Dobrou paštiku zákazník na pohled nepozná
Ačkoliv se všechny nazývají paštiky, existuje několik typů. Některé jsou roztíratelné, dají se namazat na chleba. Paštiky ve staniolu, správně játrový sýr, se spíš krájejí. Paštiky v konzervách nebo hliníkových mističkách jsou určeny k jednorázové spotřebě. Občas se objeví i paštiky podobající se francouzským terinám.
Technologií pro výrobu paštiky je podle odborníka na technologii masa Petra Pipka nepřeberné množství. Základem jsou však vždy játra. "Nesmí jich být ale moc, pak mají paštiky hořkou příchuť," vysvětluje Pipek. "Pak je tam hodně tuku, přídavek bílkoviny, emulgátor, aby se to lépe spojilo, případně aditiva. Víc než na použitém materiálu však záleží na tom, jak kvalitně dokáží výrobci rozmělnit suroviny."
Kvalitní paštiku prý lze poznat jen chutí. Přesto některé znaky alespoň leccos napoví. "Chybou jsou rozhodně barevné skvrny uvnitř paštiky, bublinky s šedou barvou kolem. Je to sice běžná oxidace, ale výrobek, který takové bublinky nemá, je určitě jemněji zpracovaný," říká Pipek.
Znakem kvality podle něj není ani růžová barva. "Ta je dána typem přidané solicí směsi. Bál bych se ale výrobku, který je růžový, ale rychle zešedne."
VÍTĚZ TESTU
VÝHODNÝ NÁKUP
Jemná paštika Lev-ně
výrobce: Procházka Roudnice n.L.
cena za 1 kg: 65 Kč *
obsah tuku: 21,6 %
obsah soli: 1,9 %
energ. hodnota: 1057 kJ/100 g
celkové hodnocení: ***
poznámka: nízký obsah soli
VÍTĚZ TESTU
Paštika Feine Leberpastete
výrobce: Weiser Rakousko
cena za 1 kg: 179 Kč
obsah tuku: 21,8 %
obsah soli: 2,2 %
energ. hodnota: 1171 kJ/100 g
celkové hodnocení: ***
poznámka: podle odborné poroty nejlepší vzhled a vůně
Játrový delikates
výrobce: ZŘUD Masokombinát v Poličce
cena za 1 kg: 79 Kč
obsah tuku: 25,4 %
obsah soli: 2,4 %
energ. hodnota: 1323 kJ/100 g
celkové hodnocení: ***
poznámka: u odborné poroty dopadla chuťově nejlépe
Játrová paštika
výrobce: Broceliande Francie
cena za 1 kg: 151 Kč
obsah tuku: 40 %
obsah soli: 1,6 %
energ. hodnota: 1776 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: nejvyšší obsah tuku, nízký obsah soli, nejlepší smyslové hodnocení veterinářů, podle odborné poroty pěkný vzhled
Játrová paštika Srnčí vak.
výrobce: Alfrid Fridolin Olah Exclusive Dubí-Mstišov
cena za 1 kg: 110 Kč
obsah tuku: 21,7 %
obsah soli: 2 %
energ. hodnota: 1288 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: nízký obsah soli, podle odborné poroty pěkný vzhled
Fit paštika Light
vhodná pro diabetiky, redukční a bezlepkovou dietu
výrobce: Procházka Litoměřice
cena za 1 kg: 96,40 Kč *
obsah tuku: 5 %
obsah soli: 2,1 %
energ. hodnota: 540 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: velmi nízký obsah tuku a kalorií, špatné smyslové hodnocení veterinářů, podle odborné poroty rozbředlá, písčitá, příliš kořeněná
Paštika z telecích jater
výrobce: Otto Nocker Německo
cena za 1 kg: 154,20 Kč
obsah tuku: 36,8 %
obsah soli: 1,6 %
energ. hodnota: 1596 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: nízký obsah soli, vyšší obsah tuku
Farmářská játrová paštika
výrobce: Alfrid Fridolin Olah Exclusive Dubí-Mstišov
cena za 1 kg: 100 Kč
obsah tuku: 28 %
obsah soli: 1,6 %
energ. hodnota: 1354 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: nízký obsah soli, podle odborné poroty připálená, hořká a tuhá, připomíná francouzskou terinu
Zlatá paštika
výrobce: Studená
cena za 1 kg: 105 Kč
obsah tuku: 38,2 %
obsah soli: 2,7 %
energ. hodnota: 1627 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: vyšší obsah tuku, podle odborné poroty jemná až nevýrazná, s kovovou pachutí
Srnčí hřbet - extra játrová paštika
výrobce: Charthi Francie
cena za 1 kg: 112 Kč
obsah tuku: 34,1 %
obsah soli: 2,2 %
energ. hodnota: 1630 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: vyšší obsah tuku, podle odborné poroty pěkný vzhled
Uzená játrová paštika
výrobce: VSV Hausner Velký Borek
cena za 1 kg: 115 Kč
obsah tuku: 27,1 %
