Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pivo začíná patřit do lepší společnosti

  9:07aktualizováno  9:07
Pivo začíná v Česku patřit do lepší společnosti. Češi totiž pijí stále více pivo v lepších restauracích a barech. Naopak hospody bývalé čtvrté cenové kategorie, kde se ještě koncem devadesátých let vypilo čepovaného piva nejvíce, svou pozici ztrácejí.

Z průzkumu, který provedla agentura Data Servis, vyplývá, že se zvedá úroveň tuzemských restaurací a rozšiřuje se výběr mezi nimi, současně ubývá náleven nižší kategorie. V posledních letech v těchto zařízeních také klesá objem natočeného piva. Proti ostatním typům pohostinství je ale stále nejvyšší a činí kolem 33 hektolitrů v jedné provozovně za měsíc.

Například v restauraci někdejší druhé a třetí cenové skupiny je to 29 hektolitrů, v baru 19 a v klubu 23 hektolitrů měsíčně. Klesající množství natočeného piva v hospodách nižší kategorie je podle mluvčí Pivovarů Staropramen Simony Krautové spojena i s tím, že se zmenšuje počet pivařů, kteří konzumují nápoj ve velkém množství.

Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění patří mezi rozhodující kritéria pro výběr podniku z hlediska českých spotřebitelů čistota prostředí a obsluha. Významnou roli hrají ceny a typ zákazníků, kteří se v zařízení scházejí. Naopak značka čepovaného piva má většinou menší význam.

PIVO, DESTILÁTY,
VÍNO, KOKTEJLY
na napoje.idnes.cz

Češi vypijí stále více piva v restauracích; méně pěnivého moku míří do skleněných lahví, protože spotřeba v domácnosti klesá. V tuzemsku se celkem vypije asi 16 milionů hektolitrů piva ročně.

V loňském roce pivovary stočily do sudů 48,7 procenta produkce proti 46,9 procenta v roce 1999. Ač se to nezdá, podle předsedy Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého je takový pohyb během čtyř let relativně velký. Naproti tomu podíl lahví ve stejném období klesl ze 48,8 na 46,2 procenta.

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

ČSA se vracejí do minulosti. Aerolinky vymění flotilu airbusů za boeingy

Ilustrační snímek

České aerolinie čeká během následujících měsíců velká výměna provozovaných letadel. Do dvou let mají ve flotile...

Mám obavu, že přijde nová světová hospodářská krize, varuje Zeman

Prezident Miloš Zeman při setkání se zástupci německých firem, které investují...

Prezident Miloš Zeman se obává další světové hospodářské krize. Podle něj za každou takovou krizí stojí „blbost...

Další z rubriky

Ochlazení odstartovalo topnou sezonu, během týdne by se mělo topit všude

Detail dobových litinových radiátorů

V Česku v těchto dnech začíná topná sezona, letos neobvykle pozdě. Zatímco v jiných letech bývá rozptyl zahájení...

Polomy, poničené vlaky a rozvody elektřiny. Česko sčítá škody po vichřici

Vichřice na Vysoké.

V českých lesích, které spravují Lesy ČR, padlo kvůli vichřici odhadem 300 tisíc stromů. Jsou to zhruba čtyři procenta...

Přeplněné koleje a dlouhé čekací listiny. Studentům se komplikuje ubytování

Olomoucké vysokoškolské koleje nabízejí 4550 míst. Na snímku je jeden z pokojů...

Navzdory tomu, že na české vysoké školy momentálně nastupují nejslabší populační ročníky za více než třicet let,...



Najdete na iDNES.cz