Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po jakých potravinách se nám stýská

Současná nabídka potravinových obchodů se nedá s tou minulou z doby státních podniků srovnávat. Je nepoměrně pestřejší a bohatší. O tom nikdo nepochybuje. Jsou však dnešní potraviny kvalitnější než ty dřívější?

V minulosti některé potraviny kvalitou i chutí předčily podobné výrobky z tehdejšího Západu. Jejich jediným nedostatkem bylo, že neměly "správné šaty". Ty dnešní je mají, ale mnohdy jsou to šaty falešné, dokonale zakrývají nedokonalý obsah. Tak by se dal shrnout závěr diskuse, k níž vyzvala redakce čtenáře po testu špekáčků (7. srpna), který tak trochu poodhalil zákulisí výroby potravin. Příčiny? Legislativa, která dává výrobcům až příliš velkou volnost. A požadavek doby vyrábět čím dál tím rychleji za co nejméně peněz výrobky s co nejdelší trvanlivostí.

Po čem se nám stýská?

Kvalitní uzeniny, ovocné sirupy, pravé jogurty, nepřeslazené sladkosti a nepřesolené rybičky a sýry... To vše chybí čtenářům, kteří odpovídali na otázku, co jim v minulosti chutnalo lépe než dnes. Mezi výrobky s nejvíce pošramocenou pověstí jednoznačně vedly uzeniny. "Když můj táta vzpomínal na své mládí Jo tenkrát, to byly uzeniny!`, tak jsem se těšil, že si po revoluci znovu pošmákneme. Ale ono je to spíš obráceně, potraviny se hodně pohoršily," říká šedesátiletý Jaroslav Ther z Nepomuku. Nejvíce prý masné výrobky.

ČTĚTE ANALÝZU: Proč jsou dnešní potraviny méně kvalitní než před několika lety?

"Ani slezská tlačenka už nemá pravidelné kostičky masa jako dřív, všechno je to dnes jen taková namletá hmota." Nejen jemu zůstává rozum stát nad novými výrobky typu lisovaná slanina, šlehaná šunka či výrobní salám. Že řemeslo ztratilo svou dobrou reputaci, připouštějí i sami uzenáři. "Předkové kdysi tolik ceněného řeznického cechu se musí obracet v hrobě. To, co se děje u velkovýrobců, má s masnou výrobou pramálo společného," napsal Stanislav Macháč z Mořkova na Moravě. "Uzeniny by se dnes měly prodávat spíš v pekárnách než v řeznictvích." Zdá se, že dříve chutnaly lépe i masové konzervy. "Čínské vepřové a hovězí konzervy byly sice tučné, ale alespoň v nich byly kusy masa. Dnes je to všechno namletý," říká Jiří Vomela z Pardubic. "Nedávno jsem takovou konzervu otevřel, ohřál... a vyhodil. Nedalo se to jíst." 

Co už dnes nechutná jako dřív

párky, špekáčky, uzeniny
čajovka
ovocné sirupy
hořické trubičky
tuňák s vejci
masové konzervy
chleba
čokoláda
eskymo
jogurty
"mejdlíčko"

Pramen: čtenářská anketa MF DNES

Mnozí z čtenářů nechtějí přímo tvrdit, že by se potraviny zhoršily, postrádají však některé výrobky, které měli rádi. "Mezi ty, za kterými pláču, patří čajovka. Ta dnešní nemá takovou chuť jako dřív, když se ještě jmenovala maceška," píše dvaačtyřicetiletá Helena Votavová z Prahy. S nostalgií vzpomíná i na tuňáka s vejci. "Dříve jsem milovala konzervičku, ve které bylo jemné tuňákové masíčko s vejci. Nyní jsem ho objevila po letech v obchodě, ale byla jsem zklamaná, byla to rybí břečka nevýrazné chuti." Paní Votavové stejně jako jiným také vadí, že dnešní výrobky jsou hodně barevné a mají chemickou chuť a vůni. "Když má krém příchuť jahody, tak je zuřivě růžový a zuřivě voní. Byla bych radši, kdyby byl míň barevný a míň voněl, ale chutnal po opravdových jahodách," říká. Stejného názoru je i Tomáš Fassati z Benešova: "Musí být jahodový džem opravdu tak červený a musí být barvená i limonáda, kterou pijeme brčkem z krabičky? Myslím si, že spotřebitel tyto klady` nepotřebuje, klidně by se jich vzdal, potřebuje je ale výrobce, aby své zboží zatraktivnil."

Pohoršil se prý i chleba

"Špekáčky se nedají jíst, ty si ale kupovat nemusím, ale chleba musím jíst každý den," říká Petr Kreuz z Ústí nad Labem, kterému se nelíbí praktiky některých pekáren. "Moje máma pracovala léta v pekárně, ale nikdy by si nedovolila do těsta rozemlít tvrdý chleba, který se neprodal. Dnes se to dělá běžně." Od potravinářské inspekce, na kterou se obrátil s konkrétní stížností, se mu dostalo odpovědi: "My proti tomu nic nezmůžeme, žádná norma to nezakazuje. Pokud je výrobek zdravotně nezávadný, je to v pořádku."

