Ovoce a zelenina se nesmějí v žádném případě prodávat nahnilé nebo napadené plísní. Pak jsou považovány za zdravotně závadné a nabízet zdravotně závadné potraviny patří k nejzávažnějším přestupkům, za který by obchodník mohl teoreticky dostat až třímilionovou pokutu. Stejně tak obchodníci nesmějí prodávat vykrajovanou zeleninu či ovoce. Odstraňování napadených částí nebo podobné "úpravy" jsou zakázány. Vykrajovaná zelenina se nesmí používat ani do balíčků polévkových nebo salátových směsí.
Ovoce a zelenina musí mít čerstvý vzhled, plody musí být čisté, nepoškozené škůdci, chorobami ani vlivem neodborného zacházení nebo nevhodných skladovacích podmínek. Teplota skladování není sice žádným předpisem omezena, ale je velmi důležitá. Při extrémně
Ze zápisníku inspekce
vysoké teplotě se může zelenina zapařit, některé druhy ovoce jsou zase choulostivé na nízkou teplotu. Ananas velice rychle zmrzne, citrusy hořknou a banánům nesvědčí teploty pod 10 stupňů, nízká teplota přeruší proces dozrávání a banány rychle zhnědnou. Dužnina je pak slizovitá a nemá dobrou chuť. Naměklé banány nejsou nahnilé a ani hnědé skvrny se nepovažují za vadu. Jsou to takzvané cukrové skvrny, které vznikají při dozrávání plodu a nejsou na závadu. Čekanka je zase choulostivá na světlo: pokud není chráněna tmavým papírem, rychle zhořkne.
* zelenina a ovoce se stopami plísní nebo hniloby
* špatné značení
* nesprávné zařazení do jakostní skupiny
* zelené, nahnilé nebo nadměrně naklíčené brambory
U brambor musí být uvedena odrůda Brambory konzumní Varný typ C - měkké, moučné (na těsta a kaše)
Nejdůležitějším údajem u brambor je odrůda. V Německu je záměna odrůdy považována za trestný čin. U raných brambor, které se nabízejí v letních měsících, musí být kromě odrůdy uveden ještě tvar hlíz a barva dužniny. Pozdní brambory musí být označeny i takzvaným varným typem. Ten určuje, pro jakou přípravu se brambory hodí nejlépe. Například do salátů je nejvhodnější typ A, vůbec se naopak nehodí brambory typu C, které jsou moučné a při vaření se rozpadají. Ty se zase hodí do těst a kaší. Bramborové hlízy by v žádném případě neměly být zelené, poškozené hnilobou nebo nadměrně mechanicky poškozené a naklíčené.
Co se musí zákazník dozvědět
rané - odrůda, země původu (při dovozu), tvar hlíz a barva dužniny (např. hlíza oválná, žlutomasá)
pozdní - odrůda, varný typ
A - pevné (jako příloha, do salátů)
B - polopevné (jako příloha, k přípravě všech jídel)
U ovoce a zeleniny z dovozu musí být uvedena země původu. Zákazník se také musí dozvědět, že plody byly ošetřeny chemicky nebo ionizujícím zářením. Kromě banánů se veškeré ovoce a zelenina dodávají na trh ve dvou, některé druhy ve třech jakostních skupinách. Zatřídění do jakostních tříd je přesné pro každý druh zvlášť. Například u švestek musí být výběrový plod ojíněný a se stopkou, I. třída povoluje lehké vady a tvarové odchylky, II. jakost může mít vady slupky, ale pouze do jedné čtvrtiny povrchu. Takzvaný nestandard, který se občas objevuje, existuje pouze ve fantazii obchodníků. Pokud zelenina nebo ovoce neodpovídá požadavkům II. jakostní třídy, nesmí se vůbec prodávat. Kromě jakostní třídy jsou pro každý druh předepsány ještě tzv. minimální požadavky, které přesně vymezují, jaké plody se už nesmějí prodávat. Právě dodržování těchto minimálních požadavků dělá obchodníkům největší potíže. Vyhláška sice říká, že plody mají být prodávány celé, ale pokud obchodníci prodávají hlávky zelí nebo melouny rozkrojené na půlku, inspektoři to považují za službu zákazníkům. Důležité je, aby byla zachována čistota a hygiena prodeje musí být samozřejmostí. Čerstvost takto upravených melounů by měla být na první pohled zřejmá.