Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu


Pardubický perník bude chráněný

  13:14aktualizováno  13:14
Známá pochoutka a jeden ze symbolů města Pardubic - pardubický perník - bude mít od Evropské komise právo na chráněné zeměpisné označení. Ve čtvrtek o půlnoci vypršela půlroční lhůta k podání námitek proti registraci tohoto pečiva.

Pardubický perník dostane ochranné označení. | foto: Radek KalhousMF DNES

Podle dostupných informací Evropská komise žádné námitky neobdržela, a udělení práva na chráněné zeměpisné označení by tak nyní mělo být již formalitou.

Českým výrobcům to pomůže zejména proti napodobeninám pardubického perníku. "Na českém trhu se objevují napodobeniny zejména z Polska a Německa," uvedl pro iDNES.cz europoslanec Jan Březina.

"Pardubický perník mohou vyrábět firmy z Pardubic, které dodrží příslušnou recepturu," doplnil.

Chráněné bude i nošovické zelí
Pardubický perník tak bude zapsán do seznamu Evropské komise, v němž má nyní Česká republika devět položek. K nim přibudou další dvě - kromě pardubického perníku také nošovické kysané zelí.

Lhůta pro námitky proti udělení chráněného geografického označení pro nošovické kysané zelí uplynula v pondělí a komise rovněž neobdržela jedinou námitku ze stran členských zemí EU.

Dalším českým produktem zapsaným do seznamu unie se stane také třeboňský kapr, u kterého lhůta pro námitky proti registraci chráněného geografického označení vypršela v září.

"Námitky ve stanovené lhůtě podány nebyly," řekl  Březina.

Česko má nejvíc ochranných známek z nováčků EU
Formální rozhodnutí o udělení ochrany je podle něj již vyhotoveno a do týdne by měl být dokončen jeho překlad do úředních jazyku unie.

"Publikace rozhodnutí v Úředním věstníku EU se očekává přibližně do měsíce, nejpozději do Vánoc," uvedl.

Česká republika má nejvíce chráněných zemědělských a potravinářských produktů z nováčků EU. Například Slovensko nemá dosud zapsaný jediný produkt a Polsko jeden. Nejvíce jich mají Itálie (přes 160), Francie (téměř 160), Španělsko a Portugalsko (přes stovku).

Přiznání ochrany má podle Březiny pro pardubické výrobce perníku nezanedbatelný obchodní význam. Její získání přitom prý nebylo tak samozřejmé.

"V ideálním případě by totiž všechny suroviny používané k jeho výrobě měly pocházet z oblasti Pardubicka, což neplatí minimálně v případě kakaa dováženého až z Afriky," uvedl.

Tento problém však podle něj pardubičtí perníkáři vyřešili přeformulováním žádosti tak, aby nemusela splňovat ta nejpřísnější kritéria ochrany.

Systém označování výrobků z určitých zeměpisných oblastí, které se pak nesmějí vyrábět nikde jinde, vznikl v roce 1992. První tři registrace Česko získalo při vstupu do Unie, neboť zápis Budějovického piva, Budějovického měšťanského varu a Českobudějovického piva si Češi jako jediní z nováčků vyjednali už v přístupové smlouvě k EU.

Na označení čeká dalších 7 výrobků
Naposledy letos v srpnu chráněné označení získaly hořické trubičky a suchary z východočeské Lomnice nad Popelkou. K dalším chráněným produktům v seznamu EK patří karlovarský suchar, štramberské uši, pohořelický kapr a žatecký chmel.

Několik dalších výrobků na zisk označení původu aspiruje. Půlroční lhůta pro podání námitek proti udělení běží v případě mariánskolázeňských oplatek, olomouckých tvarůžků, chodského piva, českého kmínu, karlovarských trojhránků, všestarské cibule a heřmánku českého.

V případě Slovenska je to slovenská brynza, lhůta pro námitky již skončila pro skalický trdelník.

Evropská komise má tři druhy chráněných označení - chráněné zeměpisné označení (PGI) spolu s další známkou - tradiční zaručenou specialitou (TSG) - zajišťuje, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti.

Chráněné označení původu (PDO) se týká potravin vyráběných v určité geografické oblasti za využití uznaného know-how. Toto označení získal například pohořelický kapr či žatecký chmel.

Autoři: ,




Hlavní zprávy

Další z rubriky

Marian Jurečka, ministr zemědělství, byl hostem pořadu iDNES.cz Rozstřel. (21....
Kolem másla vznikla panika, obchodníci toho využívají, tvrdí Jurečka

Tržní cena másla v Česku byla v srpnu 35 korun, řetězce je nyní nabízejí za 65 korun i více. „Marže je u obchodníků, nikoli producentů,“ řekl ministr...  celý článek

Rychlost vykládky je zcela v Hobžově režii. A ačkoli to tak nemusí vypadat, i s...
Brambor bude až o 100 000 tun méně proti loňsku, na vině je sucho

Letošní úroda brambor v Česku bude v porovnání s loňským velmi dobrým výsledkem nižší o 50 000 až 100 000 tun, tedy skoro o 15 procent. Takový je předpoklad...  celý článek

(Ilustrační snímek)
Ovocnáři sklidí o čtvrtinu méně jablek, mají nejhorší rok za šest let

Úroda jablek v českých sadech bude kvůli mrazům a nízké sklizni nejnižší od roku 2011. Podle posledního odhadu k začátku září měla meziročně klesnout o 24...  celý článek

Najdete na iDNES.cz



mobilní verze
© 1999–2017 MAFRA, a. s., a dodavatelé Profimedia, Reuters, ČTK, AP. Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez souhlasu MAFRA, a. s., zakázáno. Provozovatelem serveru iDNES.cz je MAFRA, a. s., se sídlem
Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČ: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Vydavatelství MAFRA, a. s., je členem koncernu AGROFERT.