obsah soli: 2,2 %
energ. hodnota: 1392 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: podle odborné poroty voní a chutná jako salám, je tvrdá
Libušská játrovka
výrobce: Drůbežářský podnik Libuš
cena za 1 kg: 135 Kč *
obsah tuku: 22,4 %
obsah soli: 1,6 %
energ. hodnota: 1062 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: nízký obsah soli, špatné smyslové hodnocení veterinářů, podle odborné poroty špatně rozmělněná, salámová
Zlatá játrovka TORUS
výrobce: Torus
cena za 1 kg: 99 Kč
obsah tuku: 31,3 %
obsah soli: 2,2 %
energ. hodnota: 1421 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: vyšší obsah tuku, podle odborné poroty má hořkou chuť
Játrový krém
výrobce: vlastní výroba Maso-uzeniny Moravec, Tylovo nám., Praha
cena za 1 kg: 75 Kč
obsah tuku: 33,4 %
obsah soli: 2,3 %
energ. hodnota: 1472 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: vyšší obsah tuku, podle odborné poroty hořká, nevýrazná chuť, pěkný vzhled
Francouzská paštika
výrobce: Kliment
cena za 1 kg: 65 Kč
obsah tuku: 21,3 %
obsah soli: 2 %
energ. hodnota: 1236 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: špatné smyslové hodnocení veterinářů, podle odborné poroty má chuť po cereáliích, je nasládlá, neochucená, hrubá
Královská paštika
výrobce: Masokombinát v Poličce
cena za 1 kg: 75 Kč
obsah tuku: 34,7 %
obsah soli: 1,6 %
energ. hodnota: 1545 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: nízký obsah soli, vyšší obsah tuku, podle odborné poroty má hořkou chuť
Lahůdková paštika
výrobce: Veselá pastýřka
cena za 1 kg: 150 Kč *
obsah tuku: 28,1 %
obsah soli: 2,1 %
energ. hodnota: 1240 kJ/100 g
celkové hodnocení: llmm
poznámka: špatné smyslové hodnocení veterinářů, podle odborné poroty má hořkou chuť, je šedivá, naprosto špatná
Jemná játrovka
výrobce: VSV Hausner Velký Borek
cena za 1 kg: 87,50 Kč *
obsah tuku: 33,8 %
obsah soli: 1,6 %
energ. hodnota: 1506 kJ/100 g
celkové hodnocení: **
poznámka: nízký obsah soli, vyšší obsah tuku, podle odborné poroty nejhorší vzhled a chuť, pískovitá konzistence
Poznámka: stupnice hodnocení - llll vynikající, lllm velmi dobrý, llmm dobrý, lmmm vyhovující, mmmm nevyhovující. Pořadí je výsledkem celkového hodnocení, které bylo zpracováno na základě těchto kritérií: tuk (15 %), sůl (10 %), energ. hodnota (15 %), smyslové hodnocení veterinářů (30 %) a odborné poroty (30 %); * přepočítáno z ceny jednoho balení
Složení poroty:
Václav Šmerda, vedoucí studené kuchyně, Corinthia Towers Hotel Praha
Petr Pipek, odborník na technologii masa, VŠCHT Praha
Jan Podracký, vedoucí výroby, Parkhotel Praha
Robert Jůzek, kuchař, hotel Diplomat Praha
Ladislav Samek, šéfkuchař, restaurace Obecní dům v Praze
Tomáš Petráň, šéfkuchař, Hotel Palace Praha
František Ševít, šéfkuchař, restaurant Vikárka Praha
Milan Pešek, šéfkuchař, hotel Paříž Praha
Josef Štangl, kuchař, hotel Savoy Praha
Játrový delikates, výrobce: Broceliande Francie |
Lahůdková paštika, výrobce: Veselá pastýřka, Praha |
Jemná játrovka, výrobce: VSV Hausner Velký Borek |
Fit paštika Light, vhodná pro diabetiky, redukční a bezlepkovou dietu, výrobce: Procházka Litoměřice |
Játrový krém, výrobce: vlastní výroba Masouzeniny Moravec, Tylovo nám., Praha |
Zlatá paštika, výrobce: Studená |
Francouzská paštika, výrobce: Kliment |
Paštika z telecích jater, výrobce: Otto Nocker Německo |
Jemná paštika Lev-ně, výrobce: Procházka Roudnice n.L. |
Libušská játrovka, výrobce: Drůbežářský podnik Libuš |
Královská paštika, výrobce Masokombinát v Poličce |
Zlatá játrovka TORUS, výrobce: Torus |
Játrová paštika, výrobce Broceliande Francie |
Srnčí hřbet - extra játrová paštika, výrobce: Charthi Francie |
Paštika Feine Leberpastete, výrobce: Weiser Rakousko |
Uzená játrová paštika, výrobce: VSV Hausner Velký Borek |
Farmářská játrová paštika, výrobce: Alfrid Fridolin Olah, Exclusive Dubí-Mstišov |
Játrová paštika Srnčí vak, výrobce: Alfrid Fridolin Olah, Exclusive Dubí- Mstišov |