Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Pivovarníci vybrali nejlepší degustátory

  8:43aktualizováno  8:43
S těmi mladými lidmi by chtěl zajít aspoň na jedno na pivko asi každý milovník pěnivého moku. Pokud by se totiž na stůl dostalo pivo se sebemenším kazem, poznali by to. Řeč je o vítězích celoroční soutěže o degustátora roku.

Celoroční klání, které pořádá mezi svými lidmi pětice pivovarů ze skupiny Plzeňský Prazdroj, vyhráli devětadvacetiletá Plzeňanka Eva Melicharová a o dva roky mladší Martin Gajdáček z Nošovic.

Přes svoje mádí patří tak už oba k degustátorské špičce v tuzemsku. Sympatická tmavovláska navíc ve včerejší degustaci, poslední v tomto ročníku, hájila i čest domácího pivovaru, tedy Prazdroje.

"Tatínek dělá v pivovaru, i když v nepivním technickém oboru. A já už od studií chodila do Prazdroje na brigády. Takže nebylo nic zvláštního, že jsem po vysoké škole nastoupila jako mikrobioložka právě do plzeňského pivovaru, kde teď dělám technologa přes kvašení," říká Eva Melicharová.

A tam záhy objevili její talent v poznávání chutí a vůní. Když se totiž zúčastnila takzvaného trojúhelníkového testu, kde se rozlišují jednotlivé druhy piv, poprvé byla třetí nejúspěšnější a rok nato už první. Jenže práce degustátora je úplně o něčem jiném, než jen rozlišovat piva od sebe - musí znát a pamatovat si desítky vůní a chutí, musí je umět pojmenovat a stanovit, nakolik mok odpovídá ideálnímu složení, které má každá značka podle řady různých a přesně stanovených údajů mít.

"Zapotřebí je samozřejmě trénink. Ten spočívá třeba v tom, že ochutnáváme pivo, do kterého je přidaná určitá látka, třeba estery, které voní například po ovoci. A postupně se snižuje koncentrace takové látky. Tím se učíme rozeznávat chutě a vůně i v nepatrném množství," vysvětluje Eva Melicharová.

Ta přiznává, že pivem jejího srdce je klasické pivo českého typu. "Třeba Pilsner Urquell, v tomhle jsem konzervativní. Ale obecně platí: pokud je pivo dobré, pak by po doušku, po ochutnání, mělo vybízet k dalšímu napití," dává recept na to, jak poznat dobré pivo.

A co linie, kvůli které některé ženy pivo nepijí? "V normálním životě a v rozumném množství neškodí. A při degustacích sice ochutnáváme třeba dvacet vzorků za dopoledne, ale to je jen o jednotlivých locích," usmívá se Eva Melicharová a její štíhlá postava tvrzení jen dokládá.

Autoři:


Nejčtenější

Falešný „smažák“, pangas místo candáta. Restaurace dál klamou zákazníky

Smažené sýry restaurace občas nahradí takzvanými analogy, které se méně...

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Místo Plzeňského Prazdroje dostávají zákazníci pražského podniku...

Dostanu o 5 Kč na hodinu navíc? Beru. Firmy tápou nad odchody zaměstnanců

Ilustrační snímek

Potravinářské řetězce, sklady nebo pošta mají jedno společné: až třetina zaměstnanců tam nevydrží déle než rok. Nemají...



10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Další z rubriky

Na točené zašlo méně lidí než loni. Pivo má zachránit svatý Václav

Nejtypičtější způsob čepování piva je „na hladinku“, kdy krémová pěna sahá...

Obliba baleného piva nadále stoupá, točené si naopak dopřeje stále méně lidí. Do hospod má zákazníky přilákat již šestý...

Řidič autobusu jako akční hrdina, dopravní podniky lákají nové zaměstnance

Ilustrační snímek

Dopravní podniky osmi českých měst spustily tento týden reklamní kampaň, kterou lákají nové zaměstnance na místa...

Rozpočtová rada kritizuje schodek rozpočtu, má být ve výši 40 miliard korun

Eva Zamrazilová šéfka Národní rozpočtové rady

Národní rozpočtová rada nepovažuje za současné ekonomické situace schválení státního rozpočtu na příští rok se schodkem...

Najdete na iDNES.cz