Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Palírny jedou nonstop, lidé chtějí na Vánoce svoji kořalku

  9:47aktualizováno  9:47
Pálenice na Moravě by mohly pracovat nonstop, některé dokonce na nepřetržitý provoz najely, a pořád by bylo co pálit. Právě teď zažívají největší nápor. Milovníci tradičních domácích pálenek si totiž vánoční svátky bez vlastních destilátů neumějí předstvit.
Pěstitelské pálenice v posledních týdnech doslova praskají ve švech.

Pěstitelské pálenice v posledních týdnech doslova praskají ve švech. | foto: Profimedia.cz

Ve dne v noci je v práci Milan Kaluža z pálenice ve Studené Loučce u Mohelnice. "Je to šílený nápor, ale máme to tak každý rok. Před Vánocemi lidi dělají zabijačky a k tomu chtějí slivovici. Jedeme nepřetržitě ve dne v noci," popsal Milan Kaluža z pálenice ve Studené Loučce u Mohelnice. A už se nemůže dočkat Vánoc. "To se konečně vyspím," podotkl.

"V prosinci bychom nemuseli z budovy vycházet," říká také spolumajitel palírny U Zelené lípy ve Stonavě na Karvinsku Vojtěch Feber.

"Všichni si chtějí připít o vánočních svátcích kvalitní pálenkou, navíc z vlastní úrody. Je to takové završení zahradnického roku," dodává. Jaké pálenky je letos nejvíce? Kalvádosu. "Jablek bylo letos velmi mnoho a kvalitních, pokud jde o obsah cukru," hodnotí sezonu Vojtěch Feber.

Lidé proto chtějí úrodu jablek co nejlépe zužitkovat. "Už tolik jablka nezavařujeme ani neuskladňujeme. Byla s tím hrozná práce a každé jaro jsme museli vyhazovat ze sklepa, co jsme nesnědli. Tak je to méně pracnější a i příjemnější," pochvaluje si Jaromír Tříska z Českého Těšína, který si právě teď v prosinci nechal z jablečného kvasu vypálit kalvádos.

Svou pálenku si pěstitel doma ještě dodatečně ochucuje. "Do každé lahve kalvádosu dávám dvě kostky cukru a pár snítek trávy zubrovky. Pálenka je pak ještě jemnější a má skvělé aroma," prozrazuje recept Tříska.

V některých moravských lokalitách je sezona příznivá i pro milovníky slivovice.  "Švestky se urodily jen na některých místech. My jsme jich na zahradě měli spoustu, máme tři sta litrů kvasu. Někdo však neměl úrodu švestek žádnou," popisuje Marcela Kyselová z Vítkovska.

Naopak třešňovice se někde nepálila vůbec. "Třešně jsme letos vůbec nepálili. Na jaře přišel mráz a třešně se vůbec neurodily. Pálit jsme proto začínali až v září, třešňovice se obvykle pálí v létě," vysvětlil Marcel Černík.

Výroba pálenky pěstitele vyjde poměrně levně. "Levná kořalka z obchodu se s pálenkou vůbec nedá srovnávat. A za láhev stejné kvality musíte dát pár stovek. V pálenicích přijde litr padesátiprocentrního lihu na sto dvacet až sto třicet korun," říká zaměstnanec stonavské palírny Josef Ciasnocha.

České pěstitelské pálenice jsou evropským unikátem. Mají výjimku k provozu, která není v žádném z okolních států. Pálení je omezeno na třicet litrů na domácnost. Ve srovnání s výrobou lihu v lihovarech se za pálení platí poloviční daň.

Každá oficiální pálenice musí mít ke svému provozu právě kvůli výjimce Evropské unie povolení ministerstva zemědělství.

Autoři:


Nejčtenější

Začínal sám v garáži, dnes výrobní linky z jeho firmy dobývají svět

Jakub Krofián s manželkou Alenou.

Jakub Krofián žije svůj americký sen už osmnáctý rok. Jako pětadvacetiletý mladík si z úspor koupil soustruh a doma v...

Lidé se stěhují do okolí měst, každé ráno pak tráví v autech v kolonách

Stávka na francouzské železnici nahnala více lidí do aut. V Paříži se tvoří...

Kvůli vysokým cenám bydlení ve městech roste poptávka po nemovitostech v jejich okolí. „Evidujeme meziroční růst zájmu...



Do důchodu později a jiné daně, radí Česku OECD

Ilustrační snímek

Česko by mělo navázat věk pro odchod do důchodu na očekávanou délku života. Doporučuje to Organizace pro hospodářskou...

Vetešnictví skomírají, ale po některých věcech je stále sháňka

Známé vetešnictví na Újezdě zavírá.

Po revoluci se s vetešníky roztrhl pytel. Poměrně jednoduchý byznys lákal podnikatele na lehce vydělané peníze. Tento...

Obří létající „velryba“ od Airbusu má za sebou první zkušební let

Nový airbus Beluga XL poprvé vzlétl z letiště v Toulouse

Vysokokapacitní nákladní letoun Airbus Beluga XL ve čtvrtek poprvé vzlétl. Obrovský stroj, který svým vzhledem nápadně...

Další z rubriky

Maso vypěstované v laboratoři může být v restauracích za tři roky

Uměle vypěstované hovězí maso nizozemské společnosti Mosa Meat.

Nizozemská společnost Mosa Meat, která před pěti lety jako první na světě představila laboratorně vypěstovaný hovězí...

Nejvytíženější opravovaný úsek D1 dokončíme v termínu, slíbil šéf ŘSD

Rekonstrukce úseku dálnice D1 u Brna. (duben 2015)

Šéf Ředitelství silnic a dálnic Jan Kroupa sdělil na tiskové konferenci, jak pokračuje modernizace úseku dálnice D1...

Každý Čech dluží 161 500 korun. Stát musí splatit celkem 1,714 bilionu

Trezory do banky přibyly až později, o čemž svědčí mj. i to, že firma A. Ippen...

Státní dluh v pololetí vzrostl proti konci roku 2017 o zhruba 89 miliard korun na 1,714 bilionu korun. Za růstem dluhu...

Najdete na iDNES.cz