Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pít víno na pivo? Teď už je to jedno. Nový nápoj míchá obojí

  6:19aktualizováno  6:19
Pivo, nebo víno? Teď už bude volba o něco jednodušší. Na trh totiž míří nápoje, které jsou kombinací obojího. Hroznům a chmelu to spolu až nečekaně sluší. Když loni představil svoje „Vinné pivo“ Znojemský městský pivovar, jako by to byla jen předzvěst toho, co bude dobývat letošní trh. Ve Znojmě pivo ve výrobním procesu doplnili vinnými kvasinkami, které speciálně pro tento účel izolovali ve vrboveckém vinařství Ampelos.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Miča, MAFRA

„K chmelení piva byl využit speciální chmel Nelson Sauvin, který pivu dodává společně se zmíněnými kvasnicemi ovocné aroma s tóny po angreštu, bílém vínu a tropickém ovoci,“ popsal Miroslav Harašta, šéf pivovaru, který v pokusech propojit chuť vína a piva zdaleka nezůstal sám.

„Existuje nespočet možností, jak kombinovat druhy sladu, chmele, kvasinek a dalších možných přísad a vytvořit tak úžasné a neobvyklé smyslové zážitky,“ vysvětlil vznik „vinných piv“ jednatel Českého pivního institutu Tomáš Hasík.

K oněm smyslovým zážitkům si ale každý výrobce hledá svou vlastní cestu. Tou nejnáročnější se vydává mikulovský pivovar Wild Creatures, který se specializuje na pro Česko netradiční, spontánně kvašená piva. Chuťově se podobají spíš vínu. A zrají společně s ov ocem – třeba i s hrozny. Už v minulosti vyrobili pivo nazvané Tears of St. Laurent, kdy se do divoce kvašeného piva vkládaly hrozny odrůdy Svatovavřinecké.

Pivo s chutí „slámového“

Letos ale pivovar svou kreativitu žene ještě dál. Premiérově posílá na trh pivo Resurrection, ve kterém hlavní roli hrají přirozeně seschnuté hrozny – takové, jaké se používají na výrobu slámového vína.

„Necháváme je sesychat čtyři měsíce prostým vyvěšením. Díky mohutnému výparu, kdy se zhruba dvě třetiny vody vypaří, se chutě maximálně zvýrazní. Koncentrace cukru je také mnohem vyšší,“ vysvětluje zakladatelka pivovaru Jitka Ilčíková.

Pro nové pivo vybrali kombinaci několika odrůd s převahou Rulandského bílého. „Hrozny se kus po kuse ručně zavěšují na připravené dráty. Loni jsme kvůli tomu objednávali deset tisíc vánočních háčků,“ směje se při vzpomínání na okamžik, kdy hrozny zavěšovali pod krov pivovaru, aby volným prouděním vzduchu seschly.

„Po seschnutí se hrozny sesbírají, odstopkují a dají do piva. V tomto případě jsme opatrně experimentovali i s lehce oxidativními tóny po vzoru tokajského vína. Tím je taky resurrection inspirované,“ podotýká Jitka Ilčíková.

Růžové a levnější pivo pro holky? Jen nepovedený vtip, míní kritici

Pivo premiérově představují právě tento týden na veletrhu Foodex v japonském Tokiu. A to prostřednictvím obchodní skupiny Wine of Czech, která se snaží s českými a moravskými víny prorazit na asijském trhu.

Podle nejnovějších čísel Českého svazu pivovarů a sladoven stoupá zájem o pivní speciály. „Roste zájem o piva vyráběná v Česku méně tradičními postupy, jako jsou piva nefiltrovaná, svrchně kvašená nebo třeba pšeničná,“ říká výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Mezi ně budou nově patřit i vinná piva.

Kombinace chutí obou nejoblíbenějších českých nápojů není jen doménou pivovarů. I vinařství vzala na milost základ piva.

Velkopavlovické vinařství Vinium letos na trh uvede nachmelené víno. V originálním nápoji je víno doplněno jemnými výtažky z chmele. „V nápoji je přes 50 procent bílého vína, do něj pak doplňujeme sladový výtažek, cukr a také extrakt z žateckého chmele. Pak už následuje filtrace a sycení,“ popisuje provozně-výrobní ředitel vinařství Václav Osička. Je to jejich vůbec první pokus odklonit se od výroby klasického vína. V letošním roce chtějí dát do prodeje 150 tisíc litrů tohoto specifického alkoholického nápoje.



Nejčtenější

Řetězce zveřejnily, kolik platí pokladním, a stejně o ně mají nouzi

pokladní, ilustrační snímek

Výše průměrné mzdy, kterou platí řetězce prodavačům a pokladním, byla donedávna tabu. Předloni ji začal zveřejňovat...

Jak jedí chudé rodiny? Před výplatou o chlebu, po ní pizza a ovoce

Krajíce natřete hořčicí a domácí majonézou, navrch rozdrobte čedar.

Na jídlo a potřeby pro chudé může Česko čerpat 700 milionů korun z Fondu evropské pomoci nejchudším osobám. Většina...



„Levná“ pracovní síla není levná. Rumuni v Česku vydělávají víc než Češi

Ilustrační snímek

Občané Rumunska, kteří pracují v České republice, mají vyšší průměrnou mzdu než zaměstnanci s českým občanstvím. V...

Japonská společnost se omluvila za zaměstnance, protahoval si pauzu na oběd

Fast food, Japonsko

Japonská městská vodárenská společnost se na tiskové konferenci pro média omluvila za to, že jeden z jejích zaměstnanců...

TEST DNES: Pivo v plechu rychle stárne, už po pár týdnech může být zvětralé

Test plechovkových ležáků

Od piva z plechovky asi nikdo nečeká, že bude chutnat jako točené. Ne každý už ale ví, že se často nevyrovná ani...

Další z rubriky

Sladkou dřinu včelařů na farmě roku nenaruší ani desítky žihadel

Práce v kombinéze je v tomhle počasí dost náročná. Ale věřte tomu, že si oblek...

Když začal Petr Cihlář včelařit, schytal zezadu do hlavy žihadlo a dva dny neviděl na obě oči. To ho však neodradilo....

Online daně budou jako elektronické bankovnictví, říká šéf finanční správy

Martin Janeček, ředitel Generálního finančního ředitelství

Finanční správa se začne postupně vymaňovat se závislosti na dodavateli IT systémů, společnosti IBM. Prvním krokem má...

Naše ekonomika nesmí stát na modelu Bangladéš, řekla ekonomka v Rozstřelu

Rozstřel s ekonomkou Ilonou Švihlíkovou moderuje šéfredaktor MF DNES Jaroslav...

České hospodářství je na tom nejlépe v posledních deseti letech. Pomalu se však začíná zastavovat a poměrně rychle...

Najdete na iDNES.cz