Žalář za šizení jídla bohužel není, říká šéf potravinových inspektorů

  18:46aktualizováno  26. března 13:20
Konina místo hovězího, sirup namísto medu, víno dolité vodou. To je malá ukázka podvodů, s nimiž se denně setkávají potravinoví inspektoři. Počet falšování roste a šizení se navíc dostává na špičkovou úroveň. Jak se mohou lidé bránit? Nekupovat, kde se člověk spálil, radí v chatu šéf kontrolorů Martin Klanica.

Martin Klanica, vrchní ředitel sekce kontrolní a právní Státní zemědělské a potravinářské inspekce. | foto: SZPI

Jinak podle něj kupující příliš velké šance odhalit podvod nemají. Dlouho platilo, že si výrobci či dodavatelé nedovolili na etiketách o složení výrobků lhát, dnes je však důvěra lidí po skandálech s koninou, medem či masem vycpaným vodou a chemikáliemi otřesena tak, že už tomu, co čtou, příliš nevěří.

Co a jak se šidí?

Odpovědi šéfa kontrolorů na vše kolem falšování potravin čtěte zde.

"Spotřebitel je bohužel na konci řetězce a má nejslabší pozici. Naše aktivita proto vede k medializaci konkrétních viníků a obrana spotřebitele může být nekupovat u daného prodejce výrobky od daného výrobce," říká v on-line rozhovoru Martin Klanica, vrchní ředitel Sekce kontrolní a právní Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Ačkoliv se podle něj šidilo vždy, novinkou posledních let je to, jak profesionálně padělatelé rozvíjejí svůj podvodný byznys. "Metody a způsoby falzifikátorů se u některých komodit (například u medu) dostávají na špičkovou až vědeckou úroveň, takže je obrovský problém pro dozorové orgány falšování odhalit a prokázat," popisuje praxi při zjišťování padělků šéf kontrolorů.

Pokud inspektoři na šizení přijdou, mají možnost přikázat stáhnout nevyhovující šarže výrobků z oběhu, uložit pokutu a celý případ medializovat. Čtenáři se však ptali, proč nejsou uložené sankce vyšší, aby se jim podvodníci nesmáli jako dnes, či proč není padělání trestné. "Také mně někdy schází možnost žaláře (jako reakce na falšování)," posteskl si Klanica. "Výše pokut se zvedne s novelou zákona o potravinách, jejíž účinnost se předpokládá od 1.1.2014," dodal. 

Konina v čistém hovězím narušila důvěru kupujících v Evropě

Koňské maso, které se objevilo v polovině ledna v hovězích hamburgerech ve Velké Británii a Irsku, vyvolalo v Evropě velké rozhořčení. Kupující rozhněvalo, že se je někteří výrobci či dodavatelé snažili podvádět, a nebylo jich tak málo. Maso s obsahem koniny se objevilo také v Česku, Francii či ve Španělsku.

Evropané jsou v šoku z toho, jak lehce jde zneužít jejich důvěry v informace, které až dosud četli na etiketách výrobků a věřili jim. Chtějí měnit zákony, posilovat kontroly a zpřísňovat sankce.

Falešných potravin se objevuje víc než v minulosti

Pro české kontrolory však skandál s koninou natolik šokující není, na různé formy šizení jsou totiž zvyklí. "Dvacáté století bylo ve znamení kontroly bezpečnosti potravin. V jednadvacátém století však už bezpečnost tak velkým problémem není, do popředí se dostává stále častěji falšování potravin," říká Klanica.

Ukazuje to i portál potravinynapranyri.cz, kam inspektoři vkládají výsledky kontrol, které nedopadly dobře. Ze všech zhruba 370 položek, které se na stránky za posledních šest měsíců dostaly, skončilo zhruba 180 položek v kategorii nebezpečných výrobků a rovná stovka v kategorii falšovaných. Zbytek tvořily výrobky s horší kvalitou.

Podvádějí dodavatelé, výrobci, zločinci i obchodníci

Ačkoliv počet nebezpečných výrobků převyšuje počet falšovaných, podle Klanici se řada potravin stává nebezpečnými ne kvůli špatnému technologickému postupu či nekvalitním surovinám, ale právě v důsledku snahy je ošidit či zfalšovat.

