Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kultovní Májku Češi mažou i v dnešní biodobě, je extrémně trvanlivá

Seriál   16:01aktualizováno  16:01
Paštiky Májka se na Moravě vyrábějí přes padesát let. Teoreticky je možné i ty první vyrobené pozřít ještě dnes. V současnosti se jich ročně vyrobí čtyřicet milionů.
(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Název Májka zřejmě pochází z maďarského májkrém, což znamená játrová paštika. Značka, která je v tuzemsku bezmála synonymem pro paštiku, vznikla v roce 1965 a od té doby se vyrábí nepřetržitě už přes padesát let. Od svého startu a až do začátku devadesátých let se prodávala pouze v konzervě, pak se musela přizpůsobit.

„Před rokem 1989 stála Májka dvě koruny a deset haléřů. To se týká menšího balení, které bylo rozhodně prodávanější než druhé, 120 gramové,“ popisuje Petr Kopáček, mluvčí skupiny Hamé, která tyto paštiky vyrábí. Dnes jich ročně z linek dvou závodů na Moravě sjede čtyřicet milionů.

Boj o paštiky. Distributor slovenské Májky se brání proti žalobě Hamé

Paštiky Májka si uchovaly v Česku své výsadní postavení a podle obchodníků patří stále mezi nejprodávanější. „Je pravda, že v dnešní době, kdy jsou trendy čerstvé suroviny a jejich zpracování doma, konzervy tolik neletí. Na druhou stranu je to pořád prodejně vysokoobjemová kategorie. Stále je hodně příležitostí, kdy se hodí, a inovování produktového portfolia může do určité míry také pomoci,“ míní Ondřej Obluk, šéf reklamní agentury Ogilvy & Mather.

„Češi a Slováci se v tomto ohledu drží prověřených věcí a například Májky v plechu stále patří mezi nejprodávanější paštiky,“ potvrzuje Václav Koukolíček za obchody Tesco. 

Z hlediska svého využití a trvanlivosti zažívají konzervy (a vaničky) největší boom v létě, kdy jejich prodeje stoupají o třetinu. „Češi se tradičně s velkou oblibou zásobují na cestování na dovolené paštikami v čele s Májkou,“ dodává mluvčí Teska.

Podle údajů společnosti Nielsen z větších obchodů s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních si za poslední rok Češi nakoupili 6,4 tisíce tun paštik. Konzervované paštiky, tedy ty s dlouhou dobou trvanlivosti, z toho tvořily téměř polovinu.

Češi a paštiky

Paštiky s příchutí nostalgie

Hamé, patřící norské skupině Orkla, vyrábí více než třicet variací trvanlivé i chlazené Májky, a to v závodech v Babicích (trvanlivá Májka) a v Kunovicích (chlazená). Paštiky se prodávají v různých obalech od klasických konzerv přes hliníkové vaničky až po skleněné či plastové obaly.

Podle mluvčí Globusu Pavly Hobíkové jsou obecně nejprodávanější stogramové hliníkové vaničky, naopak paštiky ve skle tvoří jen malý zlomek prodejů. Z celkových dat společnosti Nielsen ale vyplývá, že vaničky a kelímky jsou sice nejoblíbenější, ale už tři roky jde jejich podíl dolů, ať už ve prospěch konzerv, nebo fólií a střívek.

Z chlazených paštik je podle Kopáčka nejoblíbenější Májka, tradiční receptura. Právě ta je přitom nejpodobnější paštikám z dob minulých.

„Dnešní Májka, lahůdkový vepřový krém, tradiční receptura, přímo navazuje na paštiky před rokem 1989. Receptura je v zásadě stejná,“ tvrdí Kopáček. Přesné složení – například z obalu staré Májky – však k dispozici nemá. „Suroviny jsou ale principiálně stejné. Základ Májky pořád tvoří vepřové maso, vepřová játra, sádlo a koření,“ dodává.

„Dnešní paštiky se víceméně vyrábějí po technologické stránce stejně,“ uvádí Kopáček. Aleš Rajchl z Ústavu konzervace potravin na Vysoké škole chemicko-technologické k tomu připomíná, že tuzemská výroba se už dostala na úroveň podobných továren v západní Evropě, v lecčem je i předehnala.

Účinky takzvané sterilizace jsou nicméně stále stejné. I když oficiálně je trvanlivost stanovena třeba na dva roky, výrobek se zakonzervuje na velmi dlouhou dobu.

„Pokud je výrobek správně skladován s ohledem na poškození, tak je jeho trvanlivost teoreticky ‚neomezená‘. Například masové konzervy z války jsou i dnes poživatelné,“ prohlašuje Rajchl. Dodává ale, že spotřebitel by se měl přesto řídit uvedeným datem minimální trvanlivosti a tento typ zboží zbytečně extrémně dlouho neskladovat.



Z desítek firem zbyla jedna. Loštický výrobce tvarůžků je jediný na světě

Firma A. W. vlastní v Lošticích výrobnu tvarůžků. Otevřela také muzeum, kde...

Seriál Kyselé sýry, jak se také tvarůžkům říkalo, se na moravských stolech objevovaly podle dochovaných...

Císařský dvůr jim za klavír děkoval, StB je ukazovala jako nepřátele lidu

Muzeum Petrof v Hradci Králové (5. 11. 2013)

VIDEO Seriál Měsíc předtím, než se stal František Ferdinand d‘Este obětí atentátu, který odstartoval první...

Ovocná limonáda Vitacit. Nápoj, který do pádu socialismu nikdo nepil

Ilustrační snímek

Seriál Téměř před padesáti lety se zrodil v továrně na výrobu kyseliny citronové prášek na bázi kyseliny...

Kultovní Májku Češi mažou i v dnešní biodobě, je extrémně trvanlivá

Podniková prodejna Hamé v Kunovicích nabízí kolem 700 produktů.

Seriál Paštiky Májka se na Moravě vyrábějí přes padesát let. Teoreticky je možné i ty první vyrobené...

Lentilky se vyrábějí už více než sto let, zmizely hnědé a je více žlutých

3D model balení lentilek.

Seriál Lentilky, jedna z nejstarších českých značek, mají za sebou více než sto let trvající historii,...

Bon Pari se vyrábí přes čtyřicet let. Polovina se vyváží do zahraničí

Ročně vycucáme téměř 170 milionů Bon Parů. Podívejte se, jak se vyrábí

VIDEO Seriál Barevné Bon Pari se na pultech českých obchodů prodávají již přes čtyřicet let. Jejich výroba...

Míša ve vaničce nepřežil, teď to tradiční nanuk zkouší s chutí povidel

Nyní linky třebíčského Tipafrostu jedou na plné obrátky, producenti zmrzliny

VIDEO Seriál Nanuk Míša dříve připomínal ruskou zmrzlinu. Byl zabalený jen v pergamenu a bez polevy. V...

Nejčtenější

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Další z rubriky

Mobilní telefony se zakusují do online nakupování. Oblíbili si je mladí

Ze 129 největších maloobchodních prodejců jich má web přizpůsobený pro mobil 81...

Prostřednictvím mobilního telefonu nakupuje online 21 procent Čechů, o deset procentních bodů více než před dvěma lety....

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

Najdete na iDNES.cz