Z koncentrátu pivní mladiny se dá vyrobit české pivo prakticky kdekoli. Český ležák tak mohou popíjet Vietnamci, Japonci nebo třeba Uzbekové.
"Problém je zejména s dopravou. Do Japonska se pivo plaví i šest týdnů, takže do země už pak doráží poměrně staré," říká Jiří Faměra z Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského.
Koncentrát je pak jednoduchou cestou, jak české pivo vyrobit i daleko za mořem.
"Výhodou je, že není třeba investovat do drahých zařízení. Navíc je postup velice jednoduchý, takže není nutné ani nějak zvlášt vyškoleného pracovníka," vysvětluje Tomáš Zoufalý, který má ve výzkumném ústavu na starosti obchod.
Test iDNES.czRedakce iDNES.cz se rozhodla koncentrát vyzkoušet a vlastní pivo vyrobit. Výsledky, včetně degustace, přineseme po skončení výroby. |
Kromě zmíněných zemí se pivní koncentrát vyváží také na Velikonoční ostrov, do Kazachstánu, evropské části Ruska či do Izraele. Zoufalý připouští, že na americký trh se zatím firmě proniknout nepodařilo.
Pivo v zahraniční nakupují hlavně malé pivovary, které mají zájem o pivo českého typu a z různých důvodů je pro ně jednodušší vyrobit si ho z koncentártu než dovézt už hotové.
Některé se hlásí k jeho původu a nabízejí ho pod značkou Česká koruna, jiné propagují jen jeho český původ. "Například Japonci pivo prodávají pod svou značkou," říká Zoufalý.
Pivo na doma ze soudku i z "petky"
Instatntní pivo se ale nekupuje jen pro komerční využití. Kupují si ho nadšenci, kteří domácí pivo chápou jako svůj životní styl.
"Znám například jednoho nádražáka, který si nejen vaří pivo, ale také peče domácí chleba," říká Zoufalý.
"Chuť je samozřejmě odlišná od lahvového. Jedná se o kvasnicové pivo, které se blíží spíš k nápojům z malých pivovarů. Těm se ale podobá velmi," říká Faměra.
Pivo se dá navíc různě vylepšovat. "Většinou se nám ozývají tito nadšenci, kteří experimentují s řízem piva, přidávají med," říká Zoufalý.
Výzkumný ústav prodává pivní koncentráty od konce 80. let. Nejprve se jednalo o pastu, pak ale došlo i k odstranění zbytků vody a od poloviny devadesátých let se prodává jako prášek. Do zahraničí ročně vyveze na dvacet tun, v Česku prodá asi tunu.
Pivo v práškuKolik stojí 1 kg koncentrátu (na 10 l desítky) 130 Kč. Kvasnice dalších 70 Kč. Zákazník ale může zvolit variantu bez kvasnic. Co je potřeba Koncentrát, velký hrnec, pet lahve či soudky, chladné prostředí – nejlépe lednička, postačí i sklep. Jak dlouho to trvá Hlavní kvašení asi 5 dnů, zrání minimálně 10 dnů. Kde se vyrábí? Koncentrát je patentem Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského. Od 80. let vyráběl pastu, od roku 1995 přešel na prášek. |