Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Přestaňte k nám cpát americké šéfy, volají zaměstnanci Světové banky

7:38aktualizováno  7:38
Od vzniku tzv. brettonwoodských institucí platí po sedm dekád nepsané pravidlo: v čele Světové banky stojí Američan a v čele Mezinárodního měnového výboru Evropan. Zaměstnanci Světové banky se ale nyní ozvali s tím, že diskriminační kritéria při výběru šéfa jejich instituci poškozují. A žádají změnu.

Stávající prezident Světové banky - Američan Jim Yong Kim. | foto: Reuters

Světová banka (SB) trpí „krizí vedení“ a měl by se změnit způsob výběru jejího prezidenta. Jinak hrozí, že se tato instituce pro boj s chudobou stane na mezinárodní scéně „anachronismem“. V otevřeném dopise to podle agentury AFP tvrdí sdružení zaměstnanců banky.

„Bráníme principy řádné správy, transparentnosti, rozmanitosti, mezinárodní soutěže a výběru na základě zásluh. Bohužel žádný z těchto principů nebyl uplatněn při jmenování předchozích prezidentů Světové banky,“ stojí v dopise.

Finanční svět si rozdělily USA a Evropa

Podle nepsaného pravidla se do čela banky vždy dostal Američan, zatímco Evropané pravidelně obsazují nejvyšší post v Mezinárodním měnovém fondu. A pravidlo domluvené ve čtyřicátých letech, které z uchazečů o šéfovská křesla „globálních“ institucí předem vylučuje velkou většinu světové populace, se naplňuje dodnes.

Může se hodit

Portál jobDNES.cz přináší každý den nové nabídky pracovních míst.

Zaměstnavatelům nabízí možnost najít vhodné uchazeče o práci.

„Po desetiletí jsme akceptovali tajné dohody, které vedly k tomu, že dvanáctkrát za sebou byl jmenován do čela banky Američan. To se musí změnit,“ žádají zaměstnanci banky sídlící ve Washingtonu. Podle nich je třeba výběr prezidenta SB otevřít pro různé zahraniční kandidáty transparentně hodnocené podle jasných profesních kritérií.

Zástupci sdružení, které reprezentuje patnáct tisíc zaměstnanců banky, zároveň uvádějí, že jen třetina z nich si myslí, že chápe, kam současné vedení pod americkým šéfem Jim Yong Kimem celou instituci vede. A tuto situaci dávají za vinu právě tomu, že se podle nich top manažer spravedlivě nevybírá mezi nejlepšími možnými kandidáty.

Banka: Už to tak přeci není

Banka se ale tomuto výkladu brání. V reakci uvedla, že zástupci členských států již v roce 2011 přijali pravidla zajišťující, aby výběr šéfa instituce byl „otevřený, založený na zásluhách a transparentní“.

Tato pravidla byla podle mluvčího SB použita i v roce 2012, kdy se do čela banky dostal právě její současný prezident a favorit USA Jim Yong Kim. Ten měl tehdy poprvé i protikandidáta, jímž byl bývalý ministr financí Nigérie. Vyhrál ale zase Američan. Kimův mandát skončí v červenci příštího roku.

Autoři: ,

Hlavní zprávy

Další z rubriky

Vodní elektrárna
Liglass Trading zatím nechce zaplatit dohodnutých 807 milionů korun

Liglass Trading CZ zatím nechce zaplatit dohodnutých 37 milionů dolarů (v přepočtu asi 807 milionů korun). Kyrgyzská strana podle firmy zatajila problémy s...  celý článek

Projekt od počátku čelil kritice ze strany ekologů a způsobil masivní odsun...
Rusové chystají kvůli zakázce pro českou firmu arbitráž proti Kyrgyzstánu

Ruská státní společnosti RusGidro se hodlá soudit s Kyrgyzstánem o náhradu škody za zrušený kontrakt na výstavbu kaskády vodních elektráren na řece Naryn,...  celý článek

Muslimka se modlí v mešitě ve filipínském Paranaque během prvního dne postního
Rovnost ženám při dědění majetku. Tunisko se chystá zrušit diskriminaci

Jen kvůli svému pohlaví přicházejí ženy v Tunisku o majetek po příbuzných. Oproti svým bratrům dostanou ženy z dědictví mnohem menší část, ve většině případů...  celý článek

Najdete na iDNES.cz

mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.