Poslední destilát uplynulé sezony vypálili v pálenici Bublík počátkem května. Ani potom se však život v téměř 70 let staré provozovně nezastavil.
"Bylo zapotřebí vyčistit a opravit míchadla v kotlích, vyměnit některé jejich součásti a upravit odpeckovač, který se často zahlcoval. Zbrusu nový je prostor na vymývání sudů, stačili jsme také vyasfaltovat manipulační a parkovací prostor u pálenice," řekl spolumajitel palírny Jiří Bublík.
Výrobci pálenky letos očekávají slabší sezonu. Bublík má důvodů k obavám více. Podle něj palíren stále přibývá, konkurence roste. V okruhu 15 kilometrů jich působí osm, upřesnil s tím, že ani pohled do zahrad a sadů nevěstí nic dobrého.
"Otec říkával, že po sedmi úrodných následuje sedm hubených let. Zdá se, že nastalo to druhé údobí," řekl. "Ovoce bude obecně méně, i se švestkami je to bída. Jenom sem tam nějaký strom má solidní úrodu," dodal.
Délku sezony, která obvykle trvá osm až devět měsíců, si palírník letos netroufá odhadnout. Podle něj to bude velká neznámá. O to více si proto považuje stálých zákazníků, z nichž někteří zůstávají palírně na soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy věrni dlouhá léta.
"Mezi prvními bude klient až z Kunína, který sem jezdí dobrých 20 let. Má doma naložené jahody a už se nemůže dočkat, až spustíme provoz," dodal Bublík.