Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pít víno na pivo? Teď už je to jedno. Nový nápoj míchá obojí

  6:19aktualizováno  6:19
Pivo, nebo víno? Teď už bude volba o něco jednodušší. Na trh totiž míří nápoje, které jsou kombinací obojího. Hroznům a chmelu to spolu až nečekaně sluší. Když loni představil svoje „Vinné pivo“ Znojemský městský pivovar, jako by to byla jen předzvěst toho, co bude dobývat letošní trh. Ve Znojmě pivo ve výrobním procesu doplnili vinnými kvasinkami, které speciálně pro tento účel izolovali ve vrboveckém vinařství Ampelos.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Miča, MAFRA

„K chmelení piva byl využit speciální chmel Nelson Sauvin, který pivu dodává společně se zmíněnými kvasnicemi ovocné aroma s tóny po angreštu, bílém vínu a tropickém ovoci,“ popsal Miroslav Harašta, šéf pivovaru, který v pokusech propojit chuť vína a piva zdaleka nezůstal sám.

„Existuje nespočet možností, jak kombinovat druhy sladu, chmele, kvasinek a dalších možných přísad a vytvořit tak úžasné a neobvyklé smyslové zážitky,“ vysvětlil vznik „vinných piv“ jednatel Českého pivního institutu Tomáš Hasík.

K oněm smyslovým zážitkům si ale každý výrobce hledá svou vlastní cestu. Tou nejnáročnější se vydává mikulovský pivovar Wild Creatures, který se specializuje na pro Česko netradiční, spontánně kvašená piva. Chuťově se podobají spíš vínu. A zrají společně s ov ocem – třeba i s hrozny. Už v minulosti vyrobili pivo nazvané Tears of St. Laurent, kdy se do divoce kvašeného piva vkládaly hrozny odrůdy Svatovavřinecké.

Pivo s chutí „slámového“

Letos ale pivovar svou kreativitu žene ještě dál. Premiérově posílá na trh pivo Resurrection, ve kterém hlavní roli hrají přirozeně seschnuté hrozny – takové, jaké se používají na výrobu slámového vína.

„Necháváme je sesychat čtyři měsíce prostým vyvěšením. Díky mohutnému výparu, kdy se zhruba dvě třetiny vody vypaří, se chutě maximálně zvýrazní. Koncentrace cukru je také mnohem vyšší,“ vysvětluje zakladatelka pivovaru Jitka Ilčíková.

Pro nové pivo vybrali kombinaci několika odrůd s převahou Rulandského bílého. „Hrozny se kus po kuse ručně zavěšují na připravené dráty. Loni jsme kvůli tomu objednávali deset tisíc vánočních háčků,“ směje se při vzpomínání na okamžik, kdy hrozny zavěšovali pod krov pivovaru, aby volným prouděním vzduchu seschly.

„Po seschnutí se hrozny sesbírají, odstopkují a dají do piva. V tomto případě jsme opatrně experimentovali i s lehce oxidativními tóny po vzoru tokajského vína. Tím je taky resurrection inspirované,“ podotýká Jitka Ilčíková.

Růžové a levnější pivo pro holky? Jen nepovedený vtip, míní kritici

Pivo premiérově představují právě tento týden na veletrhu Foodex v japonském Tokiu. A to prostřednictvím obchodní skupiny Wine of Czech, která se snaží s českými a moravskými víny prorazit na asijském trhu.

Podle nejnovějších čísel Českého svazu pivovarů a sladoven stoupá zájem o pivní speciály. „Roste zájem o piva vyráběná v Česku méně tradičními postupy, jako jsou piva nefiltrovaná, svrchně kvašená nebo třeba pšeničná,“ říká výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Mezi ně budou nově patřit i vinná piva.

Kombinace chutí obou nejoblíbenějších českých nápojů není jen doménou pivovarů. I vinařství vzala na milost základ piva.

Velkopavlovické vinařství Vinium letos na trh uvede nachmelené víno. V originálním nápoji je víno doplněno jemnými výtažky z chmele. „V nápoji je přes 50 procent bílého vína, do něj pak doplňujeme sladový výtažek, cukr a také extrakt z žateckého chmele. Pak už následuje filtrace a sycení,“ popisuje provozně-výrobní ředitel vinařství Václav Osička. Je to jejich vůbec první pokus odklonit se od výroby klasického vína. V letošním roce chtějí dát do prodeje 150 tisíc litrů tohoto specifického alkoholického nápoje.



Nejčtenější

Putinův poradce připravil nejbohatší Rusy během dne o miliardy dolarů

Ilustrační snímek

Nejzámožnější Rusové ztratili v jednom jediném dni přes tři miliardy dolarů. Může za to návrh ekonomického poradce...

Uhýbejte vpravo. Pravidla pro průjezd sanitek se změní od října

Nový způsob řazení v jízdních pruzích při průjezdu policie, hasičů a záchranářů.

Řidiči v kolonách budou muset nově uvolnit vozům policie, hasičů a záchranářů prostor mezi levým a přiléhajícím jízdním...



Turecká krize se přelévá do Evropy, stahuje s sebou i českou korunu

Současný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan se prohlásil za vítěze...

Evropské akcie i euro zůstávají pod tlakem kvůli obavám z ekonomické krize v Turecku. Jednotná evropská měna během...

Konec nočních nákupů, hlásí Tesco. Obchody v Česku zkrátí otevírací dobu

Obchodní dům Tesco. Logo.

Desítky tuzemských supermarketů britského řetězce Tesco zkrátí od září svou otevírací dobu. Místo půlnoci budou obchody...

KOMENTÁŘ: Hrozí další krize? Už na ni může být zaděláno

Zaměstnanci Lehman Brothers

Současné dění na akciových trzích vyvolává vzpomínky na velké krize v letech 2000 a 2008. A je třeba si připomenout, že...

Další z rubriky

Kafíčko za 65 korun. Nárůst turistů zdražil v Česku ubytování i restaurace

Ilustrační snímek

Stále více Čechů tráví část dovolené v tuzemsku. Jen během letošního prvního pololetí se počet domácích návštěvníků...

Drony dostanou své SPZ, jejich majitele čekají testy jako v autoškole

Ilustrační snímek

Létání s drony patří k oblíbené zábavě. Teď se však chystá její omezení. Létající stroje budou muset mít podle chystané...

Na opravovaný úsek D1 u Prahy se auta vrátí poslední den v srpnu

Ministr dopravy Dan Ťok na stavbě dálnice D1 exit 15.

Práce na dálnici D1 před Prahou pokračují podle harmonogramu, hotovo je přes sedmdesát procent prací. Řidiči se na...

Najdete na iDNES.cz