(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: MF DNES

Pivovary chystají na Velikonoce speciály, kopřivové i medové pivo

  • 19
Medem a bylinkami budou letos vonět a chutnat velikonoční piva na západě Čech. Sládci jich navařili téměř dvacet hektolitrů. Další speciály ochutnají lidé v létě během tradičních Chodských slavností.

 V dobřanském pivovaru pro milovníky chmelového moku připravil místní sládek velikonoční speciality - medovou sedmnáctku a kopřivovou dvanáctku. Nedočkavci ale nemusí čekat až do Velikonoc. 

Příští týdny v minipivovarech

21. až 25. dubna Velikonoce v Pivovarském dvoře v Plzni-Černicích. Šéfkuchař vaří speciální velikonoční menu.

23. dubna Naražením prvního letošního sudu startuje sezona v Chodovaru v Chodové Plané.

10. června Pivní rocková sobota v plzeňském pivovaru Groll.

25. června Chodová Planá hostí mistrovství světa v koulení pivních sudů. Kromě toho jsou na programu prohlídky pivovarského provozu.

"Sedmnáctku zájemcům načepujeme už teď, zelenou kopřivovou dvanáctku narazíme příští neděli, " řekl sládek dobřanského pivovaru Petr Petružálek.

Od každého piva navařil tři sta litrů. Třetinka bude stát 23 korun.

Po medu bude vonět i třináctka, která zatím odpočívá ve sklepu pivovaru v Chyších na Karlovarsku. Návštěvníci zdejšího zámku by se jí mohli občerstvit již za deset dní.

Zelený ležák za třicet korun zase naplní na Zelený čtvrtek půllitry hostů Pivovarského dvora v plzeňských Černicích. "Bude se svěží příchutí trojice bylinek," prozradil marketingový šéf Petr Míč.

Pivní fajnšmekři se mohou těšit také na zbrusu novou světlou dvanáctku ze šumavského pivovaru Belveder. Křtiny bude mít o prázdninách. "Poslední červencovou sobotu na Železnorudských slavnostech," upřesnil spolumajitel pivovaru František Strnad.

O velikonoční sobotě narazí sládci také první sud letošní sezony na nádvoří pivovaru Chodovar. Pro štamgasty a výletníky budou připravené prohlídky pivovarského provozu.