Nejde o střet staré doby s novou

Přes všechny výhrady oslovení nepopírají, že se jim dnes nakupuje lépe a nabídka je nepoměrně bohatší. Brání se však tomu, aby jejich nespokojenost s dnešním stavem byla vykládána jako projev nostalgie za starou dobou v duchu známého "za mého mládí čtvrt kila másla, to bylo másla", nebo byla dokonce považována za ideologický střet staré doby s novou. Za všechny to trefně vyjádřil pan Ther: "Nesnáším, když někdo říká Vy snad chcete, aby se vrátila doba gumových rohlíků za třicet halířů`. Na to mohu říct jediné, že u nás v Nepomuku je doba gumových rohlíků za korunu dvacet."

Přeslazené čokolády, přesolené sýry...

Důkazem, že na kvalitu dnešních potravin nežehrá jen starší generace, je například sedmadvacetiletá Lucie Havlíková. "Strašně mě štve čokoláda Milena, ta, co měla dřív medaile na obalu. Teď by žádnou medaili určitě nevyhrála, protože je strašně nedobrá," říká. Podle ní se ta dnešní, i když se jmenuje stále stejně, nedá srovnat s tím, jaká byla dřív. "Dnes se sice vyrábí v několika příchutích, ale všechny jsou hrozně sladké, hodně umělé, čokoláda tam není ani cítit." Není sama, kdo je přesvědčen, že se čokoláda pohoršila. Podobně si na přeslazenou chuť čokolády stěžuje pětadvacetiletý Petr Sova z Prahy. "Dneska jsou všechny čokolády stejné - málo čokoládové a hodně sladké. Hlavně vánoční figurky na stromeček už nejsou tak dobré, jako byly v mém dětství." Jeho názor potvrzují zejména příznivci hořké čokolády. Ta totiž z obchodů téměř zmizela. Výrobci tvrdí, že se jen přizpůsobují chutím zákazníků. Někteří čtenáři zase vítají, že se na trhu opět objevily jejich staré dobré "osvědčené" značky. "Jsem rád, že se na trh vrátila česká kofola," pochvaluje si šestadvacetiletý Ondřej Fous z Mělníka, "a že nemusíme pít jen všechny ty přeslazené coly."

Změnila se chuť

Mnoha lidem vadí, že dnešní potraviny jsou moc slané. "Nejen naložené ryby, uzenáče, makrely a matjesy, ale i sýry jsou dnes strašně přesolené," stěžuje si Marta Šedinová. "Proč není možné vyrábět méně solené potraviny, třeba i s kratší trvanlivostí?" Další porce nářků se snesla na hlavu lahůdkářů. Obložené chlebíčky, majonézové saláty a sladké zákusky nejsou prý už to, co bývaly dřív. Stejně tak žehrají milovníci sladkých dortů. "Najít dnes cukrárnu, která by nabízela zákusky s pravou šlehačkou, a ne s rostlinnou` náhražkou, je umění," říká Milada Volfová z Prahy.

 

Šéf Úřadu práce: Umělá inteligence vše mění. Za mě už AI píše dopisy ministrům

  • Nejčtenější

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

Zlato místo bankomatu. Američané berou útokem zastavárny a zbavují se ho

15. dubna 2024

Vysoká cena zlata je pro mnohé jeho majitele jasným signálem, že právě nazrál čas jeho zpeněžení....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kdo je Tomáš Otruba. Klíčový muž v PPF a nový partner Renáty Kellnerové

16. dubna 2024  15:15

Největší česká finanční skupina PPF prochází personální i byznysovou proměnou. Jedním z hlavních...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Pražská burza vystoupala nejvýš od roku 2008

23. dubna 2024  17:11

Pražská burza vystoupala nejvýš za posledních téměř šestnáct let. Index PX posílil během úterního...

Nesnězeno zachránilo přes dva miliony balíčků jídla, funguje v několika zemích

23. dubna 2024  15:58

Platforma pro záchranu jídla Nesnězeno spolupracuje s více než třemi tisíci partnery, mezi něž...

Ostře sledované sudy. Jak se v Koreji kousek od pláže skladuje jaderný odpad

23. dubna 2024  13:53

Silný vítr zvedá mořské vlny, které se rozbíjejí o velké skály. Několik návštěvníků této turisticky...

ČNB může ještě snížit sazby. Pak už bude velmi opatrná, uvedl guvernér Michl

23. dubna 2024  11:56

Česká národní banka (ČNB) příští týden možná ještě sníží úrokové sazby. Poté ale bude k dalšímu...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...