Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

On-line rozhovor s expertem na tuky Jiřím Brátem

Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a...
velikost textu:
vydáno 11.4.2016 11:50
Málokdy v minulosti vzbudilo mezi tuzemskými spotřebiteli něco takový rozruch, jako je využívání palmového oleje v potravinách. Na otázky čtenářek a čtenářů iDNES.cz na toto téma odpovídal expert na potravinové tuky Jiří Brát.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 11. dubna 2016 do 12:30

OTÁZKA: Dobrý den, rád bych se zeptal zdali souhlasíte s ministrem Jurečkou, že používání palmového oleje je věc pouze etiky. Vypalování dešťných pralesů nemá opravdu žáden negativní vliv na lidské zdraví? Mirek
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Souhlasím. Z mého pohledu, pokud by se zítra přestaly vypalovat pralesy, tak z pohledu potravin by problém palmového oleje v podstatě přestal existovat i z pohledu ekologického. Vliv na zdraví jsem již komentoval. 11.4.2016 12:26
OTÁZKA: Dobrý den pane Bártle, chtěl bych se zeptat na účinky palmového oleje na lidský organizmus. Předem děkuji. Petr
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Již bylo zodpovězeno. Vliv na zdraví nepředstavuje palmový ole,j ale složení mastných kyselin ze všech tuků a olejů a konzumované množství těchto tuků. 11.4.2016 12:27
OTÁZKA: Já nemám ani tak otázku, spíš bych chtěl konstatovat, že jste byl 20 let manažerem ve společnosti společnosti Unilever ČR. Tj. právě ta společnost, která vyrábí napřílad takovou potravinovou perlu, jako je RAMA. Takže palmový olej. Od vás určitě uslyšíme kritiku stejně tak jako od manažera tabákové firmy, který by zde polemizoval o škodlivosti kouření... Prolhaný plátek IDnes :-)))) Co dodat :-)))))) Pevně doufám, že nastane doba, která tyto aktivity patřičně zúčtuje !!!! Podílíte se na degeneraci zdraví obyvatel !!!! Pavel.
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Na degeneraci zdraví obyvatel se rozhodně nepodílím. Existuje dostatek studií, které prokazují, jaké oleje a tuky mají negativní vliv na zdraví a jaké pozitivní. 11.4.2016 12:28
OTÁZKA: Dobrý den, když si jdete koupit zmrzlinu, vybíráte radši smetanovou nebo sáhnete po olejové a proč? Zmrzlinářka Radka
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Zmrzliny nekupuji a nejím, nemám rád sladké. 11.4.2016 12:29
OTÁZKA: Má podle Vás z hlediska dopadu na přírodu v místech těžby smysl zavádět v EU opatření proti využívání této plodiny do paliv a potažmo i třeba potravit? Michal
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Z mého pohledu považuji používání palmového oleje do biopaliv jako nebezpečné i z hlediska budoucnosti. Existují nové technologie, tzv. HVO oleje, které do budoucna mohou představovat mnohanásobné rozšíření použití palmového oleje i v mírném klimatickém pásmu jako je ČR, což by znamenalo mnohem větší rozšíření palmového oleje v rámci biopaliv. 11.4.2016 12:30
OTÁZKA: Zdravím. Nechápu, jestli má smysl se o něčem ohledně Palmového oleje vůbec bavit ? Kdo chce, pravdu zná !!! Je levný a nepřepaluje se i ve stupních, kde už jiné oleje ano. Každému výrobci čehokoliv, jde o zvýšení zisku na výrobku. To znamená, že má na háku mícení pralesů umírání zvířat a zmenšování jejich přirozeného prostoru. Za mě tedy PO...má NE NE NE !!! Možná v této debatě budou tedy ovčané masírováni, že vlastně ten olejíček je zdravotně v pořádku a že jeho konzumace je přirozená. Kdo ovšem chce, pravdu se dozví...ten kdo jí chce slyšet. Tak jsem moc zvědav, co nám pan expert tedy řekne nového ??? Pěkný den všem kteří BOJKOTUJÍ a ještě pěknější nám, co nejíme maso a soucítíme s tímto světem (dnes už jiným, než-li včera). Karlson
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Palmový olej není v řadě výrobcích používán kvůli ceně, ale kvůli jeho technologickým vlastnostnem a daný výrobek má pohyblivé výrobní náklady v závislosti na tom, jaká je cena palmového oleje na trhu. Jak jsem zmínil, za posledních několik týdnů cena palmového oleje napřiklad silně vzrostla. 11.4.2016 12:32
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda má plantáž pro pěstování palem olejných ""nějakou" životnost, myslím tím vyčerpání živin z půdy a podobně. Pokud ano, dá se poté nahradit plodinou jinou? Lucie
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Objevují se názory, že půdu po zhruba 25 letech životnosti plantáže nelze obnovit. Nicméně každá plodina vyžaduje, aby se zemědělec o půdu staral, podobně i u nás, pokud nebudou zemědělci používat hnojiva, tak na polích v budoucnosti nic neporoste. Od toho existuje správná zemědělská praxe, aby se kvalita půdy nedegradovala. Do půdy se musí dostávat hnojiva a jednou z variant je například vracet výlisky z plodů palmy olejné po zkompostování jako zdroj organické hmoty. 11.4.2016 12:35
