Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kořalka z malin či kalvádos po francouzsku. Palírny čeká vrchol sezóny

  19:17aktualizováno  19:17
Sezóna českých palíren je teprve na začátku, „žně“ pro paliče začnou až koncem srpna, kdy začnou dozrávat jablka. Ve Středočeském kraji totiž tvoří až 80 procent produkce. Výroba domácí pálenky s sebou přináší jistá omezení, která se týkají omezeného množství alkoholu, tak původu zpracovávaného ovoce.

Dobrý palič prý ochutnává každý litr pálenky, který vyrobí. | foto: iDNES.cz

Uvnitř z jedné ze středočeských palíren právě zrají stovky litrů ovocného kvasu. Po destilaci se promění v desítky litrů čiré pálenky. „Pokud máte vlastní kvas, tak vás litr padesátiprocentní pálenky stojí 170 korun. Další varianta je, že kvas vyrobíme za vás. Pak vás litr vyjde na 180,“ přibližuje palič Kamil Kutina.

Sezóna pálení je však zatím na začátku, více práce mívají paliči až koncem srpna. Pěstitelé tou dobou totiž sklízejí jablka, která ve středočeském kraji tvoří až 80 procent produkce. „Jakmile přivezou jablka, tak je zvážíme a zkontrolujeme, jestli jsou vyzrálá nebo jestli nejsou plesnivá či nahnilá. Potom je opereme v pračce, nadrtíme a následně zakvasíme,“ vysvětluje Kutina s tím, že kalvádos také často moštuje.

Mošt, který zraje v dubových soudcích

„Spousta lidí má dubové soudky a chtějí kalvádos tak, jak ho dělají Francouzi, tedy aby zrál v těchto sudech. Je tedy potřeba jej vymoštovat, což znamená, že vlastně kvasíme mošt,“ vypráví. V palírně se kromě jablek vyrábí také pálenka  z meruněk, třešní či například méně obvyklých malin.

Domácí kořalku si ovšem nemůže vyrobit kdekdo. Pro palírny i pěstitele totiž existují přísné regule. Ovoce, které zákazník k pálení přiveze, musí pocházet z jeho vlastního pozemku či místa, které má v pronájmu. „Necháváme zákazníky podepsat čestné prohlášení, které pak posíláme na celní úřad. Ten má právo jít zkontrolovat, jestli informace v prohlášení nelžou,“ přibližuje palič.

Další regulaci pak představuje maximální povolené množství. „Na jednu domácnost smíte vypálit maximálně 30 litrů 100procentního alkoholu na rok,“ upřesňuje Kutina s tím, že každý litr hotové pálenky následně ochutnává. Tak by pole něj měl učinit každý poctivý palič, a to i přes to, že se roční vyprodukované množství blíží 40 tisícům litrů.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Kvalita života v Česku se zlepšila, žebříček tradičně vede Norsko

Vesnice Ludmírov, která těsně před koncem války unikla masakru.

Česká republika si oproti loňsku mírně polepšila v kvalitě života, přesto se v pravidelném žebříčku společnosti...

Rozpočtová rada kritizuje schodek rozpočtu, má být ve výši 40 miliard korun

Eva Zamrazilová šéfka Národní rozpočtové rady

Národní rozpočtová rada nepovažuje za současné ekonomické situace schválení státního rozpočtu na příští rok se schodkem...

Najdete na iDNES.cz