Pivovarské muzeum zase nabízí kromě mnoha expozic nově i rozsáhlou výstavu Příběh piva, která mapuje tisícileté dějiny oboru. A na konci trasy mají návštěvníci jedinečnou možnost usednout ke stolu a ve slavném historickém šenku Na Parkánu vychutnat točený Pilsner Urquell.
Nová varna Urquellu se otevře turistům
Pivovar po řadě změn chystá další novinky. „Budujeme přístup do zrekonstruované varny Pilsner Urquell a pracujeme na expozici věnované vaření piva. Do varny se bude vcházet z prostoru u historických sklepů a prohlídka bude obohacena o řadu novinek,“ říká mluvčí Prazdroje Alexej Bechtin.
"Nemůžeme se spokojit s tím, co máme. Vždyť podle mnoha průzkumů mezi těmi, kdo do tuzemska přijíždějí, je pivo často na jednom z předních míst ve výčtu největších lákadel," říká mluvčí. Ještě více se zviditelnit, a to v zahraničí i doma. Tak zní plány Prazdroje ohledně cestovního ruchu.
"Možné návštěvníky chceme oslovit rozsáhlou reklamní kampaní a zúčastníme se vybraných turistických veletrhů doma i v zahraničí. Spolupracujeme i s magistrátem města Plzně i s Plzeňským krajem. Nejnovějším příkladem je naše účast v expozici kraje na výstavě Regiontour v Brně. Zatím největší stánek - plzeňskou hospodu - připravujeme na únorový veletrh Holiday World v Praze," sdělil Bechtin.
Kongresy v pivovaru? Máme na to, říká mluvčí
Prazdroj se chce do budoucna stát i místem, kde by se pořádaly odborné konference či velké kongresy. Máme na to prostory a zázemí, tvrdí pivovarští. "Náš záměr ale závisí na tom, jak se bude dařit plánovaná výstavba hotelů v Plzni," připomněl Bechtin, že metropoli zatím schází potřebné množství a kvalita ubytování. "Už teď víme, že bychom něketré kongresové akce mohli pořádat, není to jen nějaké zbožné přání," řekl.
Chodovar má hotel i vyhlášenou restauraci
Chodovar není jen pivovar, který jako jediný na západě Čech přežil vedle gigantu Prazdroj - porevoluční léta. Pivovarníci z Chodové Plané na Tachovsku provozují velkou a dnes už vyhlášenou restauraci Ve Skále, spojenou s muzeem, a pro turisty připravují nový hotel na náměstí.
PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz |
"Myslím, že pivovarnictví dobře doplňuje další obor, tedy pohostinství. A hotel chceme mít i proto, aby turisté nepřijížděli jen na otočku, ale pobyli delší čas," vysvětluje prezident Chodovaru Jiří Pletka.
Chodová Planá ožije novými atrakcemi
Být cílem, ne jen zastávkou turistů, tak si představují lidé z Chodovaru budoucnost svého podnikání. Zatím největším lákadlem podniku byla restaurace Ve Skále.
Jejím poznávacím znamením je atraktivní poloha: hostinec s kapacitou 240 hostů sídlí v někdejších pivovarských podzemních sklepích, do útrob se člověk dostane chodbou raženou v žulovém skalním masivu. "Budujeme další zázemí - parkoviště, hřiště pro děti, minigolf, Je třeba se starat," říká prezident Chodovaru.