁZKA: Částečně souhlasím s příspěvkem týkajícím se nezlevnění po snížení sazby DPH. Ovšem ony vysoké marže dle mého názoru mají pouze restaurace v centrech velkých měst. Naopka na některých vesnicích i dnes koupíte pivo pod patnáct korun a dobře se najíte okolo padesátikoruny. Zajímolo by mne tedy jaký je poměr počtu těchto povětšinou menších restaurací a hospod(nejen na vesnicích) orientujících se především na chudší klientelu a těch restauračních zařízení, která jsou poněkud dražší. Te to právě zhruba ta čtvrtina, či třetina, která by mohla zaniknout? Předpokládáte, že dojde ke zdražení převážně u levnějších zařízení a dražší restaurace kvůli konkurenci zaplatí vyšší DPH(alespoň částečně) ze "svého"? Předpokládáte zdražení o hodnotu navýšení DPH, nebo spíše nižší? Tomas
OTÁZKA: Zdravím a chtěl bych se zeptat na kolik procent je to podle vášeho názoru jisté že to bude na 22 %.Dík. miki
OTÁZKA: Sledujete nějak v rámci tíé vaší asociace úroveň personálu v českých restauracích a ubytovacích zařízeních? Zlepšuje se to nějak? Já mám pocit, že je to pořád dost velká slabina... Josef
OTÁZKA: Víte už vy co ve svém podniku provedete s cenami od 1. května? Mátě nějakou restauraci, nebo v čem podnikáte? Dík. Počta
OTÁZKA: 30% zlevnilo místo o 17% o 5% chápete co jste řekla? Jen jste potvrdila, že nikdo nezlevnil. Hospodaření restaurací je problémem úřadů? Spíš problémem těch samotných lidí, ale vy to evidentně schvalujete. Zemědělci taky krachují už 13 let. Co místo křiku radši něco dělat? Postarat se o to aby se host nebál že se zamaže když si sedne do vašich podniků, že ho okradou a přinesou mu nechutné jídlo a naředěné pití. Pokud tyhle zařízení zkrachují, bude to jedině dobře. Protože těch slušných je velmi málo a aspoň se to vytřídí. T.X
OTÁZKA: Dobrý den. V kterých regionech se růst DPH v restauracích projeví nejhůř? Je fakt, že třeba v Ostravě mají asi lidi míň peněz, ale zase si tam asi tu hospodu jen tak neodepřou... Jak to vidíte Vy? Děkuji. Kasal
OTÁZKA: Dobrý den. Myslíte si, že v Česku je stran pohostinství skutečná konkurence? Když srovnám úroveň a nabídku služeb v Praze se zbytkem republiky, tak mi to příjde naprosto tristní. V některých i krajských městech se opravdu stydím pozvat obchodní partnery k pracovímu obědu. Pepa
OTÁZKA: Máte představu, kolik podnikatelů v pohostinství má ten obrat ročně nějak do toho milionu, aby nemusela platit DPH a ty změny se jich nedotkly? Hansi
OTÁZKA: Zajímalo by mě následující - proč by měla čtvrtina nebo kolik hospdo zaniknoutm jak se uvádí v tisku? Že by lidi přestali tolik chodit na pivo? že by si vařili obědy doma a nosili si je v kastrůlku do práce? Nebo proč? Restauratér
OTÁZKA: Dobrý den? Jaká je situace v hotelech? Bude se i tam zdražovat ubytování o 17 %? Koles
OTÁZKA: Zdravím Vás. Dneska je v novinách článek o tm, že prý budete ještě lobovat a talčit na politiky? Je to pravda? Vidíte ještě nějakou naději, že by se s daněmi do května ještě něco udělalo, nebo je to definitivní? Longr
OTÁZKA: Dobrý den. Zajímalo by mě, proč se říká, že po zvýšení DPH budou mít potíže retsurace v pohraničí? Němcům nebo Rakušákům bude asi jedno, jestli svíčková stojí 80 nebo 90 korun (2,80 nebo tři eura). Nebo je to jinak? Pantomas
OTÁZKA: Vážená paní. Vyvraťte mé tvrzení. Když před několika lety padlo DPH z 22% na 5% nikdo nezlevnil. Dnes všichni zdražují. České hospody a restaurace jsou již dnes velmi předražené a marže jsou 50-200%. Jsem majitelem poměrně velké účetní kanceláře. Mezi mé klienty patří kolem 35 restaurací, barů, hospod. Všechny bez výjimky předloží výdajové doklady za nákup zboží a řeknou že chtějí do účetnictví zanést jen určitou část skutečných nákupů ( například čtvrtinu atd. ). Teprve podle nákupů dodělají výpis tržeb ( jak jinak s přirážkou 25% ačkoliv to ve skutečnosti je mnohem více). V tomto odvětví podnikání totiž nikdo nic nekontroluje a prakticky ani kontrolovat nemůže. Já proto říkám, možná ne všechny, ale drtivá většina podniků zkresluje své výsledky, okrádá stát na daních. Je mi to celkem fuk. Klidně zdražte, ale plakat, že vás zvýšení daně položí je opravdu nechutné. T. T.
OTÁZKA: Které je Vaše oblíbené jídlo k pivu? Xavon

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.