Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Sadaři se obávají o svou úrodu, proti živlům chrání jablka i vrtulník

  12:57aktualizováno  12:57
Ačkoliv se v Česku šíří prodej neestetického, ale levného ovoce, většina obyvatel stále raději sáhne po bezvadném kousku. Sadaři tak musí vynaložit značné úsilí, aby úrodu ochránili před nebezpečími jako je mráz nebo kroupy. Pomáhají jim v tom ochranné sítě či zapálené svíce. Nebo třeba vrtulník.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Obrovské skladové boxy jsou skoro až po okraj zaplněny přepravkami s jablky. „Tady máme kapacitu téměř na pět milionů kilogramů jablek,“ vysvětluje Tomáš Kněžínek, manažer prodeje společnosti VVISS.

Boxy slouží pro uskladnění jablek, kde vydrží až do června dalšího roku. „Po naplnění boxu se sem už nesmí vstupovat. Odsajeme kyslík a kontrolujeme stálou teplotu mezi nulou až dvěma stupni. Jablka vlastně uspíme,“ říká Kněžínek.

Ve skladu v Českém ráji panuje čilý ruch. Hruškami a jablky se to tu doslova hemží. Některé jsou už roztříděné v přepravkách a čeká je cesta na pulty obchodních řetězců. Jiné budou použity na mošt či dlouhodobě uskladněné.

Na začátku celého procesu čeká plody vodní lázeň, aby se odstranil případný prach a nečistoty. Omyté ovoce putuje linkou. Ta produkty „zrentgenuje“ a roztřídí je.

Velké plody lidé nechtějí

Aby mohla jít jablka do komerčního prodeje, musí být jejich velikost v průměru mezi 50 a 95 milimetry. Některé vyřazené obří plody připomínají spíše menší dýni. „Lidé takové rozměry špatně vnímají a neprodává se to dobře. Velké jablko je moučné a nechutná nejlépe,“ vysvětluje manažer prodeje.

Na pult se klasicky nedostanou ani jablka s větší mírou rzivosti, nebo pokud mají otlaky a důlky způsobené kroupami. „Kroupy jsou obrovský problém sadařů,“ říká Kněžínek a ukazuje jablko s černým důlkem. Hniloba se pravděpodobně dostala k jádru. „Takový plod jde do odpadu,“ dodává průvodce.

Nad řadami stromků jsou proto natažené záchytné sítě, které mají úrodu před krupobitím chránit. Některá jablka na okrajích sadu se však poškození nevyhnou. Plody s estetickými vadami se dříve využívaly na výrobu moštu nebo se sušily. Teď mají šanci dostat se také k zákazníkovi. Ovšem s označením.

Některé obchodní řetězce začaly nabízet ovoce a zeleninu, které mají nápadně nízkou cenu. V Penny Marketu jde o takzvané „neobyčejné kousky“, Tesco tyto zemědělské produkty nabízí pod značením „perfectly imperfect“.

„V únoru jsme spustili v několika pobočkách pilotní prodej těchto produktů. Teď už je možné koupit si dokonale nedokonalou zeleninu ve dvaadvaceti obchodech. Když člověk neřeší vzhled, tak jsou ta jablka chuťově srovnatelná s dokonalejšími kousky,“ říká tiskový mluvčí řetězce Tesco Václav Koukolíček. Kilo nedokonalých jablek tak může být na pultech za 15 korun, což je o 60 procent nižší částka než cena běžných komerčních jablek.

Dalším velkým problémem sadařů je mráz. Pokud totiž v době, kdy jabloně kvetou, padne teplota pod –1 stupeň Celsia, mohou být květy trvale poškozeny. Tomu částečně může zabránit systém protimrazové ochrany. Tryska vyčnívající nad jabloněmi rozpráší v případě poklesu teploty do vzdálenosti deseti metrů vodní roztok, který pokryje květy a izoluje je před mrazem. Někdy se také zapalují svíce, které by měly zvýšit teplotu v sadu. „Extrémní možností je přelétávat nad sady vrtulníkem, který promíchá teplejší vzduch shora s chladnějším vzduchem v nížinách,“ dodává Kněžínek.

Sklízejí lidé i stroje

Zda se investice do moderních prostředků ochrany nových stromků vyplatila, se však projeví až v delším časovém horizontu. Po naroubování malých odrůdových větviček trvá totiž dva roky, než jsou mladé jabloně přemístěny ze školky do sadu. Ačkoliv tříleté a čtyřleté stromky nějaká jablka nesou, plně plodné jsou v pátém až šestém roce. Co se výšky stromků týče, ty největší dosahují čtyř metrů.

Tak velké stromy ovšem trochu připomínají vánoční stromek. Kdyby nebyly z obou stran jištěné dráty, pravděpodobně by se pod nánosem ohýbaly do uliček. Na jeden strom připadá zhruba 12 až 16 kilo jablek.

Od začátku září do půlky listopadu se jablka sklízejí. Pomáhá při tom i technika. Poloautomatický sklízecí stroj právě projíždí šnečím tempem uličkou mezi zelenými jablky Golden Delicious a nechává je za sebou v obrovských přepravkách. Před ním otrhává plody ze stromů zhruba osm česáčů a ukládá je na pojízdný pás, který vede až k přepravce.

Už při utržení získává ovoce tzv. traceabilitační kód, tedy jakési rodné číslo, které s produktem putuje až k zákazníkovi. Původ plodu je tak kdykoliv doložitelný.

„Je to kvůli bezpečnosti. Kdyby nastal nějaký problém, jsme schopni přesně dohledat, v které řadě sadu a její části se plod nacházel, jaký stroj ho sklízel a kdy a jakou výživu stromy dostávaly,“ vysvětluje Kněžínek.



Nejčtenější

Začínal sám v garáži, dnes výrobní linky z jeho firmy dobývají svět

Jakub Krofián s manželkou Alenou.

Jakub Krofián žije svůj americký sen už osmnáctý rok. Jako pětadvacetiletý mladík si z úspor koupil soustruh a doma v...

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...



Makléř si myslel, že pracuje v demoverzi, teď žádá vyplatit miliony eur

Harouna M Traore

Francouzský obchodník na burze žaluje makléřskou firmu Valbury Capital. Žádá, aby mu vyplatila 10 milionů eur, které...

Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Výkon na hranici padnutí: v Tesle se museli dopovat energetickými nápoji

Podvozek vozu Tesla Model S

Nadšení amerického miliardáře Elona Muska, který před pár dny děkoval zaměstnancům své automobilky Tesla za dosažení...

Další z rubriky

Firmy dopřávají lidem kvalitnější pracovní pomůcky, hlídají ale plýtvání

Ilustrační snímek

Nízká nezaměstnanost nahrává firmám vyrábějícím pracovní oblečení, boty a ochranné pomůcky. Zhruba šestimiliardový trh...

Maso vypěstované v laboratoři může být v restauracích za tři roky

Uměle vypěstované hovězí maso nizozemské společnosti Mosa Meat.

Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety jako první na světě představila laboratorně vypěstovaný hovězí...

V Česku roste spotřeba alkoholu. Více než Češi pijí jen Litevci

Alkohol (ilustrační foto)

V Česku spotřeba alkoholu roste, a to i u dětí. V Rusku naopak klesá. Česká republika drží společně s Francií stříbrnou...

Najdete na iDNES.cz