Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


On-line rozhovor

Ptejte se ministra zemědělství Jaroslava Palase

velikost textu:
vydáno 14.5.2003 11:55
Ministr zemědělství Jaroslav Palas o Národním programu podpory kvalitních domácích potravin

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 14. května 2003 do 12:25

OTÁZKA: Vážený pane ministře, zajímalo by mne, zda se zasadíte o rozvoj tzv. ekologických farem a o výrobu biopotravin a o jejich cenovou dostupnost širokému okruhu obyvatelstva. Spousta potravin je vyráběna s velkým množstívm emulgátorů a syntetických látek poškozujících zdraví nás všech. Podporuje stát nějakým významným způsobem tuto produkci a výrobu? Je možné, že v buducnou by tyto potraviny mohly významně převážit nad průmyslem chrlenými "umělinami"?. Spousta potravin, ve kterých je nezdravý rafinovaný řepný cukr, by mohly být slazeny např. třtinovým cukrem, fruktózou, dextrózou, hroznovou šťávou nebo ideálně pravým českým medem, který patří mezi nejkvalitnější na světě. Předem Vám děkuji za odpověď a přeji mnoho úspěchů. Septimus
ODPOVĚĎ: Ekologické hospodaření podporujeme intenzívně, řádově stovkami milionů ročně, ekologicky obhospodařované plochy převyšují evropský průměr. Ekologické potraviny jsou běžně k dostání, záleží jen na "převýchově" spotřebitele. Pokud se týká cukru: pěstování cukrové řepy má u nás dlouhou tradici a kvalita cukru je velmi ceněna, ostatně nemám informace o tom, že by byl řepný cukr nezdravý. A náš vysoce kvalitní med je vyráběn mj. z našeho vysoce kvalitního cukru. 14.5.2003 12:16
OTÁZKA: Má šanci dostat známku třeba tuzemský rum? Kadel
ODPOVĚĎ: Šanci má každá kvalitní potravina splňující dané podmínky, tuzemský rum může značku získat pod již přijatým názvem "tuzemák". 14.5.2003 12:18
OTÁZKA: Dáte to ocenění olomouckejm syrečkům? Jerry
ODPOVĚĎ: Viz předchozí odpověď. 14.5.2003 12:19
OTÁZKA: Kdy se u nás zvýší výroba a cenová dostupnost mnohem zdravějších kozích a ovčích mléčných výrobků? V Portugalsku je například na trhu velké množství relativně dostupných výrobků z kozího a ovčího mléka, ale u nás minimum a to dost předražené. Děkuji za odpověď Jan Choval
ODPOVĚĎ: Opět záleží na spotřebiteli, tedy na poptávce. Pokud se zvýší, vzroste i kvantita nabízených výrobků z kozího a ovčího mléka. Osobně bych to uvítal, neboť mám tyto sýry rád. 14.5.2003 12:21
OTÁZKA: Co budu mít jako výrobce z toho, že získám známku třeba na salám? Hurky
ODPOVĚĎ: Váš výrobek bude propagovat marketingová agentura a budete mít také větší šanci, že půjde dobře na odbyt. Jde ale také o prestiž! 14.5.2003 12:23
OTÁZKA: Dobrý den. Zajímalo by mě, proč si myslíte, že značka kvalitních potravin zabere na český národ, který se vrhl na hypermarkety a kupuje špekáčky za 2,50 i když ví moc dobře, že je v nich akorát šrot. Opravdu si myslíte, že si začnou najednou masově kupovat certifikované špekáčky za osm korun? Corado
ODPOVĚĎ: Určitá cílová skupina spotřebitelů se zřejmě nadále bude orientovat podle cen. Ale je naší povinností informovat - např. prostřednictvím značky- že daný výrobek má svou kvalitu a že není vždy nejvýhodnější kupovat nejlevnější věci. Chceme, aby byl výrobek jasně označen a spotřebitel se dozvěděl vše o původu potraviny. 14.5.2003 12:29
OTÁZKA: Kdy očekáváte, že budou moci být uděleny první známky kvality? Jinak řečeno kdy se s takto označenými potravinami setkáme v obchodech? Petr
