Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pivovarníci vybrali nejlepší degustátory

  8:43aktualizováno  8:43
S těmi mladými lidmi by chtěl zajít aspoň na jedno na pivko asi každý milovník pěnivého moku. Pokud by se totiž na stůl dostalo pivo se sebemenším kazem, poznali by to. Řeč je o vítězích celoroční soutěže o degustátora roku.

Celoroční klání, které pořádá mezi svými lidmi pětice pivovarů ze skupiny Plzeňský Prazdroj, vyhráli devětadvacetiletá Plzeňanka Eva Melicharová a o dva roky mladší Martin Gajdáček z Nošovic.

Přes svoje mádí patří tak už oba k degustátorské špičce v tuzemsku. Sympatická tmavovláska navíc ve včerejší degustaci, poslední v tomto ročníku, hájila i čest domácího pivovaru, tedy Prazdroje.

"Tatínek dělá v pivovaru, i když v nepivním technickém oboru. A já už od studií chodila do Prazdroje na brigády. Takže nebylo nic zvláštního, že jsem po vysoké škole nastoupila jako mikrobioložka právě do plzeňského pivovaru, kde teď dělám technologa přes kvašení," říká Eva Melicharová.

A tam záhy objevili její talent v poznávání chutí a vůní. Když se totiž zúčastnila takzvaného trojúhelníkového testu, kde se rozlišují jednotlivé druhy piv, poprvé byla třetí nejúspěšnější a rok nato už první. Jenže práce degustátora je úplně o něčem jiném, než jen rozlišovat piva od sebe - musí znát a pamatovat si desítky vůní a chutí, musí je umět pojmenovat a stanovit, nakolik mok odpovídá ideálnímu složení, které má každá značka podle řady různých a přesně stanovených údajů mít.

"Zapotřebí je samozřejmě trénink. Ten spočívá třeba v tom, že ochutnáváme pivo, do kterého je přidaná určitá látka, třeba estery, které voní například po ovoci. A postupně se snižuje koncentrace takové látky. Tím se učíme rozeznávat chutě a vůně i v nepatrném množství," vysvětluje Eva Melicharová.

Ta přiznává, že pivem jejího srdce je klasické pivo českého typu. "Třeba Pilsner Urquell, v tomhle jsem konzervativní. Ale obecně platí: pokud je pivo dobré, pak by po doušku, po ochutnání, mělo vybízet k dalšímu napití," dává recept na to, jak poznat dobré pivo.

A co linie, kvůli které některé ženy pivo nepijí? "V normálním životě a v rozumném množství neškodí. A při degustacích sice ochutnáváme třeba dvacet vzorků za dopoledne, ale to je jen o jednotlivých locích," usmívá se Eva Melicharová a její štíhlá postava tvrzení jen dokládá.

Autoři:



Nejčtenější

Prodavači jsou dražší než vysokoškoláci. Anomálie však dlouho nevydrží

(ilustrační snímek)

Současný trh práce zažívá anomálie v odměňování. Kdo hledá práci, může si u dané firmy říct víc, než mají stávající...

Kaufland na pranýři. Zákazníci si stěžují na chybějící zboží i dlouhé fronty

(Ilustrační snímek)

Kaufland prožívá těžké období. Na jedné straně se snaží otočit vnímání lidí, že je „jen levný“, na druhé straně bojuje...



Problémy vyřešíme, chce to ale čas, říká finanční ředitel Kauflandu

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka obsluhoval zákazníky u pokladny na...

Finanční ředitel Kauflandu Jan Stupka (54) působí v tomto německém obchodním řetězci, kde je zvykem rozhovory...

Na jižní Moravě jsou vyšší mzdy než v Praze. Firmy si přetahují lidi

Ilustrační snímek

Platy na jižní Moravě jdou do extrému, firmy totiž dorovnávají nejvyšší platy konkurentů. Hospodářská komora před...

Motýlí efekt a duha na českých bankovkách. Podívejte se na nové prvky

Státní tiskárna cenin představila nové ochranné prvky, které budou na...

Státní tiskárna cenin slaví devadesát let od svého vzniku. Významné jubileum spojila s unikátní výstavou cenin, kde má...

Další z rubriky

ČEZ pokračuje ve větrné expanzi, ve Francii postaví své první elektrárny

Větrný park ČEZ v německém Cheinitz-Zethlingenu

Snaha polostátního gigantu ČEZ přebarvit se alespoň zčásti nazeleno pokračuje. Na konci roku by měla firma zahájit...

Podezřele levné stavební nabídky budou mít utrum, stát víc ocení kvalitu

Asfaltér Josef Horák pracuje jako řidič finišeru na dostavbě dálnice D8 u...

Úředníci ministerstva dopravy dostanou manuál, který by je měl upozornit na podezřele nízkou cenu ve výběrových...

Čechům chutnají biopotraviny čím dál víc, předloni za ně dali 2,5 miliardy

Byznys s biopotravinami v Česku dál roste. Lidé za ně v roce 2016 utratili 2,55 miliardy korun, obrat firem přesáhl...

Najdete na iDNES.cz