Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pane vrchní, přineste mi prosím...

  11:00
České restaurace od sebe opisují nejen jídelníčky, ale také některé postupy, které nesvědčí o velké odbornosti. Některé nešvary jsou přímo protizákonné, protože poškozují zákazníka, jiné jsou spíš prohřeškem proti odborným zásadám pohostinství.
Restaurace, číšník

Restaurace, číšník | foto: Profimedia.cz

Zlozvyky se pak šíří jako lavina a hostovi už ani nepřijde, že by to mělo být jinak.

Led v džusu patří k těm prvním, citron v mattonce je z rodu těch druhých. Ať tak či tak, v každém případě by o nich měli zákazníci vědět. Proto přinášíme malého průvodce zkušeného hosta. Nedělá si nárok na vyčerpávající přehled, pouze upozorňuje na některé problémy, s nimiž se můžete v restauraci setkat.

Je pochopitelné, že jinou úroveň můžete očekávat v luxusním podniku a jinou v obyčejné hospodě. Ale v obou byste měli dostat to, na co máte nárok, to, co si platíte.

Podniky, kde vám číšník místo jídelního lístku nabídne na otázku "Co máte k jídlu" jen odpověď "Guláš a svíčkovou", neobstojí před kontrolou (a neměly by obstát ani před zákazníky). Platí totiž pravidlo, že hostinský musí hosta seznámit s cenami všeho, co nabízí k prodeji. Je přitom jedno, jakou formou to udělá: jestli to bude v jídelním lístku, někde na tabuli na zdi či formou malých stojánků přímo na stole. Podstatné je, aby se zákazník mohl podle ceny rozhodnout.

... jídelní lístek
Jídelní lístek je velmi důležitý. Je to první věc, s níž se host setká a podle které bude porovnávat nabídku s tím, co dostane na stůl. Než se rozhodne, co si objedná, musí dostat správnou porci informací, především o cenách. Pokud mu ji hospodský neposkytne, poruší tím informační povinnost a Česká obchodní inspekce ho za to může pokutovat. A host může odmítnout zaplatit to, o čem předem nemohl vědět.

Je proto dobré jídelníček pečlivě prostudovat, abyste nebyli překvapeni při placení. Na účtu musí být jen ty položky, které jste si objednali a zkonzumovali. Žádné doplatky, třeba za oblohu nebo nové brambory, neexistují. Zakázáno je také do účtu započítávat spropitné.

... tady ten couvert
Takovou objednávku číšník asi neuslyší. Přesto taková položka na mnoha jídelních lístcích stojí, aniž zákazníci tuší, co vlastně obnáší. V českých poměrech se za ní může skrývat cokoliv.

Objednal jste si kuřecí prsa na grilu s hranolky a dal jste si na ně trochu kečupu z lahve, která stála na stole? Měl jste řecký salát a dochutil jste si ho olejem a octem, které vám číšník automaticky přinesl? Dal jste si klobásu s hořčicí a k ní dva krajíčky chleba? Ve všech těchto případech vám možná restaurace připočítala couvert (čti kuvér).

Měla na to nárok? Pravidlo existuje jen jedno: pokud restaurace couvert účtuje, měl by být uveden v jídelním lístku a definován, co zahrnuje. A neměli by vám ho počítat, pokud jste ho "nekonzumovali". Není tedy možné, aby vám v hospodě připočítali couvert automaticky k účtu pouze proto, že jste si dali třeba jen palačinku. Chleba ani kečup jste k ní určitě neměli.

... místo zelí špenát
Na jídelníčku vás zaujal moravský vrabec s bramborovým knedlíkem a se zelím? Nemáte však rád zelí a místo něj byste si raději dal špenát. Vrchní vám může vyhovět, ale nemusí. Je možné, že kuchař má porce hotových jídel přesně spočítané a špenát by mu chyběl k jinému pokrmu.

Jinak by to bylo, kdyby špenát byl na lístku uveden jako samostatná zeleninová příloha vedle různých druhů masa a příloh. Pak byste si klidně mohl objednat dvojitou porci špenátu. Odmítnutí by mohlo být posuzováno jako diskriminace spotřebitele, protože vám odmítli službu, kterou nabízejí.

