Pít víno na pivo? Teď už je to jedno. Nový nápoj míchá obojí

  6:19aktualizováno  6:19
Pivo, nebo víno? Teď už bude volba o něco jednodušší. Na trh totiž míří nápoje, které jsou kombinací obojího. Hroznům a chmelu to spolu až nečekaně sluší. Když loni představil svoje „Vinné pivo“ Znojemský městský pivovar, jako by to byla jen předzvěst toho, co bude dobývat letošní trh. Ve Znojmě pivo ve výrobním procesu doplnili vinnými kvasinkami, které speciálně pro tento účel izolovali ve vrboveckém vinařství Ampelos.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Miča, MAFRA

„K chmelení piva byl využit speciální chmel Nelson Sauvin, který pivu dodává společně se zmíněnými kvasnicemi ovocné aroma s tóny po angreštu, bílém vínu a tropickém ovoci,“ popsal Miroslav Harašta, šéf pivovaru, který v pokusech propojit chuť vína a piva zdaleka nezůstal sám.

„Existuje nespočet možností, jak kombinovat druhy sladu, chmele, kvasinek a dalších možných přísad a vytvořit tak úžasné a neobvyklé smyslové zážitky,“ vysvětlil vznik „vinných piv“ jednatel Českého pivního institutu Tomáš Hasík.

K oněm smyslovým zážitkům si ale každý výrobce hledá svou vlastní cestu. Tou nejnáročnější se vydává mikulovský pivovar Wild Creatures, který se specializuje na pro Česko netradiční, spontánně kvašená piva. Chuťově se podobají spíš vínu. A zrají společně s ov ocem – třeba i s hrozny. Už v minulosti vyrobili pivo nazvané Tears of St. Laurent, kdy se do divoce kvašeného piva vkládaly hrozny odrůdy Svatovavřinecké.

Pivo s chutí „slámového“

Letos ale pivovar svou kreativitu žene ještě dál. Premiérově posílá na trh pivo Resurrection, ve kterém hlavní roli hrají přirozeně seschnuté hrozny – takové, jaké se používají na výrobu slámového vína.

„Necháváme je sesychat čtyři měsíce prostým vyvěšením. Díky mohutnému výparu, kdy se zhruba dvě třetiny vody vypaří, se chutě maximálně zvýrazní. Koncentrace cukru je také mnohem vyšší,“ vysvětluje zakladatelka pivovaru Jitka Ilčíková.

Pro nové pivo vybrali kombinaci několika odrůd s převahou Rulandského bílého. „Hrozny se kus po kuse ručně zavěšují na připravené dráty. Loni jsme kvůli tomu objednávali deset tisíc vánočních háčků,“ směje se při vzpomínání na okamžik, kdy hrozny zavěšovali pod krov pivovaru, aby volným prouděním vzduchu seschly.

„Po seschnutí se hrozny sesbírají, odstopkují a dají do piva. V tomto případě jsme opatrně experimentovali i s lehce oxidativními tóny po vzoru tokajského vína. Tím je taky resurrection inspirované,“ podotýká Jitka Ilčíková.

Růžové a levnější pivo pro holky? Jen nepovedený vtip, míní kritici

Pivo premiérově představují právě tento týden na veletrhu Foodex v japonském Tokiu. A to prostřednictvím obchodní skupiny Wine of Czech, která se snaží s českými a moravskými víny prorazit na asijském trhu.

Podle nejnovějších čísel Českého svazu pivovarů a sladoven stoupá zájem o pivní speciály. „Roste zájem o piva vyráběná v Česku méně tradičními postupy, jako jsou piva nefiltrovaná, svrchně kvašená nebo třeba pšeničná,“ říká výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Mezi ně budou nově patřit i vinná piva.

Kombinace chutí obou nejoblíbenějších českých nápojů není jen doménou pivovarů. I vinařství vzala na milost základ piva.

Velkopavlovické vinařství Vinium letos na trh uvede nachmelené víno. V originálním nápoji je víno doplněno jemnými výtažky z chmele. „V nápoji je přes 50 procent bílého vína, do něj pak doplňujeme sladový výtažek, cukr a také extrakt z žateckého chmele. Pak už následuje filtrace a sycení,“ popisuje provozně-výrobní ředitel vinařství Václav Osička. Je to jejich vůbec první pokus odklonit se od výroby klasického vína. V letošním roce chtějí dát do prodeje 150 tisíc litrů tohoto specifického alkoholického nápoje.

Nejčtenější

Kvůli kolapsu D1 ministerstvo zvažuje zakázat kamiony v levém pruhu

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a...

Ministr dopravy Dan Ťok viní z kolapsu dopravy na dálnici D1 především řidiče kamionů a dokonce ve spolupráci s policií...

Brněnský šinkanzen naráží na soláry, SŽDC neuhlídala ochranu rychlostní trati

Vysokorychlostní vlak Šinkanzen přijíždí na nádraží v Tokiu (duben 2016)

Správci železnic objevili při přípravě jednoho ze tří pilotních úseků vysokorychlostních tratí problémy s plánovanou...

ŘSD zkontrolovalo problematický úsek D1. O víkendu tu nebyl jediný dělník

Odstavené kamiony blokovaly dálnici D1 poblíž obce Jiřice mezi Humpolcem a...

Zástupci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zkontrolovali problematický úsek dálnice D1 u Humpolce, kde měla firma...

Stavbaři z problémového úseku D1 odstoupili od smlouvy s ŘSD

Silničáři a stavbaři se snaží zprovoznit všechny pruhy v kritickém úsek dálnice...

Firmy, které opravují nejdelší modernizovaný úsek dálnice D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem, podle očekávání...

Problémový úsek D1 se rozšíří o jeden pruh, dokončí ho jiná firma

Kolony D1

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) kvůli zpoždění prací na opravovaném úseku D1 mezi Humpolcem na 90. kilometru a...

Další z rubriky

Nižší DPH i dotace na obnovu lesů. Stát představil plán boje s kůrovcem

V lesích kolem Jihlavy je poslední měsíce rušno (na snímku práce u Lesnova)....

Ministerstvo zemědělství představilo sérii kroků pro boj s kůrovcem. Očekává se další zhoršování kalamity i mimo...

Vratné PET lahve. Firmy zkoušejí zdokonalit recyklaci plastových obalů

Ilustrační snímek

Evropská směrnice o omezení jednorázových plastů bude zřejmě od členských zemí požadovat, aby do roku 2025 sbíraly 90...

Stejná léčba za jiné peníze. Fakultní nemocnice účtují víc než krajské

Nemocnice, značka

Lidé ve městech, kde jsou velké fakultní nemocnice patřící ministerstvu, dostávají v přepočtu na hlavu dražší péči než...

Najdete na iDNES.cz