Používají se zde tři apelace – Peza, Sitia a Archanes. Všechny tři oblasti dávají kvalitní osobitá vína z odrůd Mandilaria a Kotsifali, která se někdy mohou scelovat s kultivary Syrah či Grenache s opravdu báječnými výsledky. Vilana je jedinou bílou odrůdou pro výrobu kvalitních vín v oblastech Peza a Sitia.
Podmínky pro vinaře jsou nejlepší na Rodosu
Sladká a dolihovaná muškátová vína mají na ostrovech Limnos a Samos mají své vlastní apelace původu. Zatímco na ostrově Limnos se pěstuje Muškát alexandrijský, Samos má jako nosnou odrůdu Muscat Blanc à Petits Grains. Ostrov Rodos má svoji apelaci původu a ideální podmínky pro vinohradnictví – nejlepší v celém Řecku.
SERIÁL: Méně známé vinařské země
Vína z Francie, Itálie, či Španělska ochutnal už snad každý. Jaká vína ale vznikají v Jižní Americe či ve Středomoří? To se dovíte v novém seriálu. Všechny díly najdete zde.Odrůdy Mandilaria a Athiri tu mohou vyprodukovat rázná červená a svěží vína. Paros nese své označení původu již od roku 1980, ale produkce vín vyšší kvality byla v poslední době minimální. Monemvassia je specialitou ostrova a bílé víno z ní vyrobené má větší potenciál než červená vína z odrůdy Mandilaria.
Santorini: extrémní podmínky a extrémně dobré víno
Ostrov Santorini je unikátem v oblasti Egejského moře a zasluhuje si samostatný odstavec. Bílá vína z odrůd Assyrtiko, Athiri a Aidani jsou vyhlášená široko daleko.
Problém je, že většina vinohradníků nachází shledává pěstování hroznů nerentabilním (v extrémních klimatických podmínkách, kdy je réva stresovaná a její vedení je tvaru ptačího hnízda, aby čelila silným větrům, jsou výnosy někdy jen 2 tuny z hektaru) a uchyluje se k jiným zdrojům obživy, zejména v turistickém ruchu.
Článek vznikl ve spolupráci s časopisem BarLife |
Ačkoliv jsou bílá vína ze Santorini výjimečná, specialitou ostrova je Vinsanto, které se vyrábí z hroznů sušených na slunci a jeho exempláře požehnaného věku se dají přirovnat k ročníkové madeiře, oloroso sherry či portskému tawny.
Ve středním Řecku dominuje Retsina
Rozsáhlá vinařská oblast v okolí Atén – Attikis, je známá produkcí Retsiny. Bílé odrůdy Savatiano a Roditis dominují v této oblasti, a mnohá vinařství v okolí hlavního města se zaměřují na vysokou kvalitu. Na sever od Atén leží dvě menší oblasti – Thiva a Atalanti.
Retsina – předmět vášnivých debat řeckých odborníků
Retsina je snad nejtypičtější z řeckých vín a řečtí vinařští aficionados mohou diskutovat hodiny o různých stylech Retsiny, zrovna tak jako milovníci Bordeaux spekulují nad jakostí a ročníky různých grand cru classés.
Nezaměnitelné piniové aroma a chuť jsou způsobeny přidáním pryskyřice borovice rodu Aleppo. V oblasti původu, Atice, kde má Retsina svoji tradiční apelaci (TA), je až 80 % všech vín pryskyřičných. Pryskyřice má většinou mentolový, někdy až balzámový efekt a nízká teplota vína jej poněkud potlačí.
Říká se, že důvod k jejímu používání při výrobě vína byl náhodný. Ovšem už z dob antických je známo, že se uzávěry amfor, ve kterých se víno skladovalo, máčely voskem nebo pryskyřicí, aby nepropustily vzduch, který by víno mohl znehodnotit.
Později se přišlo na to, že pryskyřice může víno nejen konzervovat, ale i vylepšit jeho chuť. V dobách nedávných se nízká kvalita komerční Retsiny maskovala přidáním pryskyřicové esence, avšak v poslední době se víno vysoké kvality s elegantním dotekem piniového aroma pocházejícím přímo z borovice může stát tím nejvhodnějším partnerem pro řeckou kuchyni všeho druhu, zejména mezédes.
Pěstuje se i na Jónských ostrovech
Kefalonia je jediným jónským ostrovem, který má svoji apelaci původu. Tradičně se zde vyráběla vína z místní odrůdy Robola, která dávala oxidativní a fádní vína, avšak standard se v poslední době zlepšil. Suchá bílá vína z tohoto ostrova dnes mohou být velmi elegantní, květnatá a komplexní.
Na ostrově Zákynthos dává odrůda Skiadopoulo víno Verdea, které sice nemá označení AOC, nýbrž jako Retsina nese označení TA, neboli tradiční apelace. Na Korfu probíhají rekonstrukce starých vinařských podniků a budování nových vinařství s sebou určitě do budoucna přinese kvalitní vína.
Velkým potenciál má také modrá odrůda Vertzami, která se pěstuje na ostrově Lefkas.