Benešovské pivo je možné si od minulého týdne dát originální restauraci v Opletalově ulici v centru Prahy. Další firemní podnik chce pivovar otevřít v pátek v Hradci Králové.
Pivo se na Benešovsku vaří stovky let. První zmínky o místním pivu, které se již nevyrábělo v domácnostech, ale přestěhovalo se do speciálních provozoven, pocházejí z patnáctého století. Právo várečné vlastní Benešov od roku 1595, ale historie dnešního pivovaru se začala psát o téměř tři sta let později.
V roce 1872 založili měšťané společnost, která měla zřídit sladovnu. Ukázalo se, že sladovna je příliš veliká, a proto z její poloviny vybudovali pivovar. Ten později získal nový majitel konopišťského zámku František Ferdinand ´d Este. V jeho časech začal pivovar pracovat a produkoval přibližně padesát tisíc hektolitrů piva.
Pivovar po první světové válce získal stát. Význam benešovského podniku byl v té době poměrně velký a například v roce 1938 hostil konopišťský zámek první celostátní sjezd českých sládků. Špatně se místní neměli ani za druhé světové války, kdy se výstav pohyboval kolem stovky tisíc hektolitrů.
Poválečné časy a padesátá léta znamenala úpadek. Zlaté časy přišly až po roce 1990. Například v roce 1992 padl rekord pivovaru, kdy se podařilo vyrobit 233 712 hektolitrů piva. Pivovar získal několik ocenění.
Mezi nejvýznamnější patří cena Sdružení přátel piva z roku 2001 za speciální třináctku pojmenovanou Sedm kulí, nebo loňská Stříbrná pečeť z táborských pivních slavností za světlou dvanáctku.
Pivovar dnes nazí kompletní výběr piv. Tedy výčepní desítku, dvanáctistupňový ležák Premium, úspěšné tmavé pivo i některé speciály. více ZDE