ODPOVĚĎ: Pokud vše půjde dobře, bude první značka udělena na podzim. 14.5.2003 12:31
OTÁZKA: Dobrý den, zajímalo by mne jakým způsobem stát chrání pravý český med, před nekvalitním medem z Číny, Izraele, Mexika a Argentiny? Četl jsem, že pravý český med patří mezi nejkvalitnější na světě, díky minimu užívaných antibiotik k léčení včel, které potom mohou v medu zůstat jako rezidua. V zemích jako je Izrael nebo Čína se včelstva léčí až 52x ročně, zatímco v Čechách zhruba dvakrát až třikrát díky dlouhému vegetativnímu období. Několikrát se mi stalo, že jsem v obchodě zakoupil med, deklarovaný etiketou jako pravý český med a potom jsem se v zemi původu dočetl: Čína, Argentina, Maďarsko, Slovensko... Beatle
ODPOVĚĎ: Vaše informace jsou správné. Jen doplním: Český med je chráněn veterinárními kontrolami. Ale zeptám se vás, zda jste si nespletl v označení etikety pravý český med s pravým včelím medem. Pokud by tomu bylo tak, jak popisujete, je to podnět k prošetření SZPI. 14.5.2003 12:40
OTÁZKA: Kdy stát sníží cla na dovážená zahraniční vína? Kolik v současnosti činí toto clo? Wine lover
ODPOVĚĎ: Cla jsou již snížena v rámci WTO na 25%, na určitá vína v rámci kvót s EU nejsou žádná cla. Mimo to platí bilaterální dohody se zeměmi mimo EU, např. s Maďarskem, kde jsou zavedeny preferenční kvóty a celní sazby. Až vstoupíme do EU, bude víno v rámci EU bez cel. 14.5.2003 12:46
OTÁZKA: Kdy očekáváte, že budou moci být uděleny první známky kvality? Jinak řečeno kdy se s takto označenými potravinami setkáme v obchodech? Petr
ODPOVĚĎ: Už jsem odpověděl 14.5.2003 12:46
OTÁZKA: Co si slibujete od programu podpory domácích potravin? Anonym
ODPOVĚĎ: Na tuto otázku jsem už také odpověděl. 14.5.2003 12:47
OTÁZKA: Jaký předpokládáte vývoj na trhu potravin po vstupu ČR do EU? Anonym
ODPOVĚĎ: Nevím, jaký vývoj máte na mysli, pokud se jedná o cenový, rozhodně se nemusíme obávat skokového zdražení. Bude ještě větší výběr, ale také tlak ze strany zahraničních výrobců na naše potřebitele. A nemusí se vždy jednat o kvalitnější potraviny než jsou ty naše. A tomu chceme čelit právě tím, že budeme propagovat kvalitní české potraviny za pomoci marketingové agentury. 14.5.2003 12:52
OTÁZKA: Kolik bude stát ta známka? Koho budou muset výrobci uplatit? Kdo si na tom namastí kapsu? Adam
ODPOVĚĎ: Poplatek není stanoven, ale bude minimální a proces udělování značky bude transparentní, abychom předešli podobným čecháčkovským úvahám, jako je ta vaše. 14.5.2003 12:55
OTÁZKA: Co ten program přinese nám, nakupujícím? Jako to poznáme v obchodech? Bruce
ODPOVĚĎ: Budete vědět, co jíte, budete si jisti, že ve špekáčku nejsou piliny, výrobek bude označen logem, se kterým veřejnost seznámíme v červnu. 14.5.2003 12:57
OTÁZKA: Pane ministře upozorňuju vás, že jestli budou třeba salámy se značkou jednou tak drahý než bez značky, budu radši kupovat ty levný. Ludmila Vocelková,
ODPOVĚĎ: Každý má právo výběru. Záleží však také na tom, jaký máte žaludek. Ale není důvod k tomu, aby označené potraviny byly dražší, v mnoha případech budou dokonce levnější. Jak už jsem uvedl, za udělení značky nebude výrobce nic platit, bude jen částečně hradit výrobu nového obalu se značkou. 14.5.2003 13:04

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.





Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.