Ptejte se prezidentky sdružení Horeka

velikost textu:
vydáno 28.1.2004 13:00

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 28. ledna 2004 do 13:50

OTÁZKA: Dobrý den, já si myslím,, že ani tak nejde o problém DPH, jako spíše o snahu likvidovat nejen restaurace na vesnicích, ale o celkovou snahu likvidace podnikání jako celku u nás. Co se týče rest. mám názor, že jakýkoliv nařízení, či zákaz je kontraproduktivní. Nejvíce mi např. vadí i jako nekuřákovi, že někdo z nějaké pozice bude nakazovat majiteli podniku, aby ON dovolil či se u něho smí nebo nesmí kouřit. Raději by se mělo zakázat kouření VŠUDE nas veřejnosti, neboť tam to taky pokud jdu za huličem musim čuchat, a navíc to venku nikdo neuklidí, kdežto do tý kouřácký reštiky jít nemusim a majitel si to tam uklidí! Tož tak Luk9
ODPOVĚĎ: Ja sama nekourim, koureni mi vadi, do restauraci, kde se kouri jednoduse nechodim a kdyz tam (treba pracovne ) chodim, trpim a mam problemy s hlasivkami. Bohuzel podpora zivnostniku a podnikatelu u nas je takova, ze mi nekdy pripada, ze vsechna narizeni a vyhlasky jsou tady pro to, aby podnikatelum jejich cinnost co nejvice ztizila. Prave proto je tu nase sdruzeni HO.RE.KA CR, ktere podnikatelum pomaha a radi. Kdo neni v nasem sdruzeni, je to jeho minus, vse musi resit sam. Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:47
OTÁZKA: Myslíte, že se nějak masově rozmůže obcházení zákona typu - chlebíček si odneste a máte ho levnější, než když ho sníte u stolečku? Jsou ještě nějaké podobné finty? Malina
ODPOVĚĎ: Ja nejsem pro jakekoli vymysleni fint nebo obchazeni zakonu.Spis se domnivam, ze zakony by mely byt postaveny tak, aby je podnikatele nebyli nuceni obchazet. To by vsak ony zakony musely byt vypracovavany tak, aby byly realizovatelne. Ze se bude treba chlebicek nebo dortik povazovat za potravinu a prodavat jako potravina ve snizene sazbe DPH a snite-li si ho u stolecku, uz jste v restauraci- mi neprislusi komentovat, bylo by to rozdelene ucetnictvi, opet obtizna kontrola a unik na danich. Spis mi to vse pripada jako kontraproduktivni. Tem, kteri preziji, zvedneme dane (rozdil mezi sazbami DPH by cinil cca 5 miliard Kc rocne), coz by se do statni kasicky moc hodilo, ale kolil zamestnancu a podnikatelu by skoncilo na uradu prace a bylo placeno opet ze statni kasicky uz nikdo nevidi - my odhadujeme ubytek cca 20 tisic pracovnich mist. Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:51
OTÁZKA: Stále se ozývají argumenty, že v roce 2000 museli majitelé restaurací investovat. To je snad naprosto v pořádku, rozhodně nejsou jediným oborem, kdo musel investovat z důvodu nařízení "vyšší moci" - zákony, nařízení, konkurence, EU, ... Podnikám v jiném oboru, přesto musím mít investice zakalkulované do podnikatelského plánu. Pro restauraci investice v řádech desítek až stovek tisíc rozložená do několika let vyjde po přepočtu na několik tisíc měsíčně (např. 5.000 měsíčně = za čtyři roky 240.000Kč). Navíc je to uznatelné jako náklady, takže dojde ke snížení daňového základu, ... Tento argument se mi tedy jeví jako naprosto lichý. Pokud majitelé restaurací nevědí, jaký jiný argument použít k plošnému zdražení, tak ať nedělají chudáčky, ale přiznají to na rovinu - chceme si zachovat stávající zisk a DPH přeneseme na zákazníky. Stejně jako jiná zdražení (pravidelně cca 10% ročně) se to promítne na počtu zákazníků v restauracích naprosto minimálně a jen krátkodobě. Martin Z.
