Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Fiasko nepřijde, říká šéf Finanční správy k EET. Podnikatelé se bojí sankcí

  19:00aktualizováno  21. února 12:36
Desetitisícům podnikatelů zbývá týden na to, aby se zapojili do systému EET. Přidat se má až čtvrt milionu subjektů. Systém tak zažije pětkrát větší nápor než v prosinci, kdy měl premiéru v restauracích. Na dotazy čtenářů ohledně startu druhé vlny odpovídal ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Od 1. března začnou státu posílat účtenky podnikatelé maloobchodu a velkoobchodu. Bude to zatím největší zatěžkávací zkouška systému elektronické evidence tržeb (EET). Zatímco v první vlně od 1. prosince začalo tržby ukazovat zhruba padesát tisíc hotelů, restaurací, kaváren či cukráren, nyní to může být až čtvrt milionu.

Šéf Finanční správy Martin Janeček věří, že úřad zkoušku zvládne a fiasko nenastane. „Věřím, že ne. A to ze dvou důvodů. Za prvé, počty vyzvedávaných autentizačních údajů se s blížícím se termínem každý den zvyšují, například jen o víkendu si je vyzvedlo na pět tisíc podnikatelů. Za druhé, Finanční správa kapacitně zvládá, rozšířili jsme úřední hodiny,“ uvedl v rozhovoru na iDNES.cz.

Týden před startem druhé vlny si z nové skupiny vyzvedlo autentizační údaje pouze 87 tisíc podnikatelů. Dodavatelé pokladen proto čekají v příštích dnech velký nápor a varují, že pokladny nemusí být tak rychle dostupné.

ON-LINE rozhovor s Martinem Janečkem

Čtenáři a podle dotazů i podnikatelé, si ovšem tak jistí zvládnutím situace ze strany státu nejsou. Řada z nich má z EET obavy.

Mnoho čtenářů podnikatelů zajímalo, kdy se na ně EET začne vztahovat, pokud mají vlastní výrobu. „Když zboží nenakupujete, ale vyrábíte, budete evidenci tržeb podléhat až v roce 2018. Konkrétní okamžik se bude odvíjet od typu výroby,“ uvedl Janeček a odkázal na web etrzby.cz.

Podnikatelé se také obávají vysokých sankcí. Ředitel úřadu tvrdí, že jejich výše je závislá na závažnosti správního deliktu a nesmí být likvidační. „První porušení bude zpravidla sankcionováno ve spodní výši tohoto zákonem stanoveného rozpětí,“ řekl.

Na rozdíl od první prosincové vlny se navíc nedá čekat tak shovívavý přístup kontrolorů. Zatímco restauratéry nechali v prvních týdnech „rozkoukat“, teď oko nepřivřou. „Obchodníci měli dostatečně dlouhou dobu na přípravu, ozkoušení a otestování, proto již s dobou hájení nepočítáme,“ sdělil Janeček.

Své tržby budou muset státu v on-line režimu ukázat například obchodní řetězce, trafiky, podomní prodejci, prodejci motorových vozidel a autodílů, e-shopy nebo prodejci na stáncích a tržištích.

Stejně loni jako v prosinci i teď řada podnikatelů tápe, odkdy se jich nová povinnost týká. Specifická situace nastává například u obchodů, které zboží jen nepřeprodávají, ale mají určitý podíl na výrobě. To bude mít vliv na dobu, kdy se musí do systému připojit. Dilema mohou mít klenotnictví, lahůdkářství nebo květinářství.

Jednoho ze čtenářů zajímalo, zda se neuvažuje o změně „nesmyslných“ 48hodinových lhůt pro odeslání tržby. Dal příklad vesnického obchodu, který v pátek kvůli chybě nebude moci tržby zaevidovat a přes víkend nenechává zapnuté poklady kvůli bezpečnostním předpisům. Finanční správa ale žádnou změnu neplánuje.

Janeček radí pořídit si pokladní systém, který účtenky automaticky odesílá a pokladny nevypínat ani přes víkend. „Pokud jej vaše zaměstnankyně nevypne, mělo by být zařízení automaticky schopno odeslat datovou zprávu bezprostředně po obnovení spojení a sankce vám hrozit nebude,“ uvedl.

I tato fáze EET zřejmě přiměje některé podnikatele k uzavření provozoven. Podle Karla Havlíčka z Asociace malých a středních podniků však jejich podíl nebude tak velký jako v případě restauratérů. „Procentuálně to bude určitě nižší číslo než u restaurací. EET určitě řadu podnikatelů oprávněně naštve, je to starost navíc, ale primární důvod pro zavření provozovny to rozhodně není,“ uvedl Havlíček.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Konec čerstvého jídla na černém tácku. Lidl končí se škodlivým plastem

Nová prodejna v Berouně se otevře v následujících týdnech.

Maloobchodní řetězec Lidl se ve Velké Británii zavázal, že přestane používat černý plast, do kterého balí ovoce a...

Další z rubriky

Čtvrt milionu lidí v Česku pracuje načerno. Za legální práci firmy nechtějí platit

Na mostě nedaleko 149. kilometru dálnice D1 u Jabloňova na Žďársku dělníci...

Šedá zóna v podobě nelegálních zprostředkovatelů práce v Česku existuje dlouhodobě, v poslední době však díky dobře...

Majitelé chat dosáhnou na dotace z Dešťovky, musí tam však trvale bydlet

Turnerova chata

O peníze na využívání dešťové vody v dotačním programu Dešťovka budou moci od října žádat i majitelé rekreačních...

Topná sezóna může začít již příští týden a kominíci nestíhají

(ilustrační foto)

Letošní topná sezóna začne na většině území České republiky již příští týden. Ti, kteří ještě nestihli povinnou revizi...



Najdete na iDNES.cz