Reformu takzvaného cukerného pořádku si vynutila Světová obchodní organizace WTO.
Nelíbí se jí, že Evropa vyváží svůj dotovaný řepný cukr, zatímco vlastní trh chrání proti dovozům levnějšího třtinového sladidla ze zámoří.
Podle návrhu reformy mají v Unii do dvou let o víc než 40 procent klesnout garantované výkupní ceny cukrovky a o 39 procent ceny cukru. Navíc evropští cukrovarníci ztratí možnost vyvážet mimo Unii. Produkce cukrovky v Evropě tak klesne až o čtvrtinu.
Zákazníci by na tom měli vydělat, protože odborníci čekají výrazný pokles cen cukru na trhu. Farmáře však podobná představa děsí. Pěstitelům hlavně ze zemí s horšími podmínkami pro pěstování cukrovky – třeba z Portugalska či Finska – totiž hrozí likvidace.
Mezi pěti tisícovkami protestujících farmářů šlapal v průvodu dlouhém dva kilometry i Ivan Konečný z českého Svazu pěstitelů cukrovky. "Pokud bude reforma přijatá tak, jak je připravená, ani českým pěstitelům se už nevyplatí cukrovku pěstovat. A nahradit ji dneska prakticky nemají čím," vysvětluje.
Podle šéfa pěstitelského svazu Jiřího Krouského by dopady reformy na české zemědělce nemusely být tak likvidační, podaří-li se spravedlivě vyřešit rozdělování dotací, jimiž Unie farmářům slibuje kompenzovat škody.
V západní Evropě totiž kompenzace dostanou pouze pěstitelé cukrovky, ale u nás to současná legislativa nedovoluje. Subvence jdou plošně mezi všechny zemědělce. "Peníze se rozpustí a pěstitelům řepy to nepomůže," varuje Krouský.
Celkově přitom čeští farmáři vesměs potřebu reformy "cukerného pořádku" chápou: "Bez reformy by stejně neměla cukrovka v Evropě šanci přežít," míní Pavel Hrdlička, šéf ZD Luštěnice, pro něž prodej cukrovky představuje asi pětinu tržeb.
"Je ale nutné, aby kompenzace za pokles odbytu dostali pěstitelé cukrovky. Plošná kompenzace nepřinese nikomu nic," dodává.
Kromě farmářů napjatě sledují situaci i šéfové cukrovarů. Těm vadí hlavně zákaz vývozu cukru mimo EU. "Z dvou set tisíc tun cukru, kterou náš podnik ročně vyrobí, můžeme dnes jen 170 tisíc tun prodat v EU, 25 tisíc tun vyvážíme jinam," říká Oldřich Reinberger, ředitel největší tuzemské cukrovarnické firmy TTD Dobrovice.
Podnik by podle něj pokles odbytu přežil, ale dodávající zemědělci by museli snížit produkci a omezit plochy. "A nakonec to celé dopadne tak, že Evropa vůbec nebude ve výrobě cukru soběstačná a bude závislá pouze na dovozu," varuje i šéf TTD.