"Pracujeme čtyřiadvacet hodin denně. Letošní úroda ovoce je dobrá, srovnatelná s úrodou před pěti lety, kdy jsme vypálili za celou sezonu rekordních čtyřicet tisíc litrů pálenky," řekl Vladislav Tuček z pěstitelské pálenice v Hruškách na Břeclavsku. Ročně zde přitom vypálí v průměru jen asi 25 tisíc litrů alkoholu.
Sezona pálenic však začíná už v červenci, kdy dozrávají třešně a višně. V červenci a srpnu je nahradí špendlíky a později meruňky a broskve.
"Od září se začínají pálit švestky, jablka a hrušky. Největší nával je před Vánoci, ale sezona končí až koncem března," řekl Jan Šebek, který provozuje pěstitelskou pálenici v Úsuší na Brněnsku.
Kolik se čeho vypálí, záleží především na tom, jaká je úroda konkrétních druhů ovoce. "Že by některý druh získával větší oblibu než v minulých letech, jsem nezpozoroval. Asi polovina naší produkce je pravá slivovice, následuje meruňka a calvados z jablek," dodal Šebek.
Nelegální pálenice těm povoleným většinou žádné starosti ani škody nedělají.
"Černé palírny byly, jsou a budou. Kdo chce pálit načerno, ten by k nám stejně nikdy nešel," řekl František Hlaváč z brněnské městské části Obřany. Stálých zákazníků má dost a každou sezonu přijde i několik nových.
Kromě tradičních druhů ovoce lidé zkoušejí vypálit také exotické plody, třeba pomeranče nebo ananasy. "Možná že velké obchodní domy prodávají zkažené ovoce s velkou slevou a někoho napadne, že by nebylo špatné ho proměnit v pálenku," uvedl Tuček.
Cena stoprocentního alkoholu z pěstitelských pálenic se pohybuje v rozmezí 210 až 240 korun za litr. Většinou se ale alkohol rovnou ředí na padesátiprocentní, který vyjde na něco přes sto korun za litr.