Hlavním lákadlem Plzeňky je už podle názvu dobře natočený Prazdroj, který ještě doplňuje desítka Gambrinus. Pivo teče ze staročeského typu pípy, z desky výčepu tedy míří nahoru navzájem oddělené trubky a z každé teče jiné pivo. Prazdroj je tu čepován z velkoobjemových tanků, nikoliv jako tradičně ze sudů.
To má sice výhodu, že pivo má stále stejnou chuť i teplotu, ale pěna není tak stálá. Navíc v restauraci, kterou zařadil do své sítě největší český pivovar, je ostuda, když obsluha roznáší pivo "pod míru". Plzeňka má široký výběr nealkoholických nápojů, protože je pivnicí, tak logicky menší nabídku vín.
Největším překvapením bude pro neznalého hosta jídelní lístek. Ten kromě mnoha delikates k pivu nabízí velký výběr výborných, originálně připravovaných jídel, jejichž základ je přitom většinou v klasické české kuchyni.
Pochopitelně nechybí guláš nebo svíčková, ale překvapí úpravy různých jídel na prkýnku, v keramice nebo dokonce ve džbánku. V nabídce je i tatarský biftek, kde ovšem není maso naškrábané, ale mleté, pokrmy z kuřecího masa nebo steaky. Překvapí i pro pivnice ne zcela tradiční losos, který rozhodně k jídlům vhodným k pivu nepatří a působí spíše jako módní výstřelek.
Poměrně značnou slabinou je v Plzeňce obsluha. Restaurace, která má všechny předpoklady pro to, aby se stala místem s domácí atmosférou, již dokreslí příjemná a milá obsluha, je totiž ve špičce podnikem, kde se host musí několikrát připomenout, než dostane k jídlu příbor. Dlouhé pauzy, kdy na stole stojí prázdný půllitr a číšnici několikrát okolo projdou bez zájmu, také pověst restaurace nevylepší.
Přesto Plzeňka nabízí dobrou alternativu k některým omšelým sídlištním pivnicím. Pivo je skutečně výborné, prostředí čisté a na poměry pivnice takřka "nóbl", pravověrní pivaři se nemusí bát ani vysokých cen.
V Plzeňce nezapomněli ani na kout, kde si lze odskočit na jedno dvě rychlá piva a ještě má host na výběr, zda je zvládne "na stojáka", nebo se posadí na barovou stoličku.
Hospoda funguje už sto let
Místo, kde se dnes Plzeňka nachází, je s dobrou restaurací spojované již více než sto let.
Původní restaurace byla postavena na začátku dvacátého století. V roce 1911 se nájemcem přízemí Národně sociálního domu stal na dalších téměř třicet let František Paul, otec známého operetního zpěváka a režiséra Franty Paula, který se stal hvězdou prvorepublikové a protektorátní kinematografie (např. snímky Dívka v modrém, Kristian nebo Pytlákova schovanka).
Už v té době mířili obyvatelé Pardubic do restaurace na dobré pivo a tradiční českou kuchyni. V lokále se také scházela vybraná společnost, kam patřil například primář František Messany nebo tenorista Karel Burianek.
Restaurace změnila nájemce za protektorátu, kdy se jím stal Jaroslav Šín. Další rozkvět zaznamenala restaurace po druhé světové válce, kdy se u stolů scházela společnost hrající bridž a biliár. V padesátých letech byla tato restaurace začleněna pod státní podnik Restaurace a Jídelny.
Když se v devadesátých letech budova vrátila do rukou dědicům původního majitele, byla již v dezolátním stavu.
Noví majitelé, kteří ji odkoupili, původní budovu kompletně zbourali a společnost Maxim postavila na stejném místě novou Plzeňku. Dnes restauraci provozuje společnost Gurmet Catering Pardubice.
Plzeňka patří do pivovarské sítě
Styl restaurace Plzeňka může přijít mnoha lidem originální a příjemný. Podoba výčepu, stolů, židlí a interiéru však nevznikla v hlavách majitelů. Téměř totožných restaurací je totiž celkem dvanáct a nad vybavením, podobou jídelního lístku a celkovým vzezřením dohlíží Plzeňský pivovar.
Ten se před několika lety rozhodl, že po vzoru některých zahraničních výrobců piva vybuduje síť restaurací. Ve všech z nich by měli mít návštěvníci garantováno, že se potkají s podobným prostředím, stejným jídelním lístkem a hlavně kvalitně natočeným plzeňským Prazdrojem.
"Typickými prvky v interiérech restaurací jsou dřevěné podlahy a obložení, dubové stoly a židle, dobové fotografie a historické náčiní. Charakteristický je kruhový výčepní pult, nad nímž je zavěšena měděná replika varné nádoby, ukrývající osvětlení. Na čepu je vždy pivo Pilsner Urquell servírované v originálních sklenicích. Základem je také jednotný styl interiéru a tradiční česká kuchyně obohacená o místní speciality," uvádí se na internetových stránkách pivovaru. Mezi nejznámější "plzeňské restaurace" patří hotel Kolonáda v Karlových Varech, Grand Hotel Zvon v Českých Budějovicích nebo Celnice v Praze. Pivovar pomohl dokonce vybavit stylovou pivnici na Puškinově ulici v ukrajinském Kyjevě.
Do sítě byla zařazena také pražská restaurace U Vejvodů, což však starousedlíci a studenti dlouho těžce nesli, protože kultovní hospoda nedaleko Betlémského náměstí byla ještě před několika lety špeluňkou, kde se v centru hlavního města dalo velmi levně popít a nasytit se.