Další ročník Pardubického festivalu vína měl oficiálně začít až dnes. Plány ale organizátorům zkřížili sami vinaři a jejich velký zájem přihlásit vína do zdejší soutěže. První ochutnávky proto proběhly už včera.
"Celkem budou totiž odborníci posuzovat okolo čtyř set vzorků. Degustační komise se proto musely dát do práce už včera, aby stihly všechna vína ohodnotit.
Spolehlivě se totiž dá ochutnat tak čtyřicet až padesát vzorků za den. Víc není v lidských silách," řekl organizátor festivalu Jiří Lejhanec.
Počet přihlášených vín tak vytvořil v pětileté historii vinařské přehlídky nový rekord.
O to těžší roli tak budou mít porotci. Jejich hodnocení je pro většinu lidí, kteří nejsou v kvalitních vínech kovanými znalci, docela zajímavou podívanou.
Hodnotitelé totiž mají na stole v pardubickém hotelu Zlatá štika bodovací lístek, talířek s kostičkami sýra a chleba a láhev minerálky. Do sklenic nahlížejí, krouží s nimi, aby poznali, jak se víno převaluje po skle, prohlížejí barvu, zkoumají vůni a chuť. Na lahvích, z kterých servírky rozlévají vína, chybí etikety, jsou jen očíslované.
Vyhodnotit všechny vzorky zabere porotcům obvykle pět hodin. Jsou mezi nimi majitelé restaurací a vinoték či sommeliéři.
"Na každého degustátora připadá asi padesát vzorků. Je to skutečně hodně, víno často ani nepolykají, jen poválí v ústech. Sám jsem se jednou jako porotce účastnil a musím přiznat, že je to opravdu náročné," potvrdil Lejhanec.
Pardubický festival vína nemá žádná omezení a vinaři sem mohou přihlásit prakticky jakékoliv víno.
"Bývá ale zvykem, že většinou se v soutěži objevují mladá vína, nebo vzorky staré maximálně dva tři roky," uvedl organizátor. O titul šampiona tak budou bojovat jak vína z ročníku 2004, tak z výjimečného roku 2003 a domácí či zahraniční vzorky.
"Předsedou poroty bude zřejmě největší středoevropská vinařská kapacita - slovenský profesor Fedor Malík. To je taková naše jistota, která má soutěž pravidelně pevně v rukou," upřesnil organizátor. Zítra je pak na programu soutěž sommeliérů, tedy znalců dobrého jídla a pití. I těch se do soutěže přihlásil neobvykle velký počet.
"Soutěžících bude celkem pětadvacet. Proto jsme museli naplánovat jakési předkolo. Z něj postoupí deset nejlepších a tři vítězové se utkají ve večerním finále," uvedl Lejhanec.
Sommeliéři musí obvykle zvládnout čtyři disciplíny. Rozeznat chyby v nápojovém lístku - tedy určit, zda uvedené víno vůbec existuje. Pak k vybranému menu doporučit správné pití, ochutnat a rozeznat anonymní vzorky vín a obsloužit vybranou dvojici.
Porota pak hodnotí nejen teoretické znalosti, ale i bravuru s jakou si soutěžící vedou.
Tím skončí odborná část festivalu, ale ne přehlídka samotná. Definitivní tečku udělá dvoudenní přehlídka na pardubickém zámku, která je naplánovaná na 26. a 27. srpna.
"Při všech minulých ročnících byla část pro veřejnost jen jednodenní. Tentokrát jsme k tradiční sobotě přidali i pátek. Na zámku se také objeví více vinařů než v loňském roce a kromě vín z Moravy nebo z bývalé Jugoslávie budou moci návštěvníci ochutnat také produkci čtyř výrobců z Rakouska," řekl Lejhanec.
V pátek se také odehraje slavnostní vyhlášení výsledků soutěže vín. "To je také letošní novinka. Kdo se proto přijde na zámek podívat, zjistí, která vína komise ocenily a některá z nich bude moci i ochutnat," dodal organizátor.