ODPOVĚĎ: Mate pravdu, podnikatel musi pracovat s jistou perspektivou, tak to asi vetsina z nich dela - ale neni dobre menit pravidla hry po zacatku zapasu - dnes maji jiz smlouvy na sezonu s CK, domluvene najmy, kalkulace apod. Ano, jedina moznost je tedy ono zdrazeni - jsou zdrazene i jine veci, zdrazime i restaurace. Verte mi ale, ze ze źisku neni casto jiz kde brat. Ja sama jsem ekonom, vim, ze chcete-li si neco odecist z danoveho zakladu, musite mit z ceho. Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:55
OTÁZKA: Máte nějaký propočet, co se stane s cenami v květnu ,pokud bude DPH 22%? Myslím něco jako "čekáme ,že v průměru vzrostou ceny za jídlo a nealko nápoje o 8-10 procent"? J.K.
ODPOVĚĎ: Pocitali-li bychom cite matematicky, mely by se ceny zvednout pri stavajici sazbe 22 % o 17%. To je ale s ohledem na konkurenci nerealne. Proto vidim zdrazeni nekde mezi 5 - 12%, ale vse si musi upravit podnikatel sam.Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 13:56
OTÁZKA: Dá se v nějakém masovějším měřítku čekat, že by od května některé retsaurace přestaly vařit a staly by se z nich spíš klasické výčepy, kde se prodává více méně jen alkohol, zatížený 22 % už dlouho? Troll
ODPOVĚĎ: Toho se velmi obavam - podivejme se, co se stalo, kdyz od 1. cervence lonskeho roku zacaly platit a byt kontrolovany pomerne prisne hygienicke vyhlasky - vyhl. 107. Mnoho restauraci, aby se vyhnulo nakupum drahych zarizeni a neprichazelo do konfliktu s touto vyhlaskou prestalo varit tzv. hotovky a zamerilo se na kureci platek s necim a hranolky, spagety, pizzu apod. Ano, jde to, ale na ukor klasicke ceske kuchyne. Proto take nalit sklenicku alkoholu je levnejsi, neprotrebujete na to kvalifikovaneho kuchare, zvladne to kdokoli - takze to je ona obava, bojim se, aby neklesl pocet klasickych restauraci, tj. tech, kde si muzete dat svickovou se sesti. Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 14:00
OTÁZKA: Zajímala by mě jedna věc, která mi vrtá hlavou už spoustu let. Proč neexistuje nějaký český řetězec s fast foodem. Něco jako český McDonald. nemusel by být ani moc velký třeba tři čtyři restaurace v Praze, něco v Plzni, Brně, Ostravě. Mohl by prodávat nějaké české hambzrgery, bramboráky apod. - jen by to neplavalo v tuku a špíně jako ve stáncích na václaváku a zároveň by to nebylo drahé jako u McD. Proč podle vás zatím nic takového neexistuje? Křovínek
ODPOVĚĎ: Mozna to prave jeste nikoho nenapadlo, mozna je inspirace ze zahranici silnejsi a bylo objeveno mnohe. Kazdy ma pravo a moznosti podnikat v oboru, ktery si zvoli a prodavat to, co uzna za vhodne! Mate.li nejaky skvely napad, sem s nim! Poradime Vam, pomuzeme a treba budete zakratko vyraznym konkurentem techto fast foodu v Ceske republice.Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 14:03
OTÁZKA: Přeji pěkný den. Bez otázky. Osobně jsem v roce 2000 částečně zlevnil a hlavně zvětšil porce. V květnu pro změnu zdražím a zavedu "SocDem" ceny. Snad to hosté pochopí? Dělat jakýkoliv business plán když Nám vláda mění pravidla uprostřed hry a vymlouvá se na EU je opravdu skvělé. Kdyby aspoň příjmy rozpočtu z toho zvýšení dali na podporu cestovního ruchu. Držim palce! Vladimír Novák, Classic Lány
ODPOVĚĎ: MIly Vladimire, tvoje restaurace je bajecna a dokumentuje to, co jsem zde dnes jiz rekla. Nasi clenove vedi, jak na to, kdyz nic, maji informace. I kdyz se jich samozrejme vsechno dotyka stejne, jako ostatnich - josu pripraveni. Delat plany je obtizne, ja osobne bych si skutecne oddychla, kdyby alespon vlada jednou verejne rekla, jak je pro ni cestovni ruch dulezity, kdyz tvori 10% HDP. Snad s enekdy ze strany nasich predstavitelu dockame svetlejsich zitrku. Mirka Luprichova - prezident@horeka.cz, www.horeka.cz 28.1.2004 14:06

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.