Nejlepší "dvanáctkou chudých", jejíž obliba v Česku stále roste, se stal Zlatopramen z pivovaru v Krásném Březně. Znalci na tomto jedenáctistupňovém pivu ocenili plnou a bohatou pěnu, říz a především dokonale vyváženou a příjemnou hořkost. Ze skutečných dvanáctek pak nejpřesvědčivěji zapůsobil na chuťové buňky expertů náchodský Primátor světlý ležák. Ocenili jeho jemnou, ale přitom výraznou hořkost, čisté chmelové aroma, i jiskřivou barvu.
Mezi tmavými pivy zvítězil vyškovský Havran. Jeho karamelová a sladová chuť i barva je zcela bezkonkurenční, shodovali se znalci.
Nejlepším polotmavým ležákem se stejně jako loni stal pražský Staropramen Granát. Jeho granátové barvy sládci dosahují mícháním různých druhů speciálních sladů. Za poslední rok si získal značné množství spotřebitelů.
Ocenění se ještě dočkal ze speciálních piv černohorský čtrnáctistupňový Kvasvar, nefiltrovaný světlý ležák Záviš z Měšťanského pivovaru v Poličce a novinka roku svijanský Baron s vyšším, 6,5 procentním obsahem alkoholu. Tamního sládka Petra Menšíka letos přátelé piva vyhodnotili jako nejlepšího.
Z malých pivovarů zaujal znalce Pivovarský Dvůr v Chýni u Prahy. Vaří tam prý výborné a oblíbené nefiltrované Desetiprocentní pivo polotmavý ležák a tmavou čtrnáctku. K tomuto základnímu sortimentu v poslední době přibyly například sedmnáctistupňový speciál a zázvorové pivo.
Z českých hospůdek, kterých údajně znalci objeli mnoho, je nejvíce vzala za srdce Restaurace a vinárna u Vondráčků v Chlumu u Sedlčan ve středních Čechách. Výčepní stolice tam má osm píp, z nichž teče pivo různých značek a různých pivovarů. Hospůdka vlastní i pivní sklípek a venkovní zahrádku, pochvalovali si znalci
Takto se v detaile čepuje pivo |