Jednoznačnou pražskou jedničkou ve výrobě piva je společnost Pivovary Staropramen, která loni vyrobila přes dva miliony devět set tisíc hektolitrů tradičního českého nápoje. Praha patří spolu s Plzní a Českými Budějovicemi mezi tři největší výrobce piva v republice. Ukazují to aktuální statistiky Českého svazu pivovarů a sladoven za rok 2004.
Stoupá zájem o speciály
Co do objemu nemohou minipivovary velkovýrobcům konkurovat. Minimálně jedinečností nabídky se jim však hravě vyrovnají. Přesvědčivým důkazem je například Pivovar U Fleků, který v metropoli vaří pivo od roku 1499. Množství vyrobeného nápoje zde přitom stoupá -jestliže v roce 2003 to bylo 2120 hektolitrů, loni už zde uvařili 2380 hektolitrů. Na stoly tak loni hostům dosedlo téměř půl milionu půllitrů flekovského piva.
"V loňském roce bylo na našem trhu 362 značek českého piva. Obecně se dá říct, že se objevuje čím dál víc pokusů představovat různé speciály," uvedl předseda svazu Jan Veselý. To je ostatně i pražský trend. Lidé tak v metropoli chodí do restaurací s vlastní výrobou piva, kde narážejí na netradiční chutě s ovocnou příměsí nebo na silnější nefiltrované třináctky.
Vypít kozla nebo medvěda
Lidé chodí v centru Prahy k Flekům, do Novoměstského pivovaru ve Vodičkově ulici či do Pivovarského domu v Ječné, který má asi nejširší výběr. V nabídce je klasický český ležák, pšeničné pivo, ochucená piva třešní či kávou i pivní sekt. V roce 2003 zde vyrobili 597 hektolitrů piva, loni už 696 hektolitrů.
Tím však nabídka metropole nekončí, zájemci míří i do průhonického hostinského pivovaru U Bezoušků či do strahovského pivovaru. Tento týden se na Perštýně slavnostně otvírá minipivovar U Medvídků, na své zprovoznění čeká minipivovar na Bulovce. Už nyní není tajemstvím, že pivo od Medvídků bude typově podobné tomu strahovskému.
Jedním z minipivovarů, který je z Prahy lehce dostupný, je Pivovarský dvůr v obci Chýně, třináct kilometrů jihozápadně od metropole. „Můžete nejen ochutnat pivo, ale osobně zhlédnout i mistrovskou práci sládků, kteří je přímo před hosty vaří,“ láká majitel na internetových stránkách minipivovaru, který zde funguje od roku 1992.
V nabídce mají výčepní světlé kvasnicové pivo, granátový Dvorní ležák i světlou a tmavou čtrnáctku. Ceny se neliší, třetinka stojí třicet korun, půllitr o devět víc. Vyšší cena je ve všech podnicích tohoto typu daní za to, že se pivo vyrábí v malém množství.
Náplastí však může být jeho unikátnost - nikde jinde si na něm člověk nepochutná. Pokud má člověk zájem vyrazit za pivem na výlet, může zamířit na kozla do Velkých Popovic v Praze-východ nebo do minipivovaru v Berouně. Tento rodinný podnik zde vyrábí Berounského medvěda jedenáctku a tmavou třináctku pod názvem Berounský klepáček.
Obsluha může pivo zkazit
Do tří desítek zemí světa putují dodávky piva ze Smíchova. Ten přitom nyní prochází výraznou modernizací, kterou už má za sebou například Plzeňský Prazdroj. Úpravy, které změní tradiční výrobu, si vyžádají přes tři sta milionů korun.
Kvasné kádě a ležácké tanky, neboli nádrže na dokvašování, nahradí takzvané cylindricko-kónické tanky. "Pivo se bude i nadále vyrábět podle stejné receptury, zachováno zůstane i dvoufázové kvašení," uvedl výrobní a technický ředitel František Šámal. Chuť i říz podle něho samozřejmě zůstanou stejné. Lidé to budou moci posoudit už koncem letošního roku.
Ani obchodní sládek Libor Vávra však nedá dopustit na staré přísloví: Sládek pivo vaří, hostinský je dělá. Když jde člověk do hospody na pivo, vždycky by se měl podívat, jestli je alespoň u výčepu čisto a jak se obsluha za pípou k pivu chová.