V průzkumu odpovídalo přes dvě stě manažerů tuzemských pekáren.
"Úprava odbytových cen pekařských výrobků v letošním květnu byla vyústěním řady nepříznivých faktorů, působících v oboru od začátku krize," uvedl šéf pekárenského svazu Jaromír Dřízal. "Pekařům se sice podařilo trochu nadýchnout, ale kritická situace v celém oboru přetrvává. To je neoddiskutovatelný fakt," dodal. (o letošním zdražení pečiva čtěte zde)
Pekárny nejsou podle svazu schopné investovat do modernizace podniků nebo zvýšit mzdy svým zaměstnancům o inflaci. Ta přitom v posledních krizových letech není vysoká. Průměrný plat v tuzemských pekárnách je okolo 16 tisíc korun.
Kromě růstu cen vstupních nákladů, jako jsou obiloviny nebo elektřina, trápí pekárny údajně i dovoz mražených polotovarů dopékaných v marketech.