Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Po tři století už voní tvarůžky A. Wesselse

  10:46aktualizováno  10:46
Známější adresa v Lošticích na Mohelnicku neexistuje. Už za vstupními dveřmi do dvora ohraničeného budovami se line vůně, kterou pozná Čech i poslepu. A v dozrávárně udeří plnou silou. Na světlo světa zde totiž už po generace přicházejí olomoucké tvarůžky.
Karel Hlaváček u fotografie zakladatele rodinné firmy Josefa Wesselse

Karel Hlaváček u fotografie zakladatele rodinné firmy Josefa Wesselse | foto: Rostislav HányšMF DNES

Letos je to 129 let, co zakladatel Josef Wessels založil rodinnou firmu na výrobu tvarůžků. Jeho podnikaví potomci výrobu rozšiřovali, takže se stali největším výrobcem tvarůžků na Hané.

Komunisté rodinu od výroby tvarůžků odstavili, ale ta se po roce 1990 do firmy s ochrannou známkou A. W. vrátila.

"Když přišly restituce, bylo rozhodování mezi potomky rodiny Wesselsů a Pivných velmi jednoduché. Shodli jsme se, že do toho půjdeme i přesto, že nikdo z nás už neměl s výrobou tvarůžků žádné zkušenosti," říká jednatel a spolumajitel firmy v jedné osobě Karel Hlaváček.

Je prapravnukem zakladatele a pravnukem jeho syna Aloise Wesselse, který se jako tvarůžkář proslavil nejvíc a vdechl také výrobku své iniciály do pečeti.

Hlaváček byl odborníkem na výstavbu pecí, především těch sklářských. Svou profesi opustil, aby se mohl věnovat obnově firmy svých předků. Jeho poslední kontakt s tvarůžkářskou historií se odehrál v dětství.

"Jezdil jsem k babičce na prázdniny zrovna v době, kdy jim komunisté firmu znárodňovali. Babička umírala s vírou, že nám jednou musí tvarůžkárnu vrátit," vzpomíná Hlaváček.

Tradice stará staletí
Tvarůžky mají ohromnou tradici, která sahá až do patnáctého století, vyráběly se na statcích v řadě vesnic především na Hané.

"Lidé před staletími řešili, jak konzervovat tvaroh. Různě ho prosolovali a nakládali," vysvětluje Hlaváček. "Postupně zjistili, že časem získává jinou, pikantnější chuť.

Tehdy nevěděli, co to způsobuje, ale měli cit pro zacházení s tvarohem," dodává. Stejně jako byla Haná tvarůžkářský krajem, byly Loštice jeho centrem. Výrobě tvarůžků se zde věnovalo osm výrobců.

Podnikavý předek JosefWessels nebyl zpočátku žádným odborníkem. Živil se původně jako povozník. Nejprve podomácku, později již řemeslným manufakturním způsobem spustil s manželkou v roce 1876 rodinnou firmu, která přežila až do současnosti.

Jeho syn Alois přebudoval selské stavení v tvarůžkárnu. Jeho firma se postupně stala největším producentem tvarůžků.

Po jeho odchodu se rodinná firma rozštěpila. Zeť AloiseWesselse - Karel Pivný - po něm zavedl tovární výrobu v nově postaveném provoze, druhý zeť - Jaroslav Dubský - otevřel v Lošticích konkurenční tvarůžkárnu.

fotoSeriál Rodinná pouta v byznysu
Všechny díly najdete ZDE

Dva spříznění konkurenti dlouho existovali vedle sebe, společnost A. W. přišla o místní konkurenci až v loňském roce, kdy tvarůžkárna J. D. zkrachovala.

"V současnosti jsme monopolním výrobcem tvarůžků. Život bez konkurence nepřináší jen výhody. Obtížněji hledáme kritéria pro srovnávání jakosti a argumenty v ekonomické oblasti," říká Hlaváček. Být rodinnou firmou však přináší podle něj zatím jen výhody.

