"Budeme pálit tak do konce ledna, déle už rozhodně ne," shodují se páleničáři z regionu.
Ve srovnání s hojnými lety až o dva měsíce kratší sezonu vysvětluje šéf zahrádkářů z Uherského Hradiště Josef Pavliš slabší úrodou.
"Třeba jablek bylo letos hodně, ale peckovic málo. Švestky pořád napadá šarka a nové odrůdy, které by mohly být vůči této nemoci odolné, se teprve chytají," vysvětluje zahrádkář Pavliš.
Třebaže úroda se lišila místo od místa a zobecňování neplatí, v jednom se pěstitelé shodnou: slabší kvantitu nahradila kvalita. "Slivovice byla letos tak kvalitní jak už dlouho ne. Na podobnou možná budeme dalších pár roků čekat," odhaduje předseda zahrádkářské organizace v Březolupech na Uherskohradišťsku Jiří Vyoral. více ZDE
Kvalitě výrazně napomohl slunný podzim. Urychlil zrání plodů, a pěstitelé tak do pálenic přicházeli dřív než obvykle. "S trnkami chodili už během října, to není úplně běžné. Většinou měli vypáleno do Vánoc, i to je jeden z důvodů, proč sezonu letos skončíme dřív," vypozoroval Jan Žufánek z pálenice v Buchlovicích.
Nejoblíbenějším materiálem k pálení zůstávají pro pěstitele na Slovácku švestky, raritní jsou pálenky třeba z banánů nebo pomerančů.
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
Přepalují se i kuličky černého bezu a rozmáhá se pálení oskoruše. Za litr slivovice z oskoruší nabízejí lidé podle páleničářů až osm set korun. "Je to opravdová vzácnost, vynikající na zažívací trakt," popsal její chuť Josef Pavliš. Plody oskoruše se musí nejdříve nechat zahnědnout na zemi a pak teprve nasypat do beček na kvas. více ZDE