... pivo a panák becherovky
Spory mezi štamgasty a výčepními o správnou míru piva se v českých hospodách vedou poměrně často.

Je půllitr piva s pěnou, bez pěny? Vězte, že objem 0,5 litru by mělo pivo mít po opadnutí pěny. Míru "panáků" si už zákazníci tak často nehlídají, a právě ta bývá podle inspektorů nejčastěji porušována.

Host musí dostat vždy takovou míru, jaká je uvedena v nápojovém lístku. Tam musí stát třeba: 4 cl Fernet Stock 30 Kč. Nemusí to být přímo v cejchované sklenici, ale míra musí odpovídat. Restaurace musí mít k dispozici cejchované sklenice.

... poloviční porci
Víte, že vaše dítě nesní celý pokrm, nebo sám nemáte velký hlad, a objednáte si tedy poloviční porci? Nemůžete automaticky očekávat poloviční cenu. Dobrý restaurant má v jídelním lístku uvedeny i ceny dětských porcí. Nebo poznámku, že si za dětskou porci účtuje 70 procent ceny.

Jak je to vůbec s velikostí porcí? Tu určuje podnik. Hmotnost pokrmů nemusí být na jídelníčku uvedena, ale pokud je, musí odpovídat. Pokud není, číšník je povinen vám ji na vaši otázku sdělit. Většinou se vztahuje k syrovému masu. Záleží na tom, co má kuchař uvedeno ve své receptuře.

... studenou colu
Je horko, máte žízeň a chuť na něco hodně studeného? Objednáte si colu nebo džus s ledem. Na stole vám přistane třídecová sklenice točené coly, ve které plave spousta ledu.

Špatně. Když nápoj vypijete, nechal jste se ošidit: coly je méně než tři deci, které platíte. Pokud chcete led, musí vám ho číšník přinést zvlášť. Výjimkou jsou míchané nápoje, kde je led součástí receptury. Sklenice coly nebo džusu s ledem uvnitř je inspekcí posuzována jako nedodržení deklarované míry nápoje, za které následuje pokuta.

... krabí salát
Vybrali jste si v jídelním lístku krabí salát? To, co vám přinesl vrchní, však nemá s krabím masem nic společného, salát je připraven z rybích tyčinek surimi. Poznáte to, protože je sami doma používáte. Nevadí vám jíst salát z náhražky, ale vadí vám, když vás někdo klame. Pak byste se měli ozvat.

I zde platí pravidlo, že musíte dostat to, co je uvedeno na jídelním lístku. Pokud v něm stojí černé na bílém "krabí salát", musí být z krabího masa. Mimochodem, i za takovou záměnu padají pokuty.

... minerálku
Také vás zlobí, když vám přinesou sklenici minerálky, v které plave plátek citronu? Pokud si to nepřejete, nelovte citron ze sklenice, ale vraťte ji. Nikdo vás nemůže nutit, abyste konzumovali něco, co jste si neobjednali.

Servírovat minerálku s citronem patří k těm způsobům, o kterých si restauratéři myslí, že jim zvýší „úroveň“. Opak je pravda. Voda s citronovou šťávou může být v horkých letních dnech příjemným osvěžením, v tom případě by měla být také tak nabídnuta i v nápojovém lístku, jako to dělají třeba ve vídeňských kavárnách.

.... vinný střik
Číšník před vás postavil jednu sklenici. Můžete se jen dohadovat, kolik je v ní vína a kolik vody. Pokud jste si výslovně nepřáli, aby vám nápoj namíchali, vraťte ho. Vinný střik je sice víno smíšené s vodou, ale musí se servírovat zvlášť. Tak to nařizuje vinařský zákon.

V dobrém podniku přinesou ke stolu dvě sklenice a střik smíchají před hostem.
Ve špatném vám sice také dají dvě sklenice, ale obě tak malé, že míchat můžete tak leda v krku.

