Do dvora u Vltavy vjíždí starší osobní renault a z něj vystupují dva mladí muži. Za chvíli se vracejí z budovy a na vozíku si před sebou tlačí dva sudy piva. "Mám novou hospodu, a než mě začne pivovar pravidelně zavážet, pendluju pro pivo sem," říká blonďák s ortézou na noze a kolega mu pomáhá složit dva sudy na zadní sedadla. Opodál jsou poskládány hromady dřevěných palet, u náklaďáku vedle na betonu desítky prázdných sudů.
Zájemci si sem však jezdí spíše pro plné. Sud Staropramenu vyjde podle provozovatele Vladislava Moravce stejně jako přímo v pivovaru na 950 korun, ležák, tedy bývalá dvanáctka, stojí 1170 korun. V čem je pivní pohotovost pohotovostní?
"Jsme schopni po Praze dodat sud piva, pípu nebo chladicí zařízení do pěti hodin od objednávky oproti pivovaru s 24hodinovou dobou dodání," říká osmatřicetiletý muž.
Sudy, basy i plechovky mohou "pivní sanitky" rozvézt i v noci. Tento typ provozu zatím testují, od dubna však chtějí začít naostro. V době velkých sportovních utkání se totiž v hospodách pije více než jindy, zásoby mohou provozovatelům dojít a pivní pohotovostní rozvoz se pak hodí, jak je zřejmé ze zkušeností. Mistrovství světa v hokeji se přitom rychle blíží.
Pro pivo jezdí i policie
Do prodejny přes dvůr zatím přijíždí starší bílý Volkswagen Passat se zelenými pruhy na boku a modrými majáky na střeše. Policisté? "Jo, jezdí si sem pro pivo často," tvrdí Moravec a vstupuje do haly, kde by se rád alespoň ve snu ocitl každý pivař - i v několika patrech na sobě se všude kolem vrší sudy. A musí si dobře hlídat paradoxně i ty prázdné. Jsou totiž zálohované šesti stokorunami. "Chodili nám sem různí bezdomovci, co ho vzali hned tady za rohem a přišli ho do prodejny vrátit, aby dostali zálohu. Už jsme přijali opatření," říká bez onoho podstatného detailu, který by mohl nepoctivcům naznačit, o co jde.
Sud? Třeba jen pět lahví
Při návratu zpět do prodejny, která denně funguje do večera, přichází žena a vyndává prázdné lahve. "Je to věčný koloběh. Tahle paní si tady kupuje denně pět braníků," říká prodavač za kasou po jejím odchodu. V chladném období mají podle jeho zkušeností lidé zájem spíše o lahvové pivo, až s teplem se zvyšuje zájem o sudy.
Ale i nyní jsou častými zákazníky studenti na kolejích. Zálohu na pípu 3400 korun nebo na chladicí zařízení ve výši 20 000 korun totiž vysokoškoláci skládat nemusí. "Potřebují jen občanku a index. Potom se to řeší formou podepsané směnky místo zálohy a už se vezou sudy," říká Moravec u několika řad zavěšených píp s tím, že studenti jsou potenciálem do budoucna.
Tři dny chlazené sudy
Pokud na zákazníka nevyjde chladicí zařízení, a v létě se to stává, za mírný poplatek mohou dát objednaný sud piva vychladit celé tři dny předem. Teplota piva by pak měla do vypití vydržet ideální, pokud sud nestojí přímo na slunci.
Před prodejnou zastavuje jedna ze tří "pivních sanitek", která objednávky rozváží. "Za odpoledne jsem rozvezl asi čtyřicet sudů. Teď jsem se vrátil z pizzerie v Libni a musím ještě na Arbesák," říká mladý řidič v šedé kšiltovce. Nejdál byli loni v létě na Slapech, kam si jejich stálý zákazník objednal dvacet sudů.
Pivní pohotovost se však nezaměřuje jenom na podnikatele a odběratele sudů. Dveře na fotobuňku se na pantech samy otvírají a do prodejny, kde na počkání naplní i pětilitrové dárkové soudky prodávané v obchodech, vstupuje muž v ošuntělém oblečení. Vrací prázdnou lahev a objednává si: "Jedno pivo."