Pokud chceme začít rok zdravěji, bude nám záležet na tom, abychom konzumovali potraviny a nápoje co nejméně sladké a nepříliš tučné, zato s dostatkem vitaminů, vlákniny či bílkovin. V obchodě tak možná přidáme do košíku i lahvičku se smoothie.
Podrobné výsledky testu smoothie najdete zde |
Tuku většina testovaných ovocných smoothie, do nichž nebyly přidány přísady živočišného původu, skutečně obsahovala minimum. Leč sacharidů výhradně z ovoce (žádné smoothie nebylo doslazováno) v nich bylo dost – průměrně mělo každé balení kolem 25 gramů přirozeně se vyskytujících cukrů. A také jejich průměrná energetická hodnota téměř 600 kJ byla výrazná.
„Smoothie sice odlehčí jídelníček, jen je třeba ho vnímat jako jídlo, třeba svačinu, i když se pije,“ upozorňuje nutriční terapeutka Věra Boháčová z Fóra zdravé výživy.
Právě v tom, že z několika pomerančů, manga či banánu uděláme mixérem veselou, oranžovou tekutinu, jsou schovány nečekané nástrahy.
Na jedné straně do sebe dostaneme tolik ovoce, kolik by se nám jinak těžko podařilo. „V ovoci je přitom kromě vitaminů a vlákniny také plno dalších tělu prospěšných látek: fenolové sloučeniny, minerální látky nebo antioxidanty,“ vysvětluje docent Aleš Rajchl z pražské VŠCHT, který měl na starosti laboratorní analýzy.
Dietologové se přitom domnívají, že vzájemným působením se účinek všech těchto blahodárných látek ještě posiluje.
Rozmixované ovoce je zrádné
Zároveň však zasytíme organismus energií rychle a bez práce. A to nedělá dobrotu.
„Studie prokázaly, že pokud přijmeme stejné množství energie v tekuté formě, sníme více kilojoulů v dalším jídle, než kdybychom totéž snědli ve formě pevné,“ líčí na svých stránkách Rozumnehubnuti.cz lékařka Václava Kunová, podle níž je problém také to, že jakmile upravíme přirozenou formu potravin, tedy z pevného ovoce uděláme tekuté, významně tím ovlivníme, jak organismus vstřebá živiny.
„Zvýšíme tím glykemický index naprosto zásadním způsobem. Smoothies proto mají vyšší schopnost vyvolat prudký vzestup hladiny krevního cukru, což vyvolá brzy větší hlad. Navíc se také podpoří ukládání energie do tuků, zejména v oblasti pasu,“ připomíná odbornice na výživu, že snaha shodit může skončit fiaskem.
Přidejte zeleninu nebo jogurt
Znamená to tedy, že jsou pro vás od ledna smoothies tabu? Nikoliv. Z každodenního zvyku udělejte spíš občasnou radost, dopřejte si menší balení do 300 mililitrů a dobře promyslete, jaký typ koktejlu budete pít.
„Výživově vhodnější jsou výrobky, ve kterých je určitý podíl zeleniny, na škodu není ani obsah malého množství kvalitního tuku či bílkoviny. Svačina v podobě smoothie tak bude vyváženější a ovlivní i výsledný glykemický index,“ radí nutriční terapeutka Věra Boháčová.
Ideální je podle doktorky Kunové přidat například řecký jogurt nebo skyr, které ve 100 gramech obsahují přibližně 10 gramů bílkovin, mléko (v deci jsou zhruba 3 gramy proteinů) nebo přímo proteinový prášek, jehož jedna 25gramová odměrka přidá 20 gramů bílkovin.
Vitaminovou bombu nečekejte
A jak je to s vitaminem C, kvůli němuž jsou v době viróz svolní podstoupit ovocnou kúru i ti, kteří o jablko či hrušku celý rok ani nezavadí?
Doporučená denní dávka tohoto životabudiče je kolem 80 miligramů, což by měl hravě zajistit jeden pořádný pomeranč nebo pěkně zralá paprika. Pokud chcete imunitu posílit, můžete dávku zvednout až na 500 miligramů denně, byť neexistuje žádná odborná studie, která by potvrdila, že díky céčku odoláte virové nákaze.
Jestliže byste si přáli zvýšené nároky pokrýt pomocí testovaných smoothies, čekal by vás strašný osud: každý den vypít pět lahviček nápoje Solevita Super Smoothie nebo také 625 kapsiček Hello Smoothie mango.
Podrobné výsledky testu smoothie najdete zde |
Jistě, to je naprostý nesmysl, bohužel nevhodné je pomocí podobných koktejlů doplňovat i běžnou denní normu vitaminu C. Přesto docent Rajchl smířlivě poznamenává: „Výsledky nás nakonec docela příjemně překvapily, domnívali jsme se, že obsah vitaminu bude mnohem nižší.“
Céčko je totiž mimořádně nestabilní vitamin, kterému stačí málo, aby se vytratil. Že začne mizet společně s bodem varu, je poměrně známé, jenže on je háklivý i na provzdušňování a mechanické zásahy. Jakmile začnete ovoce mixovat a směs vystavíte působení kyslíku, za pár desítek minut je pryč.
Což mimochodem potvrdil i náš test – než stihla laboratoř vitamin ve dvou čerstvě připravených smoothies (UGO, Fruitisimo) změřit, téměř zmizel. Proto jsme také tyto dva vzorky hodnotili zvlášť, do celkového výsledku jsme naměřené hodnoty vitaminu C nezapočítávali.