Martin Klanica

Vrchní ředitel sekce kontrolní a právní Státní zemědělské a potravinářské inspekce

Vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Brně (dnešní Mendelova univerzita). U Státní zemědělské a potravinářské inspekce pracuje od roku 1994.

Začínal jako specializovaný inspektor pro oblast ovoce a zeleniny. Postupně prošel přes nižší pozice na regionálním inspektorátu v Brně na inspektorát ústřední, kde je v současnosti zodpovědný za činnost sekce kontrolní a právní.

Žije v Brně, je ženatý a má dvě děti.

To byl i případ otravy lidí metanolem, kvůli kterému vyhlásila vláda v polovině loňského září prohibici (více o zákazu alkoholu zde). Metanol se v alkoholu neobjevil v důsledku pochybení výrobců, ale kvůli snaze podvodníků ho zfalšovat.

Záměr podvodníků je podle Klanici jasný: vydělat nenápadně co nejvíc peněz a nemít přitom problémy, tedy neohrozit zdraví lidí. 

Z portálu o špatných potravinách vyplývá, že v posledních šesti měsících se nejvíc falšoval med, víno, džemy či masné výrobky, které jsou často označovány za kvalitnější, než ve skutečnosti jsou.

Snahu oklamat kupující a vydělat na jejich důvěře se vedle kriminálníků snaží někteří dodavatelé základních surovin, výrobci, prodejci, ale i obchodníci. Ti například přepisují etikety u pultového zboží tak, aby vylepšili jejich složení deklarované výrobcem či prodlužují datum spotřeby u prošlých potravin (více například zde).

Nejčtenější

V příštím roce přijde ekonomická krize, řekl ekonom Pikora v Rozstřelu

Ekonom Vladimír Pikora v diskusním pořadu iDNES.cz Rozstřel. (4. prosince 2018)

„O tom, že krize přijde, nemusíme pochybovat. Podle mého názoru k tomu dojde v příštím roce,“ uvedl ekonom Vladimír...

Světové burzy rychle ztrácejí, propad akcií může přivolat recesi i v Česku

Newyorská burza (24. 8. 2015)

Finanční trhy zachvátila „blbá nálada“. Burzy po celém světě již několik dnů v řadě ztrácejí a ani vyhlídky nejsou...

Štědrá nadílka ve Škodovce, zaměstnanci dostali bonus i prémii 12 tisíc

Ilustrační snímek

Zaměstnanci mladoboleslavské automobilky Škoda si před letošními Vánocemi výrazně finančně polepší. Společnost totiž...

Protesty drtí francouzskou ekonomiku, šokovaní turisté ze země odjíždějí

Hnutí žlutých vest opět demonstruje v Paříži a dalších francouzských městech...

Protesty takzvaného hnutí žlutých vest proti vládním reformám těžce zasáhly francouzskou ekonomiku. Výrazný útlum tržeb...

Finanční správa si kvůli EET došlápla na soukromé kluby, padaly pokuty

Příběh elektronické evidence tržeb

Zátah ve 24 provozovnách, označených jako soukromé kluby, kde se místní scházejí za zábavou a za pitím, uskutečnili v...

Další z rubriky

Česko dostane od Srbska 222 milionů korun. Země splácí své staré dluhy

Ministryně financí Alena Schillerová přichází na ranní jednání vlády. (14. 11....

Česká republika dostane od Srbska 221,7 milionu korun za staré dluhy. Příslušnou dohodu v pondělí podepsala na zámku v...

Lidé v práci promrhají jeden den v měsíci. Firmy přicházejí o miliony

Ilustrační snímek

Řešením osobních záležitostí v práci stráví zaměstnanci jeden den měsíčně. Firmy kvůli tomu ročně přicházejí o miliony...

Polovina poboček České pošty budou do osmi let franšízy, říká společnost

Ilustrační snímek

Česká pošta očekává, že do konce letošního roku bude na partnerské provozovatele převedeno 583 provozoven. Do konce...

Najdete na iDNES.cz