Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Olomouc zasáhla punčová horečka

  9:55aktualizováno  9:55
Kdo chtěl ochutnat vánoční punč u každého ze stánků jarmarku v centru Olomouce, zvládl kdysi i dvě kola. Kdyby chtěl takovou procházku absolvovat dnes, koleduje si o otravu alkoholem. Nabídka je tady opravdu pestrá. Návštěvník může okusit například irský, francouzský nebo galský.

Student Tomáš Vyšínský prodává na olomouckém námestí vídeňský punč. | foto: Luděk PeřinaMF DNES

Nabídka svařeného vína s kořením a ovocem v dvoudecovém kelímku se rozšířila natolik, že by tohoto oblíbeného nápoje musel vypít bezmála pět litrů.

V roce 1998, kdy se na vánočním jarmarku začal prodávat francouzský punč, stál na náměstí jediný stánek. Nápoj si však získal takovou popularitu, že ho dnes prodává čtyřiadvacet stánků. K dostání už není jen punč z Francie, ale také vídeňský, irský, galský, rumový či pomerančový...

"Pořadatel jarmarku by měl začít s nějakou regulací," míní zakladatel punčové tradice v Olomouci Radomír Skovránek, když se rozhlíží, jakou měrou mu na trzích roste konkurence.

Zatímco jiní rozjíždí punčové podnikání ve velkém a prodávají nápoj i v sedmi stáncích, on zůstal při zemi a otevřel „jen“ tři. "To jen proto, že se nechci nechat pohřbít. Zároveň z toho ale nechci dělat takovou mánii," vysvětluje.

Například majitel stánku s irským punčem letos neponechal nic náhodě a svůj stánek otevřel u obchodního domu Prior v předstihu už na začátku listopadu. "Z burčáku jsme přešli rovnou na punč," tvrdí prodavačka Anna Kvasničáková a nápad majitele považuje za dobrý obchodní tah. "Lidi chodili celý měsíc, od čtyř do osmi večer tady bylo vždycky plno. Teď už je jich o poznání míň," počítá starší žena.

Letos poprvé otevřel stánek s punčem také Roman Pavelka a jeho dva kamarádi z Olomouce. Nazvali ho galským. "Na internetu jsme našli originální recepty, které jsme však částečně přizpůsobili tak, aby punč chutnal i lidem u nás. Kdybychom použili všechny předepsané byliny, byl by to hodně silný lektvar," vysvětluje mladý muž. Na rozdíl od konkurence nemá problém prozradit, z čeho punč vaří. "Základ je čaj, červené víno, rum, koření a ovocné šťávy," popisuje Pavelka.

Ačkoli to vypadá, že punč začala prodávat nejméně desítka dalších podnikatelů, podle Milana Štěpánka z firmy RK Invest, která trhy organizuje, dostali šanci jen dva noví.

"Dalších osm jsme museli odmítnout. Letošní příkon elektřiny na náměstí je už na maximu, ani kdybychom chtěli vyhovět dalším, tak nemůžeme," tvrdí Štěpánek.

Prodejci, kteří se na jarmark dostali, se předhánějí v tom, kdo zákazníka uloví na originálnější nápad. Roman Pavelka hlavně mužům prodává například Panoramixův nápoj síly. Tajemství drinku, jehož název je inspirací z Asterixe a Obelixe, spočívá v jednom panáku rumu navíc.

O kousek dál zase prodávají pomerančový punč s rozinkami v griotce, bílý punč s ananasem, turbopunč a sehnat se dá i nápoj s názvem Šedý vlk.

"To vám moc nedoporučuji. Je to slivovice s horkou vodou a citronem, což se pije, když už je fakt velká zima," varuje student Tomáš Vyšínský, který brigádničí ve stánku s vídeňským punčem. Tomu, co prodává, naprosto věří a na kvalitu nedá dopustit.

"Používáme stejné koření, jaké se přidává do punče ve Vídni. Samozřejmostí je kvalitní červené víno a navrch jahoda, kousek jablka a mandle. A hlavně, všechno vaříme až na místě," popisuje a vysvětluje rozdíl: "Ti, kdo sem vozí punč už hotový, prý používají instantní koření. To mně osobně nechutná." Ale lidé se nedají ošidit.

Zakladatel punčové tradice v Olomouci Radomír Skovránek vypozoroval, že zákazníci minimálně týden stánky obcházejí, ale pak už chodí jenom tam, kde jim chutná. A Marie Kolářová to potvrzuje: "Loni jsem zkoušela původní francouzský punč a byl výborný. Dnes jsem zkusila jiný, ale byl hrozný," popisuje Olomoučanka, která si přišla spravit chuť k vídeňskému punči. "Vždycky jdu nejdřív sama testovat a večer sem vezmu celou rodinu," těší se.



Nejčtenější

Bílí tygři budou muset pryč, říká ředitel liberecké zoo

Šéf liberecké zoo David Nejedlo prožívá těžké časy.

Ředitel Zoo Liberec David Nejedlo zastává názor, že zoo se nemá veřejnosti podbízet – s divokými zvířaty se na fotkách...

Létají v noci a většími letadly. Letiště Praha začalo trestat za hluk

Airbus A380.

V okolí pražského letiště roste hluk vinou některých dopravců. Ti používají například jiná letadla, než by měli, a také...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Další z rubriky

Ve vietnamské tržnici našli veterináři desítky kilogramů prošlého masa

Prošlé rybí maso z tržnice An Dong v Praze 10.

Veterináři spolu s policií při kontrole tržnice An Dong v Praze 10 našli zhruba 130 kilogramů prošlého zmrazeného...

Robotů se nebojme, dají nám víc práce, tvrdí Světové ekonomické fórum

Obchod Robot Cache

Díky technologickému pokroku může ve světě vzniknout do poloviny příštího desetiletí dvojnásobný počet pracovních míst,...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Najdete na iDNES.cz