Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: Unikátní láhev pro Pilsner Urquell se vyráběla týden. Prošla jedna z pěti

  10:24aktualizováno  10:24
Ve středu 13. prosince se na iDNES.cz koná tradiční vánoční aukce pivních láhví Pilsner Urquell, jejíž výnos pomůže vozíčkářům. Desítku designových láhví navrhl výtvarník Lukáš Jabůrek. Když ho pivovar s nabídkou oslovil, neváhal. „Pivo mám rád a Prazdroj zvlášť,“ přiznal se.

Pivo, sklo a skláři k sobě neodmyslitelně patří, říká výtvarný ředitel sklárny Moser a milovník piva Lukáš Jabůrek. Při tvorbě láhví zdobených motivem ječmenu, s červenou pečetí, zlatým nápisem a originálním uzávěrem ho inspirovaly společné hodnoty Pilsner Urquell a sklárny. Kromě řemesla je to i umění, které se předává z generace na generaci.

Každý rok navrhuje unikátní pivní láhve Pilsner Urquell jiný sklářský designér.

Každý rok navrhuje unikátní pivní láhve Pilsner Urquell jiný sklářský designér. Láhev Lukáše Jabůrka je vpravo.

„Proto vznikla láhev, která je minimalistická, inspiruje se tvarem sudu, ale je doplněná o největší hodnoty sklárny Moser, jako je broušení, barevná sklovina, umění sklářů.“

Tipněte výsledek aukce a vyhrajte

Tipněte si, kolik korun celkem vynese aukce deseti designových láhví Pilsner Urquell.

Výhry:

  • 1.-3. místo - voucher na školu čepování v Plzni a prohlídku pivovaru + soudek piva 5 litrů
  • 4.-10. místo - tričko Prazdroj + gravírovaný půllitr + soudek piva 5 litrů
  • 11.-20. místo - USB flash disk Pilsner Urquell + soudek piva 5 litrů

Tipovací soutěž a přesná pravidla najdete zde.

Než ale začali mistři skláři foukat, vytvořil Lukáš Jabůrek několik návrhů láhví. Většina z nich však skončila v koši. Nad skicami strávil téměř tři týdny, než se dopracoval k finální podobě, s níž byl spokojený.

Samotná výroba není snadný proces, trvá přibližně týden. Na začátku je forma z bukového dřeva, kterou vyrábí formař. Pak přijde na řadu mistr sklář se svým pomocníkem a baňkařem. „Ti musejí vyrobit polotovar, který potom brousíme. Výroba polotovaru je trochu náročnější, je zdobený speciální technikou hutního nálepu, kdy se do skleněného nálepu ještě vyrazí výroční pečeť Prazdroje,“ popsal designér.

Všichni tři skláři musejí odvést stoprocentní výsledek, baňkař dokonalou baňku, jejíž finální tvar mistr sklář rozfukuje ve formě, pomocník zase musí nanést správné množství skloviny, do níž mistr vyrazí pečeť. Protože je láhev žhavá, má kolem 600 stupňů Celsia, putuje do chladicí pece.

„Pak následuje broušení, do toho výpal zlatého loga Prazdroje, plus pasování, vrtání zátky a poslední fáze, taková specialita, to je rytý milník na špuntu,“ vyjmenoval jednotlivé fáze Jabůrek. Prozradil také, že původně chtěl být architektem, pak se ale na škole seznámil s prací se sklem a u toho už zůstal.

Milníky ve 175leté historii Plzeňského Prazdroje. Jejich motivy se objevují na...

Každou z láhví zdobí jiný motiv na uzávěru. „Pilsner Urquell má deset krásných symbolů, takových milníků, kterými symbolicky rozčlenil svých 175 let historie. Připadalo mi to jako dobrý nápad milníků využít, když má vzniknout limitovaná edice deseti kusů lahví,“ poznamenal výtvarník.

Fotogalerie

Do benefiční dražby se dostanou jen ty nejdokonalejší kousky, které prošly přísnou kontrolou kvality. „Na každý kus se nafouká přibližně tři až pět lahví a vybere se jen ta nejlepší, bez bublin, bez šlír (nestejnorodosti ve skle, pozn. red.), absolutně čistá,“ říká výtvarník. Deset nejpovedenějších se vydraží, jedenáctá zůstane uložená ve sklárně.

Teď už jsou láhve zabalené a čekají na nové majitele. Ti vzejdou z tradiční vánoční aukce, která se koná již pošesté. Startuje 13. prosince v 9:00 hodin. Do té doby můžete tipovat, kolik dražba vynese lidem upoutaným na vozík. Finance získané příhozy každoročně pomáhají Centru Paraple. Předchozí ročníky vydělaly celkem 4 440 415 korun, Paraple z peněz pořídilo polohovací lůžka, matrace, noční stolky nebo sportovní pomůcky pro vozíčkáře.

Loňská aukce připsala na konto hendikepovaných rekordní částku 1 173 122 korun. Vítěz dal za jednu z unikátních lahví výtvarníka Maxima Velčovského 150 tisíc korun.

Autor:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Vláda kývla na rozpočet a schodek čtyřicet miliard, vzrostou penze i platy

Prezident Miloš Zeman dorazil na středeční jednání vlády Andreje Babiše, která...

Klíčový zákon roku, návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun, schválila menšinová vláda ANO a...

IKEA otevře v Praze pop-up studio, nový obchodní dům v Česku zatím nebude

IKEA Point na Václavském náměstí v Praze

Ve čtvrtek otevře švédský nábytkářský gigant IKEA na pražském Václavském náměstí novou pobočku. Provozovna s názvem...

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Najdete na iDNES.cz