Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Palírny kořalek jedou od rána do noci

  0:01aktualizováno  0:01
"Už několik týdnů jedeme nepřetržitě dál včetně sobot a nedělí. Teprve dnes definitivně skončíme," popisuje každodenní maraton pálení domácí pálenky Jiří Navrkal ze znojemské městské části Oblekovice. Výroba pálenky je kvůli nadcházejícímu zvýšení daní v těchto dnech takřka nepřetržitá.

Pro Jiřího Navrkala a jeho rodinu bylo úterý posledním dnem, kdy ještě účtoval drobným pěstitelům ovoce za vypálení jejich kvasu nižší cenu.

"Některé švestkové kvasy, které lidé přinesli, by normálně ještě měly čas, ale jejich majitelé trvali na tom, že slivovici chtějí vypálit ještě za levno," dodává Navrkal.

Vyšší spotřební daň totiž zvýší cenu vypáleného litru stoprocentního alkoholu o osmatřicet korun, a tak litr běžné padesátiprocentní slivovice podraží o devatenáct korun.
A proto se rodina Navrkalova snaží v posledních dnech roku vyhovět co největšímu počtu zahrádkářů a připravit jim levnější pití.

Pracují na plné obrátky: před šestou hodinou ranní je budíček, pak nanosí ke kotli dřevo, přivalí k nálevce konve s kvasem a celodenní dřina může začít.

"Lidem to asi stojí za to. V létě jsme kvůli meruňkám jeli čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu. Teď přece jen můžeme v jedenáct večer skončit. Minulé roky jsme pálili ještě v dubnu, teď už nebude co pálit ani v lednu," říká Navrkal mezi nošením dalšího dříví k rozpálenému kotli.

Jeho manželka Věra mezitím odpouští další vypálené decilitry právě zrozené slivovice. Line se z ní vůně jako z horkých švestkových povidel.

"Někdo má radši silnější, kolem šedesáti stupňů, to hlavně starší lidé. Dají si jen jednu skleničku, ale ta musí být cítit. Mladší chtějí raději slabší, kolem padesátky.

Kvalita pálenky však záleží na přineseném kvasu. Ze špatného se dobrá pálenka neudělá," tvrdí zkušeně. Pro manžele Navrkalovy je výroba kořalky od roku 1997 jediným zdrojem obživy. A pálením jejich práce nekončí.

"V osm večer chceme skončit s pálením, abychom stihli nachystat papíry," vysvětluje manželka. "Od nového roku nebudou chodit kontroly z finančního, ale z celního úřadu. A ti si přijdou svou agendu na silvestra převzít. Do půlnoci se do postele nedostaneme," konstatuje Věra Navrkalová unaveně.

Autoři:




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Západní vstup do haly byl v den slavnostního otevření nazdoben prapory i...
Amazon před Vánoci hromadně nabírá, práci tu dostane 2 500 brigádníků

Americký internetový prodejce Amazon v tuzemsku v předvánoční sezoně nabere 2 500 nových sezonních pracovníků. V České republice aktuálně pro společnost...  celý článek

Víčka, plastová, plast
Některé firmy už nekupují víčka na charitu. Zájem lidí nepolevuje

Některé společnosti v Česku končí s výkupem plastových víček či snižují jejich výkupní cenu. Jejich sbíráním lidé pomáhají zejména rodinám s handicapovanými...  celý článek

Lidé se snaží ušetřit za kouření, do cigaret balí doutníkový tabák
Tabák v „doutníkovém balení“ je levnější, stát na daních tratí stamiliony

Levné kouření láká a stát přichází o spotřební daň. Rozdíly ve zdanění tabáku v různých formách jsou i několikanásobné. Na trhu jsou například k mání doutníky,...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.