Zákaz tohoto ovoce donedávna platil na řadě míst v Číně, odmítaly jej přepravovat i některé letecké společnosti. Ale to se začíná měnit. Naopak místní gastronomické podniky připravují z plodů o velikosti fotbalového míče kulinářské speciality.
„Má to takovou svěží sladkou chuť, díky které máte pocit, jako byste se dostali někam do tropů. Vařit durian je podle mě skvělý nápad. Nic takového jsem nikdy nejedla a myslím, že spoustu nových receptů si zákazníci rychle oblíbí,“ uvedla Jang Jang, zákaznice jednoho z místních podniků v Šanghaji.
Dovoz tohoto ovoce do Číny podle statistik v loňském roce vzrostl o 15 procent ve srovnání s předchozím rokem. Místní podnikatelé a spotřebitelé za 350 tisíc tun zaplatili v přepočtu jednu miliardu korun.
Durian se dováží hlavně z Thajska, ale na vzestupu je i dovoz z nedaleké Malajsie. Toto ovoce představuje zajímavou příležitost pro místní farmáře. Někteří z malajských farmářů přestávají v takové míře jako doposud pěstovat palmy kvůli oleji a začínají se specializovat právě na durian. Malajská vláda odhaduje, že export durianu do roku 2030 naroste o polovinu.