Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Palírny na Valašsku se připravují na sezonu

  11:28aktualizováno  11:28
Valašští palírníci dokončují poslední přípravy na novou sezonu. Ta se na některých místech rozběhne už příští týden. Začne se pálit například v pálenici Bublík v Poličné u Valašského Meziříčí. Sezonu tradičně zahájí palírníci s loňskými kvasy i těmi čerstvými, z třešní a žňových jablek.
Košt slivovice, alkohol

Košt slivovice, alkohol - ilustrační foto | foto: Lubomír AnčinecMF DNES

Poslední destilát uplynulé sezony vypálili v pálenici Bublík počátkem května. Ani potom se však život v téměř 70 let staré provozovně nezastavil.

"Bylo zapotřebí vyčistit a opravit míchadla v kotlích, vyměnit některé jejich součásti a upravit odpeckovač, který se často zahlcoval. Zbrusu nový je prostor na vymývání sudů, stačili jsme také vyasfaltovat manipulační a parkovací prostor u pálenice," řekl spolumajitel palírny Jiří Bublík.

Výrobci pálenky letos očekávají slabší sezonu. Bublík má důvodů k obavám více. Podle něj palíren stále přibývá, konkurence roste. V okruhu 15 kilometrů jich působí osm, upřesnil s tím, že ani pohled do zahrad a sadů nevěstí nic dobrého.

"Otec říkával, že po sedmi úrodných následuje sedm hubených let. Zdá se, že nastalo to druhé údobí," řekl. "Ovoce bude obecně méně, i se švestkami je to bída. Jenom sem tam nějaký strom má solidní úrodu," dodal.

Délku sezony, která obvykle trvá osm až devět měsíců, si palírník letos netroufá odhadnout. Podle něj to bude velká neznámá. O to více si proto považuje stálých zákazníků, z nichž někteří zůstávají palírně na soutoku Rožnovské a Vsetínské Bečvy věrni dlouhá léta.

"Mezi prvními bude klient až z Kunína, který sem jezdí dobrých 20 let. Má doma naložené jahody a už se nemůže dočkat, až spustíme provoz," dodal Bublík.

Autor:


Témata: Destiláty, Bečva

Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Kvalita života v Česku se zlepšila, žebříček tradičně vede Norsko

Vesnice Ludmírov, která těsně před koncem války unikla masakru.

Česká republika si oproti loňsku mírně polepšila v kvalitě života, přesto se v pravidelném žebříčku společnosti...

Odhad: Češi utratí do Vánoc za hračky přes tři miliardy korun

Pardubická společnost eBrána otevřela po Velikonocích Family & Job Friendly

České domácnosti letos utratí za hračky před Vánocemi přes 3,1 miliardy korun, což je o 100 milionů více než loni....

Podvodné stránky úřadu práce klamou nezaměstnané, varuje ten skutečný

Desítky nových pracovních míst přibude na Ostravsku a Karvinsku pro úředníky....

Klamavé weby nabízejí rekvalifikaci zdarma pro každého a volná pracovní místa, zdánlivě garantovaná úřadem práce....

Najdete na iDNES.cz