... jedny marlborky
Objednal jste si krabičku cigaret, číšník vám úslužně přinese na tácku otevřenou krabičku s vysunutou jednou cigaretou, abyste se nemusel zdržovat a mohl si rovnou zapálit. Byl tak zvyklý z dřívějška. Dnes už však něco takového nepřipadá v úvahu a mohlo by to být inspekcí považováno za šizení.

Cigarety a doutníky, tedy veškeré tabákové výrobky, se musí nabízet jen v neporušených kolkovaných obalech a za cenu, která je uvedena na kolku.

.... lahev vína
Objednali jste si lahev vína a číšník vám ji přinesl ke stolu již otevřenou, případně s odstraněnou kapslí, zabodnutou vývrtkou a povytaženým špuntem? Vraťte mu ji a požadujte lahev zavřenou. Upozorníte ho tím, že nepostupuje tak, jak zákon ukládá. Chce to ale notnou dávku asertivity.

Ve špičkové restauraci můžete očekávat dokonalý servis vína, přesně podle sommeliérských pravidel. Číšník vám u stolu víno představí, otevře, nechá přičichnout k zátce, dá vám ochutnat... Teprve když jste spokojen, rozlije do sklenic. Ovšem i v obyčejné hospodě musí dodržet alespoň základní pravidla: víno by mělo být správně vychlazené a lahev musí být zavřená. Číšník ji musí otevírat až před zákazníkem. Nařizuje mu to vinařský zákon.

Dlužno říct, že v mnoha podnicích to nedělají proto, že by vám chtěli podstrčit nějaké "slivky", ale protože otevřít lahev u stolu není tak jednoduché. Vyžaduje to určitý cvik. Otevírání by mělo proběhnout vždy před zraky zákazníka, aby bylo zřejmé, že je to originál. Ostatně to platí i o minerálce nebo džusu v lahvi.

... dvě deci vína
V restauraci si častěji než celou lahev víno objednáváme po "deckách". V tom případě číšník přinese víno ve sklenici nebo ve džbánku a vy se musíte spolehnout na to, že jste opravdu dostal požadované víno. I u rozlévaného máte totiž nárok vědět, o jakou odrůdu se jedná. Na otázku "Jaké máte víno?" se tedy nespokojte s odpovědí "z Moravy".

Pokud číšník neví, donuťte ho, ať se jde na lahev podívat. I když víno rozlévá ze sudu, musí vědět, jaké víno nabízí. Ve správném podniku se tím pochlubí - třeba na tabuli na zdi. Dnes: Svatovavřinecké z Mikulova 2 dcl 30 Kč.


Host by se měl ozvat, když...
* je ubrus špinavý a popelník plný
* mu přinesou malou míru piva nebo jakéhokoliv nápoje
* dostane na talíři něco jiného, než si objednal
* je porce menší, než je uvedeno na jídelním lístku
* je pokrm studený, víno málo vychlazené nebo naopak podchlazené
* mu objednanou lahev vína přinesou otevřenou; číšník musí lahve otvírat vždy před hostem, třeba na baru, ale tak, aby byla vidět
* je na účtu něco, co si neobjednal

Autoři:

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Maloobchody na českém venkově ovládnou Maďaři. Kupují další řetězec

17. dubna 2024  14:08

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil maďarské skupině Oriens nákup maloobchodního...

MerkurXtip dává bonus 200 korun. Sázejte na své oblíbené sporty

24. dubna 2024

Advertorial Sportovní sázení má dlouhou historii a je stále populárnější. Sázková kancelář MerkurXtip přitom...

Přísné a drahé. Na přílišnou regulaci už upozorňují i špičky české železnice

24. dubna 2024

Premium Nářky nad složitostí železnice, kterou prodražují přísné normy, nejsou v tuzemsku novinkou. Ozývají...

Žádný personál ani jiný zákazník. V Česku roste síť bezobslužných obchodů

24. dubna 2024

Minute Shop je nový koncept automatizovaných prodejen s nonstop provozem, kam zákazník vstoupí...

Nová vábnička pro miliardáře: ponorná superjachta jako pevnost plná luxusu

23. dubna 2024  20:16

Rakouská firma vyvíjí hračku pro super bohaté zájemce o cestování, bezpečnost a luxus. Je to 165...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...