OTÁZKA: Jaké jsou zdravotní přínosy a negativa používání palmového oleje? A jaký je rozdíl ze zdravotního hlediska ve ztuženém palmovém oleji, který je např v cukrovinkách a margarínech a tím na smažení? anonym
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: V margarinech se ztužený palmový olej nepoužívá. Používají se většinou frakce palmového oleje. Plně ztužený palmojádrový olej se používá například do polev, různých cukrovinek. Na smažení se používají nejčastěji oleinové frakce palmového oleje, které mají z hlediska výživové hodnoty o něco lepší složení než palmový olej samotný. Je to otázka samozřejmě konzumovaného množství a palmový olej například v margarinech doprovází i oleje tzv. měkké, tedy kapalné, které mají příznivé složení mastných kyselin, proto je potřeba sledovat celkovou výživovou hodnotu těchto výrobků. 11.4.2016 12:37
OTÁZKA: Dobrý den, na bojkot palmového oleje reagují někteří výrobci potravin jeho nahrazením kokosovým olejem, proč se nechtějí vrátit k repeturám před dobou olejovou jako je třeba smetana a máslo? Buchta
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Některé výrobky mají místo palmového oleje kokosový tuk, v některých výrobcích se používalo i máslo, ale máslo má trochu jiné vlastnosti. V některých výrobcích se úplně nehodí do technologie. V těchto výrobcích se v minulosti používaly částečně ztužené tuky a je dobře, že jsme se těchto tuků již ve většině případů zbavili. 11.4.2016 12:39
OTÁZKA: Dobrý den, proč se stále podporují tyto "biopaliva" když se již několikrát ukázalo, že díky těmto příměsím jsou splodiny vyšší, motory méně vydrží a navíc jak vidíme, ničí to i přírodu (u nás naštěstí je jen všude řepka, bohužel na úkor potravinových plodin a ne mohutné odlesnění jako v JV Asii)? Majda
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Otázka biopaliv je skutečně problém. Speciálně palmový olej, pokud se používá v biopalivech ve formě metylesteru, tak má určitá technická omezení. Pokud by byl použit palmový olej zpracován technologii HVO, tak vzniknou v podstatě identické produkty s ropou na bázi uhlovodíků a rozšíření použiví palmového oleje i v ČR by mohlo být masovou záležitostí. 11.4.2016 12:41
OTÁZKA: Dobrý den, dáváte přednost potravinám nebo sladkostem bez palmového oleje a proč? Děkuju a pěkný den :) Marty
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Sladkosti nejím. Sladká chuť mi není příjemná, palmový olej ale konzumuji např. v roztíratelných rostlinných tucích a v těchto výrobcích palmový olej neřeším. 11.4.2016 12:42
OTÁZKA: Když si chci koupit palmový olej našel jsem nejnižší cenu 42Kč/kg slunečnicový nebo řepkový olej je v podobném množství o čtvrtinu levnější. Proč je tak lákavý pro výrobce? Měl jsem za to, že právě cena. Petr Rosl
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Jak jsem již zmínil, palmový olej není pro výrobce jen otázka ceny, ale spíše otázka jeho funkčních vlastností. 11.4.2016 12:42
OTÁZKA: Dobrý den, z jakého důvodu se začaly používat oleje v potravinách? Vždyť naše babišky nic takového neznaly. Olej v potravinách
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Trh potravin se vyvíjí, výrobci hledají nové inovace a tuky se proto používají v řadě potravin. Tuk je nositel chuti, má svoji výživovou hodnotu, která může být jak kladná, tak záporná na lidské zdraví. Je to otázka konzumovaného množství. 11.4.2016 12:44
OTÁZKA: Dobrý den, pokud je největší spotřeba palmového o. na biopaliva, nebylo by jednoduché tyhle paliva minimalizovat třeba vyšší daní, tudíž by se nevyplatilo vyrábět biopaliva z palmáče? Pavel
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Spotřeba biopaliv roste a určitě je dobrá otázka se zamyslet nad ekonomikou této komodity, jestli se vyplatí ji nadále podporovat a v jaké výši. 11.4.2016 12:44
OTÁZKA: Zdravím, myslíte si, že nekupováním pochutin s palmovým olejem může reálně zatlačit na obchodníky, kteří by poté vyžadovali jiné oleje v pochutinách? Dále bych se chtěl zeptat, zda-li vy kupujete zboží s palmovým olejem a jestli je opravdu pravda, že je tento olej opravdu víc nezdravý, než oleje slunečnicový a řepkový.. A poslední, je známo, kolik zhruba % palmového oleje se používá (například u nás) v kosmetice, sladkých pochutinách, slaných a ostatním? Osobně mě vždy přišlo, že v nekvalitních čokoládách, arašídech, margarínech je vždy palmový olej. Richard Feix
Jiří Brát, specialista na potravinové tuky, poradce Potravinářské komory a... Jiří Brát: Nemyslím si to. Samozřejmě určité tlaky na výrobce zde jsou, ale trendy v západní Evropě jdou zcela jiným směrem, kde se prosazuje použití palmového oleje z udržitelných zdrojů. 11.4.2016 12:45

Upozornění

Redakce si vyhrazuje právo na odstranění otázek s vulgárním nebo urážlivým obsahem.