"U nás neplatí, že jeden společník je málo a dva jsou moc. Je nás sedm společníků, členů rodiny. Na bezprostředním chodu firmy se podílejí čtyři, na všem se musíme dohodnout," říká Hlaváček. "A to se nám daří," pochvaluje si.

Firmu přebírali v restituci v bídném, až na hranici únosnosti opotřebovaném stavu. Dnes jsou budovy zrekonstruované v historickém duchu, v provozech jsou moderní technologie.

Jako jedna z prvních potravinářských firem v republice získali právo používat označení zdravotní nezávadnosti na obalech, což je nutnost k vývozu do Evropské unie. "Bylo to velmi náročné, protože řada předpisů ještě ani nebyla přeložena do češtiny. Teď se ukazuje jako velmi prozíravé, že jsme se do toho pustili s předstihem," poznamenal Hlaváček.

PotomciWesselsů, píšících kdysi tvarůžkářské dějiny, začínali v roce 1991 s pětadvaceti zaměstnanci a roční produkcí tři sta tun. V současnosti má firma přes sto čtyřicet zaměstnanců, vyrábí 2400 tun tvarůžků ročně a daří se jí: například v roce 2003 měla při celkových tržbách téměř 220 milionů korun skoro dvacetimilionový zisk.

A kde je budoucnost tvarůžků? "Tvarůžky jsou fenoménem českého stolu, ale na to se nelze spoléhat," tvrdí Hlaváček. Podle něj lidé touží po rozmanitosti, už nyní přibližně sedm procent produkce končí v nejrůznějších polotovarech.

"Teď například jednáme s firmou, která chce vyrábět tvarůžkové karbanátky," uzavírá Hlaváček.



Nejčtenější

10 LET OD KRIZE: Místo práce jsme stříleli vrtulníky, říká bývalý bankéř Lehmanů

Nik Storonsky, zakladatel a šéf britského bankovního start-upu Revolut.

Před deseti lety oběhly celý svět fotky bankéřů, jak s papírovými krabicemi vyklízejí své kanceláře na Wall Streetu....

Pět týdnů dovolené, vyšší mzdy a kratší pracovní týden, požadují odbory

Předseda ČMKOS Josef Středula na shromáždění odborářů před začátkem...

Na třináct set odborářů z celé republiky přijelo v úterý do Prahy, aby formulovali své požadavky. Chtějí zvýšení mezd o...



Pojištění proti pokutám je přitěžující okolnost, rozhodl Nejvyšší správní soud

policie radar měření rychlost celostátní akce

Uzavření pojistky proti pokutám může být ve správním řízení bráno jako přitěžující okolnost, upozornil deník Právo na...

Prověřte, jak získal majetek! Na finanční správu přišlo 1 173 podnětů

Ilustrační snímek

Už třetím rokem Češi hlásí příjmy, které se nemusejí psát do daňových přiznání. Pokud to neudělají, riskují do budoucna...

KVÍZ: Maturita z piva. Vyzkoušejte se, jak znáte značky, hospody i pijany

Šikovný hospodský umí načepovat hladinku, šnyt i mlíko.

V předchozím pivním kvízu jsme vás zkoušeli hlavně z výroby piva, tentokrát to bude více ze života - co pijeme, jak to...

Další z rubriky

Cestovky už plní fond miliony, zaplatí se z něj kompenzace klientům

Ilustrační snímek

Cestovní kanceláře nalily do garančního fondu první platby na kompenzace klientům při krachu. Aktuálně je v něm 12...

Podnikatelé roku se hledají i v regionech. Kde se zrodí vítěz?

V regionálním kole prestižní soutěže EY Podnikatel roku 2017 zvítězil Lubomír...

Nominace do devatenáctého ročníku soutěže EY Podnikatel roku odstartovaly i v jednotlivých krajích. Z regionálních...

Zvířat je moc, sena málo. Zemědělci budou muset vybít desetitisíce kusů

Ilustrační snímek

Zemědělci v České republice budou kvůli nedostatku krmiva snižovat stavy chovaných zvířat, ukázal průzkum Zemědělského...

Najdete na iDNES.cz