Proč přijel právě on? V roce 1900 existovalo v USA 2000 pivovarů, ale do roku 1974 jejich počet klesl na čtyřicet. Dnes jich je více než 1500 a za jejich renesancí stojí mimo jiné právě vrchní sládek z Brooklynu.
Před 20 lety začínal s vařením piva sám doma jako takzvaný homebrewer, kterých jsou po celých USA tisíce. Jeho pivovar dnes vaří kolem 70 tisíc hektolitrů piva ročně a jde o samé speciality. Piva z Brooklynu mají ovocnou nebo čokoládovou chuť. Garrett se může pochlubit desítkami cen za výborné pivo. Vaření piva je ale pro něj málo. Napsal knihu Sládkova tabule, vystupuje v televizích a jezdí po celém světě, kde lidem na degustacích ukazuje jak pivo pít, k čemu se jaké pivo hodí, nebo jaké se pije v zimě či na jaře. Za návštěvu jeho vyhlášených show jsou lidé ochotni zaplatit i 100 amerických dolarů.
Česká republika se snaží o registraci značky České pivo u Evropské unie. Poznáte rozdíl mezi českým pivem a těmi ostatními?
Američtí sládkové rozlišují mezi Evropským pivem plzeňského typu (lagerem), Německým pivem plzeňského typu a českým pivem. Běžní konzumenti si s tím hlavu příliš nelámou, pro ně je to lager jako takový. Já české pivo poznám, protože vařím Německé pivo plzeňského typu. České pivo je plnější, trochu sladší a má i další specifika.
Jak Vám chutná české pivo?
Je výborné. Před mnoha lety američtí sládkové neuznávali pivo českého typu. Bylo žluté, což byla barva podobná všem obyčejným pivům na trhu. Zatímco oni dělali tmavá, pšeničná piva, aby se odlišili. Ale nyní, když se více naučili rozeznávat a zjistili, že chuť piva českého typu je jiná než běžných piv, tak se k němu velkým obloukem vrátili. České pivo plzeňského typu začíná mít zvuk a jméno. Udělat pořádné takové pivo je jedno z největších umění.
Je tedy vzhled českého piva jednou z překážek, proč se více neprosazuje na americkém trhu?
Myslím, že mnoho lidí, kteří chtějí lepší pivo, si nevybírají žluté. Nerozumějí tomu, že může být opravdu dobré. V USA měli konzumenti dlouhou dobu omezenou možnost výběru piv, proto když nyní existuje množství různých druhů a příchutí, volí raději tato, co nejméně obvyklá piva.
V České republice je pivo vnímáno spíše jako lidový nápoj. Většinou si lidé po práci jdou sednout do restaurace a hodiny popíjejí velké množství piva. Jak to vnímají Američané?
Část lidí v USA jsou stále puritáni. Jsme kalvinisté. Existují lidé, kteří jsou hodně věřící a jsou proti jakémukoliv pití alkoholu. Především ale mladí lidé naopak nemají problém jít ven a dát si pět, šest, sedm pint (přibližně půllitr) piva. Je to tak půl napůl a stejně je to i u pití piva. Dobré ale je, že image piva se zlepšuje a dostává se na stejnou úroveň jako víno. Stále více lidí si ho proto chodí spíše vychutnat.
Jak Vám chutnal zlatopramen a březňák, které jste měl možnost zkusit na konferenci o pivu?
Piva byla opravdu dobrá. Nejvíce mi ale chutnalo tmavé pivo Dačické z pivovaru v Kutné Hoře (stejně jako březňák a zlatopramen, jej vyrábí Drinks Union -pozn. red). Bylo opravdu výborné, ale i ta ostatní byla skutečně dobrá. Kvalita českého piva obecně je velmi vysoká. Myslím, že mnoho Američanům, kteří se o pivo zajímají, pouze vadí, že rozdíly mezi českými pivy jsou velmi malé. Kvalita je vysoká, ale máte málo rozdílných druhů. V USA se vyrábí mnoho a mnoho různých typů piv. Jen v našem pivovaru s výstavem kolem 70 tisíc hektolitrů ročně vaříme osm druhů piva a k tomu osm letních a zimních speciálních piv.
Měl jste možnost navštívit některé české hospody. Jak se typická česká hospoda liší od té americké?
Také v USA máme mnoho různých typů barů a hospod. Některé vypadají jako ty české. Já jsem z New Yorku a když jsem byl mladší, tak v každém baru či hospodě čepovali asi tři druhy piv, nyní je to nejméně šest, a to je opravdu minimum. To je asi největší rozdíl.
V amerických restauracích se nekouří, změnila se tam nějak atmosféra?
Je pravda, že hospody a bary, ale také moje oblečení tolik nesmrdí. Na druhé straně jsou ale lidé více nudní. Zkrátka, s lidmi, kteří kouří a nestarají se o to, kdy umřou, je mnohem zajímavější si povídat (směje se).
Jakým způsobem se v USA pivo vaří? Používají se chmelové extrakty, nebo skutečný chmel?
Téměř nikdo z malých pivovarů, které tvoří asi sedm procent výstavu piva v USA, nepoužívá extrakty. Žádný z těchto pivovarů pivo nepasterizuje. Pokud se vaří evropské typy piva, tak se na ně také používají evropské suroviny.
Výroba piva v ČR se považuje za alchymii a pivovary si své recepty střeží jako oko v hlavě. Je to podobné v USA?
Ne, ne. V USA jsou recepty a nápady volně k dispozici. Vloni se mě na jedné konferenci kolegové ptali, jak dělám jeden druh svého piva. Já jsem vzal bez potíží tužku a napsal jim celou recepturu. V USA je to trochu volnější, protože každý sládek dává i do stejného piva něco svého, kus své osobnosti. Výsledek pak není nikdy stejný.
Co říkáte tomu, že každý občan České republiky vypije v průměru kolem 160 litrů piva za rok?
Přál bych si, aby to u nás bylo stejné.